CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Poetul Sorin Grecu scrie povestea lirică despre „omul transformer” de astăzi!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poetul Sorin Grecu scrie povestea lirică despre „omul transformer” de astăzi! 
  
Un volum nou de versuri publicat de clujean Sorin Grecu surprinde cititorul, de obicei poetul este perceput de prieteni şi lectorii fideli ca un adolescent al maturităţii. Poetul debutat la cumpăna anilor Revoluţiei din decembrie 1989, încearcă să fie o trecere lirică sinergică, între generaţia optzeci şi cea milenaristă. În ultimii ani, după vizite şi experienţe fecunde la institutul local de medicină legală a devenit prin expresia lirică personală şi originară un exponent al milenariştilor. Acceptă şi-şi asumă frisoanele lirice care l-au cuprins în aşteparea unei judecăţi de apoi, care nu mai vine şi totuşi este atât de aproape. „Omul Transformer”, recenta plachetă de versuri a poetului este o surpriză în acest climax legat de pandemie. Volumul semnat de Sorin Grecu a apărut la Editura Dota din Cluj-Napoca (2021) şi pare a se dori o mărturie documentată şi documentară a vremurilor de azi. Este o schivnicie a sufletului asaltat de distorsionarea preajmei, un avatar în versuri. Poetul scrie un fel de mărturie, un gen de poveste în versuri, cu metafore disimulate şi ascunse de un bijutier al formelor subînţelese. Sorin Grecu nu doreşte să epateze prin versuri de sticlă spartă sau de o sonoritate impozantă de metafore grandilocvente, ci este aplecat asupra mesajului ascuns, aproape criptat al neînţelegerii lumii apuse, ce se transformă tot mai repede într-o distopie care modifică realitatea printr-o virtualitate fantomatică. Pentru exprimarea acestui codice liric, poetul este ajutat de către fratele său Adrian Grecu cu ilustraţii despre lobotomizarea umanităţii, despre transformarea omului în mecanica electronică a robotului perfect, un fel de androgin cu suflet şi reflexii pavloviene de oaie cu circuite. Realitatea existenţei devine de o virtualitate sectară şi iubirea o expresie de matrix. „Am inventat în sfârşit şi iubirea la distanţă/un fel de perpetuum mobile/merge fără benzină doar cu aburi/precum automobilul lui Nikola Tesla” (Iubirea la distanţă). De data aceasta cadavrele sunt roboţii preformataţi ai irealităţii săţioase. „Te interna tot timpul în spital/în nopţile când era de serviciu/nu puteai adopta altă atitudine decât/să fii ascultător/din poziţia bolnavului/iar ea cu masca permanent pe figură/te făcuse rapid dependent/de toate aceste montări bollywoodiene” (Dependenţe). Robotizarea omoară pasiunea şi lirismul: „măştile astea de pe feţişoarele femeilor/îţi vine să le smulgi imediat voalul/doar-doar o s-o regăseşti pe vechea asistentă”. 
  
În poezia Love Story compară dragostea prezentă ca iubirea în rut a unei maimuţe simbolice: „ajuns la liman/lovit de sindromul Pygmalion/o noapte întreagă a tot încercat să-i sfarme cuşca/s-o elibereze pe aleasă/dimineaţa stăpânul maimuţicii l-a găsit şi distrus plângând cu lacrimi umane” Da, iubirea şi suferinţa te transformă pe sens invers, de la robot la om, aceasta este cheia semantică a volumului de versuri scris de Sorin Grecu. Este despre poezia gratuită într-o lume manelizată şi digitalizată. „Chiar că-i necesară poezia-mi-au spus vecinii din cartier/ce ne-am fi făcut/dacă n-ar fi fost volumul ăla al tău cu nume ciudat/Mizerias parcă-i zice…/cum naiba am fi reuşit noi altfel/să pornim focul în grădina de vară a crâşmei/în vreo trei rânduri/pentru nişte grătare?” (Gratitudine faţă de poezie). Omul este o cifră în societatea digitalizată: „Viaţa ca organ mastificator/mistificator/ce toacă deopotrivă oameni cifre clipe” (Alchimie). Cel ce nu se adaptează minunatei lumi noi, ca să înveţe să facă genuflexiuni gonflate dispare: „doar cei buni merg mai departe/în acest hunger games/tu n-ai nicio şansă eşti vechi găunos/ia-şi adio ce facem noi e un spectacol/vintage într-o nouă turnură/o lume minunată/în care ve-ţi găsi numai copii/şi suflete incipiente/proaspăt începute” (Genuflexiuni, înainte de zbor). La final fragmentele intitulate Apocaliptice sunt frisonante. Poetul pare inspirat din evanghelistul Ioan. Sunt greu de descifrat şi înţelese doar de cunoscători. La medicina legală devi „sclav al unei forţe/care te-a acaparat între timp/aruncându-te fără preaviz/direct în infernul lui Dante”. Este clar că poetul ştie finalul aşteptat: plutind pe această mare de nisipuri mişcătoare/fără apă fără nimic viu fără flori fără păsări/înconjurat doar de oameni-transformeri”. Totuşi, credinţa e singura scăpare a poetului pentru că „Lumina va risipi această ceaţă/le va da într-un final un şah-mat – mortal/cum noaptea portarii de la Medicina legală/reşesc să alunge cu lasere ciorile”. Pentru autor, credinţa este un „baston de orbi”, care ne salvează. Singura cale de a ieşi din era virtuală a omului transformat de absenţa sufletului. Sorin Grecu revine de fapt cu o povestire lirică, fără fasoane metaforice, pentru a ne lăsa un mesaj de speranţă într-un univers acutizat de abrutizarea unei digitalizări prozaice. Poezia devine o proză cu instrumente lirice, o cheie prin care se deschid porţile eliberării din era circuitelor electronice fără vlagă umană. Ce ne spune dex-ul: „un transformator (transformer) este un dispozitiv electric pasiv care transferă energia electrică de la un circuit electric la altul sau circuite multiple”. Să fie acesta avatarul „omul nou”? E o interogaţie curajoasă a poetului clujean. 
  
Ionuţ Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
Poetul Sorin Grecu scrie povestea lirică despre „omul transformer” de astăzi! / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3745, Anul XI, 02 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!