CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Ipocrizie autentică
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ipocrizie autentică 
  
Prin anii `70 din secolul trecut am fost invitat la mai multe manifestări culturale timp de o săptămână în județul Vâlcea. La aceste acțiuni culturale au participat scriitori din toată țara, născuți în acest județ, sau care au avut, de-alungul vieții, tangență cu județul de pe Valea Oltului. 
  
Toate aceste acțiuni au fost frumoase, interesante și utile pentru cititori și scriitori.Însă, doar câteva atitudini a unor conrați, m-au dezanmăgit. Ipocrizia lor m-a făcut să scriu aceste rânduri. 
  
Într-o seară eram cu toți invitații pe scena Palatului Culturii din Rm.Vâlcea, în cadrul unui spectacol interactiv, într-o sală plină de spectatori, în care, coordonatorul manifestării culturale, ne-a întrebat, printre altele, ce părere avem de noile construcții din municipiul Vâlcea și Drăgășani. Eu am răspuns: 
  
-Nu îmi plac blocurile noi construite, cenușii și standardizate, ne respectând specificul local, atât la Vâlcea cât și la Drăgășani.Păcat că s-au demolat casele cu specific traditional, cu arhitectura caracteristică zonei submontane a judetului. Au fost construite aceleași ghetouri și la Vâlcea precum și în cartierul Mănășturi unde locuiesc în Cluj. 
  
Un coleg scriitor din Cluj, venit cu mine a spus, textual: 
  
-Foarte bine că s-a demolat și s-au construit aceste mărețe blocuri specifice regimului luminos al epocii de aur. Astfel se dezvoltă și Rm.Vâlcea, mergând pe drumul luminous al socialismului. 
  
A doua zi în ziarul județean “Orizont “ a apărut fotografia acestui coleg și cuvântarea sa, alături de alte cuvântări ale scriitorilor prezenți, care au lăudat oribile construcții socialiste. 
  
Când am ajuns la Drăgășani, a doua zi, cu autocarul plin de scriitori ne-a întâmpinat primarul orașului.Înainte de a da mâna cu mine mi-a spus: 
  
-Tovarășu Țene ai criticat orașul nostru ! Nu vezi ce frumoase blocuri avem? 
  
-Le văd, sunt la fel, ca în toate orașele țării.Vaste dormitoare pentru bieții muncitori.Atât! 
  
Peste ani, după evenimentele din decembrie 1989, eram din nou cu colegul scriitor la Rm Vâlcea, tot la o manifestare culturală.De data aceasta la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu “.În cuvântarea sa a spus: 
  
-Îmi aduc cu tristețe aminte de frumoasele case specifice Vâlcii, unele construite în spiritul brâncovenesc cu cerdacuri înalte și bazorelefuri deosebite.Păcat că au fost demolate, construindu-se aceste oribile blocuri cenușii, adevărate ghetouri. 
  
A doua zi în ziarul județean “Orizont” a apărut un reportaj cu fotografia scriitorului și extras din cuvântarea sa. 
  
Acum, mă întreb, dacă nu cumva astfel de ipocrizii, unele la nivel mai înalt, au dus de-alungul veacurilor la sincope în evoluția istorică a poporului nostru ? 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Ipocrizie autentică / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3650, Anul X, 28 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!