CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Al.Florin Țene:O secvență din viața compozitorul Haydn; capodoperele se nasc și dispar din întâmplări neobișnuite
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O secvență din viața compozitorul Haydn; capodoperele se nasc și dispar din întâmplări neobișnuite  
 
Aflându-se a doua oară în Anglia, compozitorul Joseph Haydn, ce ajunsese în Londra în 4 februarie 1794, fiind primit cu onoruri, ca și prima oară, într-o după amiază a fost vizitat la hotelul unde era găzduit, de un tânăr ofițer de marină, blond și cu ochii albaștri.  
 
-Ce doriți domnule ofițer?  
 
-Mister Haydn, vă rog să mă scuzați de vizita mea inoportună, dar…am venit să vă propun o mica afacere.Pot să vă vorbesc?  
 
-Poftiți! Spneți!  
 
-Mâine eu plec cu vasul meu în Orientul îndepărtat, în Indii. În echipaj am 80 de oameni. Traversarea e lungă și periculoasă, durează aproximativ trei luni, oamenii suferă de “spleen “, adică ajung într-o stare nemotivată de melancolie, se manifestă prin plictiseală și dezgust față de orice. Devin răi…Mi-ar trebui un leac împotriva acestor stări psihice. M-am gândit că un cântec antrenant și frumos plin de voiciune, mi-ar fi de folos.Am venit, în acest sens, să vă propun o afacere.Vă rog să-mi compuneți un cântec până diseară… și uitați banii. Sunt sigur că numai dumneavoastră mister Haydn, sunteți cel care puteți să compuneți o capodoperă să poată potolii marinarii mei. Vă mulțumesc anticipat cu mare plecăciune…  
 
Marinarul, ajustându-și vestonul, a salutat și plecând grăbit, fără să mai aștepte replica compozitorului.  
 
Lui Haydn i-a plăcut și ca fizic și ca atitudine marinarul englez. Rămânând pe gânduri și fredonând în gând, în două ore marșul a fost gata.L-a așternut pe hârtie și la ora stabilită ofițerul s-a prezentat. Hayndn cum l-a văzut, s-a așezat la pian și a început să cânte. Ofițerul l-a ascultat de două ori și fiind mulțumit a luat partitura.  
 
-All right!*  
 
După care a strâns mâna compozitorului și cu un entuziasm puțin obișnuit a plecat. Însă, toată noaptea Haydn a avut remușcări, I s-a părut că marșul compus nu era pe măsura banilor primiți.”Ași fi putut să compun ceva mai bun… “ Pe la miezul nopții s-a apucat să compună un mars mai frumos, mai dinamic, mai prețios sub aspectul realizării artistice.  
 
După ce a terminat de pus pe note și transcris pe portativ, s-a întins pe pat și a adormit.  
 
Dis de dimineață când încă mai persista ceața pe Tamisa a pornit spre port, acolo unde erau ancorate corăbiile de cursă lungă. Cercetând fiecare vas aflat lângă chei, cu mare greutate a descoperit corabia marinarului cu pricina. Vasul tocmai ridica ancora.  
 
-De ce ați venit maestre Haydn? L-a întrebat surprins comandantul vasului cu ochii lui albaștri.  
 
*în regulă  
 
-Am venit să vă aduc un alt mars, mai frumos și mai bine realizat!  
 
-Nu-mi trebuie mister, vă mulțumesc! Afacerea a fost încheiată.Sunt mulțumit de cântecul pe care l-am primit…  
 
Blondul căpitan suflând în siflie dând un ordin precis și prelung, ascuțit și cutremurător. Parâmele se muiară, lanțul gros ruginit al ancorei a scârțâit aducând mâl din fundul apei.  
 
Speriat, Haydn abia a sărit pe cheiul de piatră, privind trist cum se îndepărtează la orizont lebăda alba cu velele larg întinse, precum niște aripi în plin zbor. După un timp compozitorul a plecat de pe chei, nu înainte de a scoate din buzunar cel de al doilea marș pe care, gânditor, la rupt în bucățele, pe care le-a aruncat în undele cenușii ale Tamisei.”Originală țară și suciți oameni sunt englezii ăștia… “  
 
Apoi s-a îndreptat spre oraș, intrând într-o cârciumă unde a cerut un absint verde și tare ca muștarul, să-i treacă de necaz, să uite de orele de trudă zadarnică și de nesomn, și de durere că pierduse în Tamisa o capodoperă.  
 
Al.Florin Țene  
 
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:O secvență din viața compozitorul Haydn; capodoperele se nasc și dispar din întâmplări neobișnuite / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3445, Anul X, 06 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!