CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Al. Florin Țene:Drumul de la cronicari la profesionalismul ziariștilor din UZPR condusă de “vocea de aur “ Doru Dinu Glăvan
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Drumul de la cronicari la profesionalismul ziariștilor din UZPR condusă de “vocea de aur “ Doru Dinu Glăvan 
  
Scriam mai de mult că istoria profesiunii de ziarist a început pe teritoriul celor trei principate românești încă din perioada cronicarilor, și chiar de mai înainte, de la Învățăturile către fiul său Teodosie, scrise în slavonă de voievodul muntean Neagoe Basarab. 
  
De atunci și până astăzi Istria jurnalismului de la noi a avut o evoluție sinoidală și rectilinium.Despre această istorie a jurnalismului am scris în cartea “Orcice călimară poate să devină un vezuviu “, apărut anul trecut. 
  
Făcând o retrospectivă a acestei istorii, comparând activitatea UZPR din ultimii cinci ani, de când este condusă de președintele Doru Dinu Glăvan, am constatat că organizația noastră, prin activitățile întreprinse este net superioară multiplelor de organizații de același profil din istoria profesiunii noastre. Iar dacă fac o mica analiză comparativă cu alte organizații ce adună în jurul lor creatori, UZPR se află pe o treaptă net superioară. 
  
De când a fost ales în fruntea UZPR, “vocea de aur “ pe care o ascultam cu mare plăcere la Radio România, care mă făcea să “văd” numeroasele competiții sportive. prin cuvintele rostite, de vocea caldă și alertă a domnului Doru Dinu Glăvan, UZPR a căpătat statutul de Organizație non-profit de utilitate publică. Cunosc o parte din zbaterea și efortul acestui mare profesionist, ca noi să beneficiem de o indemnizație pentru munca de creație și jurnalism de-o viață întreagă.La un moment dat, pentru a sprijini această inițiativă a domnului președinde, am scris un amplu eseu despre rolul ziaristului ca scriitor și creator, cu exemple din literatura română, în care arătam că majoritatea scriitorilor noștri au început ca ziariști, că jurnalismul este o muncă de creație.Eseu pe care l-am trimis Parlamentului României. 
  
În ultimii cinci ani de când este președinte Doru Dinu Glăvan, organizația noastră editează, mai multe publicații, printre care interesanta revistă CERTITUIDINEA, a deschis siteul UZPR la care colaborează o mulțime de colegi. 
  
Întâlnirile cu ziariștii din toată țara, au condus la organizarea de de filiale ale UZPR, în care ziariștii profesioniști activează, inițiind multiple activități culturale, lansări de carte. Aceste filiale editaează antologii, publicații și ziare în parteneriat, uneori, cu alte organizații culturale, cum ar fi Liga Scriitorilor Români. Toate acestea se datorează domnului Doru Dinu Glăvan care ani la rând a colindat întreaga țară, înființând aceste filiale și promovând etica și spiritul libertății cuvântului.Președintele UZPR este un adevărat promotor cultural, un îndrumător al tinerilor jurnaliști, încât UZPR a devenit o adevărată academie a jurnalismului. Astfel că, așa cum spunea Friedrik-Wilhem Nietzsche, aceasă școală a jurnalismului promovează zicerea filozofului: “Nimic nu e mai de preț și mai rar decât cinstea. “ Nu de puține ori Doru Dinu Glăvan în cuvântările sale, așa cum a fost și cea de la Cluj, promovează faptul că informația este “arma “ invicibilă a democrației. 
  
Înconjurat de un colectiv, dornic de a sprijini inițiativele domnului Doru Dinu Glăvan, ales anul acesta , format din :CONSILIUL DIRECTOR 
  
Glăvan Doru Dinu, Preşedinte 
  
Istudor Roxana, Vicepreședinte 
  
Stanciu Sorin, Vicepreședinte 
  
Diaconu Mădălina Corina, Secretar General 
  
Manea Dumitru (Miron Manega) 
  
Gîfu Daniela 
  
Băciuţ Nicolae 
  
Văduva Gheorghe 
  
Gorea Costin Iuliana 
  
Dociu Claudius 
  
Onesa Răzvan, trezorier 
  
Membri supleanţi 
  
Milca Mihai 
  
Cepariu Cornel 
  
Poapai Mircea 
  
COMISIA DE CENZORI 
  
Cristescu Ilie, Preşedinte 
  
Rotaru Mariana 
  
Iuga Doina Geanina 
  
COMISIA DE ATESTARE PROFESIONALĂ 
  
Dan Constantin, Preşedinte 
  
Uban Valentin, Secretar 
  
Marin Teodora 
  
Popescu Viorel 
  
Zanfir Ovidiu 
  
JURIUL DE ONOARE, DISCIPLINĂ ŞI ARBITRAJ 
  
Coandă Gheorghe 
  
Cionoff Şerban 
  
Carp Firiţă 
  
Nicolescu Viorica 
  
David Ioan 
  
Ţigău Valentin 
  
Cucu Ion, 
  
UZPR este cea mai activă organizație de creatori din România, care luptă, prin mijloacele la îndemâna jurnalistului, pentru promovarea adevărului în presa scrisă, televiziune, on-line, a democrației și a libertății exprimării ziaristului. 
  
Inspirat de activitatea președintelui organizației noastre, îi dedic o poezie. 
  
Auzindu-l pe Doru Dinu Glăvan într-o oglindă 
  
Două oglinzi paralele-un infinit de imagini- 
  
Țopescu într-una, reverberând în mii de pagini, 
  
În cealaltă prietenul Eminescu în drum spre neant 
  
Nebuloasă cosmică unde doarme bătrânul Kant. 
  
Îl citesc atent în oglindă şi cuvintele iau foc 
  
Verbele aleargă după ele să le pună la loc, 
  
Doar Filip Brunea-Fox îl înţelege acolo sus 
  
Când Glăvan se lasă de adjective dus. 
  
Dincolo de oglindă nu ştiu dacă-mi înţelege fraza 
  
Frântă în mii de sclipiri adunând în ele Raza 
  
Movului ce încă aduce speranţa de mâine, 
  
Azi la lumina din oglindă latră un câine... 
  
Mă aflu în UZPR şi ameţesc metafizic 
  
Iar într-e pagini de ziar tâmpla-mi se clatină fizic, 
  
Într-un colţ de oglindă un ochi râde, celălalt se preface-n 
  
culori 
  
Pe când democraţia învinsă i-a ucis pe învingători. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Referinţă Bibliografică:
Al. Florin Țene:Drumul de la cronicari la profesionalismul ziariștilor din UZPR condusă de “vocea de aur “ Doru Dinu Glăvan / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3534, Anul X, 03 septembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!