CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

O neglijență care salvează milioane de vieți, pe când o altă “neglijență’ să ne salveze de Coronavirus.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O neglijență care salvează milioane de vieți, pe când o altă “neglijență’ să ne salveze de Coronavirus. 
  
O neglijență care a dus la salvarea a milioane de oameni. În anul 1928 savantul eminent Alexander Fleming a descoperit un eșantion de bacterii, din laboratorul pe care-l coordona, lângă o fereastră deschisă. Era cunoscut în lumea științifică neglijența din laboratorul savantului, 
  
Până să descopere greșeala, care făcuse eșantionul inutilizabil, un mare număr de spori de mucegai au început să crească în soluția bogată din vasul Petri. Vasul Petri este un vas rotund neted cu capac pe potriva mărimii lui, care vas este fabricat din sticlă sau material plastic și folosit pentru cultivarea microorganismelor sau mostrelor de animale sau plante. Vasul a fost numit după inventatorul său, bacteriologul german Julius Richard Petri. Alte denumiri pentru vasul Petri sunt: placa Petri sau cutia Petri. Acest vas era folosit pentru a crește stafilococi mortali. În astfel de vas erau multe eșantioane distruse, dar unul era diferit. Din fericire pentru omenire.Fleming, așa cum îi era firea, a studiat cu atenție rezultatul neglijenței sale. În urma examinării, a constatat că unul dintre mucegaiuri acționa într-un mod pe vare nu-l văzuse niciodată până atunci. Acest mucegai omora bacteriile din apropiere. Studiind mai aprofundat fenomenul a reușit să determine că acest anumit tip de mucegai creștea, printre altele, pe pâine uitată afară prea mult timp. Astfel a constatat că descoperirea mucegaiului în acel vas Petri a dus la crearea primului antibiotic din lume de către savantul Fleming și colegii de laborator. Vasul Petri este utilizat pentru cultivarea microorganismelor și pentru cultura de celule. În acest scop, în vasul Petri se produce un strat subțire dintr-un mediu nutritiv gelatinos. Mediul se sintetizează pe bază de agar, se sterilizează prin încălzire în autoclavă, iar apoi se toarnă în stare fierbinte și lichidă în vasul Petri, unde se solidifică la temperatura camerei, formând așa-numita placa agar. Mediul nutritiv asigură aprovizionarea microorganismelor în creștere cu apă și substanțe nutritive și le mențin într-un singur loc, spre deosebire de culturile în medii lichide. Se împiedica astfel diseminarea microorganismelor prin amestecare, cum se întâmplă în mediul lichid. 
  
Avantajele vaselor Petri sunt:Microorganismele rămân sedentare (excepție Proteus), iar prin proliferarea lor se formează colonii;Coloniile prezintă forme tipice de creștere, iar microorganismele se deosebesc între ele prin aspectul caracteristic al coloniilor;Prin tehnici de inoculare corespunzătoare se pot identifica coloniile rezultate din celule individuale (clone), din care se pot izola tulpini genetice pure;La marginea coloniilor sunt situate permanent microorganisme tinere (în locul unei mixturi formate din microorganisme în creștere și cele atrofiate). 
  
Acesta a fost penicilina care salvează și acum milioane și milioane de oameni de pe planeta noastră. 
  
Sir Alexander Fleming s-a n[scut în. 6 august 1881 Darvel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – decedând în 11 martie 1955 la Londra, Regatul Unit) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey. În anul 1928 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford. În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi - Ernest Boris Chain și Norman George Heatley - și un medic australian - Howard Walter Florey - au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una din marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul ca element bacteriolitic prezent în țesuturi și secreții. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
O neglijență care salvează milioane de vieți, pe când o altă “neglijență’ să ne salveze de Coronavirus. / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3454, Anul X, 15 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!