CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Al.Florin Țene: Pentru o teorie a anlizei de text jurnalistic
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru o teorie a anlizei de text jurnalistic 
  
Prea puțin s-a făcut, de-alungul istoriei jurnalismului în țara noastră, despre o teorie de text în presa.Există puțin interes asupra exegesei de la procesul de creație către actul receptării și mai ales către investigarea produsului jurnalistic, înțeles ca structură specifică, actuală, dar efemeră și de interes imediat. 
  
Într-un înțeles foarte larg și tradițional, avându-și locul său de drept în desfășurarea oricărui proces de cunoaștere , actul analizei decurge după principii cunoscute și descries de multă vreme. În cadrul receptării estetice, momentul analitic echivalează cu o intervenție a unor facultăți intelectuale, interferate cu cele ale sensibilității într-un tot unitar, dar care, pe parcursul procesului receptării și în funcție de experiența și specializarea cititorului de presă, pot căpăta, la un moment dat, o pondere superioară. Prima impresie pe care o produce contactul cu lucrarea jurnalistică, impresie constituită dintr-o stare de curiozitate care apoi face loc treptat ivirii facultăților de înțelegere și de analiză. Pe măsură ce procesul receptării înțelegerii produsului jurnalistic se dezvoltă, atitudinea critică a spiritului crește în importanță, investigând elementele participante la structura produsului jurnalistic, în primul rând cele formale și apoi și cele de adâncime. 
  
Termenul de analiză desemnează însă și o activitate critică de un tip special, având un statut bine delimitat.Analiza produsului jurnalistic este un act complementar al oricărui demers critic ce nu dorește să rămână în sfera abstractă a teoriei.Ea măsoară capacitatea cercetătorului produsului jurnalistic de a veni în contact direct cu faptul artistic,(fiindcă și jurnalismul este oartă ), de a coborâ pe terenul demonstrației practice. Rezultând în mod explicit sau implicit dintr-o anumită poziție estetică, analiza vrea să facă evidente aceste propoziții generale, să dovedeacă aderența științei la obiectul său. În general, analiza își presupune principiile ce o guvernează și în numele cărora se dezvoltă. 
  
Două sunt principiile fundamentale pentru care critica jurnalistică înoitoare se luptă timid în abordarea intrisecă a faptului jurnalistic, considerând-o complementară- abordarea extrisecă și înțelegerea lucrării jurnalistice ca structură, ca totalitate de elemente interelaționate, consecință direct a primei propoziții. Un reportaj, în măsura în care este un bun reportaj, e o unitate organică, în care toate elementele sunt vital întrepătrunse. 
  
Ideea considerării produsului jurnalistic în specificitatea lui particulară, de individ unic, și nu numai ca “semn”, ca simplă ilustrare a realității sau a ideilor partculare și generale, morale, culturale, politice și filozofice ale ziaristului dintr-o epocă dată, își ia locul treptat în cercetarea jurnalismului. 
  
Întreaga structură a unui ziar sau revistă se lasă citite și datorită paginației, a titlurilor și apoi al conținutului fiecărui material publicat. Ele sunt fața pe care publicația o întoarce către cititor. 
  
Primul nivel al analizei textului jurnalistic, coroborat cu celelalte straturi care alcătuiesc structura materialului jurnalistic, acestea fiind: adevăr, analiză, stil, sinceritate, inclusiv talent, propune lecturii o vădită coerență în cazul articolelor de valoare. Noțiunea de stil, înțeleasă în modul cel mai obișnuit ca realizându-se la nivelul unui puternic centru unificator care e personalitatea jurnalistului, poate fi extinsă în jos și în sus, adică la nivelul lucrării jurnalistic, sau la nivelul unităților superioare ca generalitate: epocă, specific național, limbă, politică. 
  
Se pune întrebarea, ce câștigă analiza jurnalistică din această încercare de scientizare a discursului critic al produsului jurnalistic, ca și din celelalte demersuri înnoitoare ale criticii actuale? Profiturile pe care le lasă întrezărite metodologiile desprinse din ilustrările concrete ale noilor orientări sunt suficient de convingătoare pentru ca analiza jurnalistică să se intereseze de aceste procedee. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene: Pentru o teorie a anlizei de text jurnalistic / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3432, Anul X, 24 mai 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!