CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Al.Florin Țene:Amintiri pe când bucuria expresiei “Hristos a Înviat !“ ne era interzisă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Amintiri pe când bucuria expresiei “Hristos a Înviat !“ne era interzisă 
  
Acum, când pandemia virusului corona, mă împiedică să merg la Sfânta Înviere oficiată la Categrala din centrul Clujului, mi-am adus aminte de anii pe când eram elev la liceul din Drăgășani, când ne era interzis să mergem la biserică. 
  
Îmi aduc aminte că în primăvara anului 1958, m-am dus cu mama la Catedrala din centrul orașului nostru, Drăgășani, să participăm la Sfânta slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Cristos. Slujba era oficiată de preotul paroh Grigore.Printre mulțimea de acolo l-am văzut pe profesorul de matematică de la școala noastră, care se uita după elevii prezenți în biserică și pe care îi nota pe un carnet. Acesta era secretarul UTC pe liceu. În această situație, mama mi-a spus: 
  
-Du-te cu colegul tău Liviu Lică la Biserica Sfântu Ilie, și ascultați slujba ascunși de după brazii din curtea lăcașului de cult. 
  
-Așa facem, mama! 
  
Ne-am strecurat afară din biserică și ne-am dus repejor, pe strada Nicolae Bălcescu unde am ascultat Sfânta slujbă. Aici, l-am văzut pe secretarul p.c.r pe oraș Roșoagă, care nota elevii prezenți, după numărul matricol ce-l aveam pe mâneca stângă a hainei.Acesta mai nota numele fucționarilor și salariaților prezenți. Greu se găsea un brad după care să ne ascundem.Fiindcă erau ocupați de elevi și mai de toți salariații prezenți.Totuși, am găsit unul liber în spatele biserici. În felul acesta am ascultat slujba și m-am întors acasă cu lumina Înverii.Și cum era obiceiul, mama s-a întors mai repede cu “Paștele”, pus într-un pahar curat acoperit cu un mileu înflorat. aranjând în pragul casei o brazdă de iarbă pe care să pășim când intrăm. 
  
-Hristos a Înviat! Le-am spus tatei și surorii mele. 
  
-Adevărat a Înviat! 
  
Dimineața ne-am spălat cu apă dintr-un lighean în care mama pusese un ou roșu . 
  
-Să fiți frumoși și sănătoși! 
  
La masa de dimineață am ciocnit câte un ou roșu, nu înainte, de a spunte rugăciunea “ Tat-L nostru.“Am mâncat drob și o cană cu lapte și cozonac. Însă, toată ziua m-am gândit că, dacă profesorul de matematică m-a notat pe listă ? Tot atunci, m-am gândit că tăierea mileului e un obicei păgân. Sărbătorim Învierea Domnului cu o crimă? I-am zis tatei. 
  
-Așa e obiceiul… 
  
De ce mi-a fost teamă, nu am scăpat.Luni dimineața la școală toți elevii am fost strânși în careul din curte, eu cu mai mulți elevi am fost scoși în fața careului de directorul Gh.Chelărescu.Ne notase profesorul de matematică Antonie. Am fost criticați pentru faptul că am încălcat morala marxist-leninistă.Peste un an am fost eliminat din liceu trei zile că am fost prins, a doua zi de Paști, în clasă cu romanul “Rusoaica” de Gib I.Mihăescu. Peste un an când am dat examen la facultate am auzit la Cluj, pentru prima oară, sunetul clopotelor.În orașul meu natal era interzis să se bată clopotele sau toaca. 
  
Amintiri…amintiri…amintiri! 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:Amintiri pe când bucuria expresiei “Hristos a Înviat !“ ne era interzisă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3395, Anul X, 17 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!