CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Al.Florin Țene:Elemente ale procesului de cunoaștere necesare jurnalistului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elemente ale procesului de cunoaștere necesare jurnalistului 
  
Problema fundamentală a gnoseologiei este problema raportului dintre subiect și obiect. Subiectul și obiectul se constituie chiar în procesul de cunoaștere, fundamentul acestui proces este acțiunea umană. Hegel spune că omul este produsul propriei sale activități. În măsura în care omul modifică realitatea exterioară, se modifică și pe sine însuși. Munca jurnalistului este un process între acesta , eveniment și societate, un proces în care ziaristul mijlocește, reglmentează și controlează prin articolele sale schimbul de idei și societate. Jurnalistul poate fi înțeles numai ca intelectual care acționează. Prin cunoaștere, în jurnalism, se înțelege totalitatea activităților de receptare, judecare și interpretare, apoi publicare.În acest context praxiologia, care este știința acțiunii eficiente, are rolul de a formula și verifica recomandările privind ceea ce trebuie făcut. Făcute de redactorul șef al publicației, ceea ce este indicat să se facă în anumite condiții, pentru a atinge rezultatele propuse în modul cel mai eficient prin articolul scris.Pe scurt, sarcina praxiologiei este de a cerceta condițiile de care depinde eficiența maximă.(T. Kotarbinski, Propozițiile și demonstrarea lor, tr.rom. în Logica științei, Editura politică, București, 1970, p.538. ). În măsura în care cunoașterea este acțiune, proces, ea trebuie analizată din punct de vedere tematic, pentru stabilirea concordanțelor și opozițiilor cu aceasta și pentru determinarea rolului practicii în cunoaștere. 
  
Sunt patru criterii ( vezi M. Florea, Responsabilitatea acțiunii sociale, Ed. Științifică și enciclopedică, București, 1976. Pp.40-49), pentru determinarea structurii acțiunii sociale, criterial structurii sincronice, criterial structurii diacronice, criterial structurii pe domenii, criteriu structurii după natura acțiunii. 
  
Structura pe domenii și tipuri a acțiunii este o delimitare relativă a principalelor tipuri de acțiuni. Această situație o explică pe larg I. Tudosescu în Structura acțiunii sociale, apărută la Editura politică, București, 1972, pp.22-23. 
  
1- Acțiunea productivă de creație artistică și de cultură, inclusiv de jurnalism, de cugetare și cercetare filozofică de ocrotire a sănătății și tehnico-productivă. 
  
2- Acțiunea social-politică de transformare și perfecționare a relațiilor sociale, de transformare a presei, a instituțiilor sociale, de promovarea culturii. 
  
3- Acțiunea instructiv- educativă de formare a personalității umane. 
  
Acțiunea socială, după natura ei, se structurează în material și spiritual. În domeniul jurnalismului, a unei redacții de ziar sau revistă, partea materială este tipografia, hârtia, etc iar cea spirituală este activitatea de redactare a materialelor pentru publicat: articole, eseuri, știri, reportaje, fotografii etc. 
  
Esența muncii în redacție constă în realizarea scopului de a edita o publicație ce-și urmărește un scop în folosul societății. 
  
E necesar să cunoaștem că munca de ziarist își divulgă intențiile prin modul în care abordează obiectul cunoașterii și al redării acestuia. În acest context trebuie evitată ideia despre obiect și fenomenul social cu ideea despre acestea.Deosebirea dintre fenomenul real care determină cunoașterea sa, rămâne în afara minții, existând ca ceva de sine stătător, și obiectul cunoașterii pe care subiectul cunoașterii îl produce sub forma concretului de gândire, ca totalitate din gândire, deci ca obiect al cunoașterii, distinct de fenomenul real, de concretul real, dar nu prin denaturare și îndepărtare de acestea , ci prin re-producerea în formele pe care numai subiectul le deține. Chiar simpla reproducere, nu re-producere, a unui fenomen social sau obiect , implică trei procese: 1- conservare prin păstrarea calitativă a trăsăturilor și elementelor obiectului real, în cât el să fie recunoscut în obiectul cunoașterii; 2-pierdere prin abstractizare și generalizare, obiectul cunoașterii devenind un prototip;3-dobândire de proprietăți, elemente și structure noi. 
  
Este o devenire continua, prin care obiectul real se umanizează, depășind statutul de dat natural, iar obiectul cunoașterii se obiectivează printr-un process social sau redacțional de re-producere a fenomenului social sau al obiectului real. Cu alte cuvinte, devenirea continuă a obiectului cunoașterii în vederea apropierii lui asimtotice de fenomenul real se realizează în cadrul scrierii materialului jurnalistic. Cunoașterea este un proces care se realizează și se desfășoară în șuvoiul jurnalistic. 
  
Orice postulare ontică a ideilor înseamnă postularea idealismului obiectiv. Ideile nu au semnificație în afara subiectului. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:Elemente ale procesului de cunoaștere necesare jurnalistului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3440, Anul X, 01 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!