CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Prof.univ.dr.ANTON ILICA :AL. FLORIN ȚENE DESPRE ÎNCHISORILE LUI RADU GYR LUMEA DE ASTĂZI E O ÎNCHISOARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AL. FLORIN ȚENE DESPRE ÎNCHISORILE LUI RADU GYR 
  
LUMEA DE ASTĂZI E O ÎNCHISOARE 
  
Am scris două eseuri despre cartea lui AL. FLORIN ȚENE, ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ (2020), dedicată vieții poetului Radu Gyr, între realitate și poveste. Am apreciat demersul autorului în elaborarea ”unui roman iscoditor”, îmbinând ”realitatea” cu ”ficțiunea” în conturarea unei biografii tulburătoare, claustrată de scrâșnete și durere, de revoltă și jale. Autorul a utilizat, cu pricepere și talent, instrumentele stilistice ale criticului și istoricului literar, obsedat parcă de evenimente contradictorii ale literaturii ți culturii române și de viețile unor scriitori, cum ar fi Gib Mihăescu, Ion Minulescu, Al Macedonski. De această dată, voi scrie despre ”închisorile lui Radu Gyr”, așa cum sunt ele descrise de A. F. Țene, vizând ideea că lumea de azi e mai mică decât cea de ieri, că universul actual e o închisoare, fiecare casă devenind un refugiu închis și fiecare suflet - înspăimântat de consecințe. Trăim într-o atmosferă tulburată și nesigură, cu omenire apăsată de pierderi umane și de incapacitatea de a intui recuperarea ”distanțării sociale” și a zâmbetului trist și adânc neliniștitor. 
  
Radu Gyr a fost poetul epocii interbelice, ideologul legionarismului și poetul oficial al acestei mișcări politice. A scris vreo 15 volume de poeme lirice, fiind prolific pentru generația sa, din care făcea parte L. Blaga, N. Crainic, N. Ionescu, B. Anania, M. Eliade, Aron Cotruș, P. Țuțea etc. Cum perioada aceea de vreo două decenii își căuta identitatea și un anumit profil european și în condițiile rescrierii geografice a unei alte ordini statale europene, activitatea politică a fost dintre cele mai dinamice și dramatice. Oameni de cultură, universitari, distinși intelectuali, cercetători, teologi și militari, țărani și târgoveți au avut implicări politice și angajamente în grupări ideologice. Iorga a plătit cu viața, la fel ca și Goga ori Z. Codrreanu. 
  
După descrierea lui A. F. Țene, autorul romanului inspirat din viața lui Radu Gyr, poetul ideolog a avut aproape 20 de ani de detenție politică: în timpul dictaturii carliste (în lagărul de la Tismana și Miercurea Ciuc) și în vremea comunismului (la Aiud). Pentru care fapte, ar putea întreba cititorul? Prima închisoare a făcut-o după organizarea ”revoluției legionare” împotriva dictaturii carliste, fiind închis împreună cu Mircea Eliade și Nae Ionescu, fiind apoi trimit la ”reabilitare”, cum spune autorul, în Batalioanele disciplinare de la Sărata, dem unde a fost printre puținii care au scăpat cu viața. A doua pușcărie, din 1945, o face în urma condamnării politice, fiindcă a făcut parte ”din lotul ziariștilor creștini”, alături de Pamfil Șeicaru și Nichifor Crainic. Afirmă A. F. Țene, că ar fi fost condamnat la moarte pentru poezia-manifest ”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, dar și pentru crimă de ”insurecție armată” și ”uneltire contra ordinii sociale”. După chinuri aproape absolute, în 1964, este amnistiat și mai trăiește până în 1975, fiind scos din ”circuitul valorilor publice”. 
  
Două capitole descriu suferințele poetului Radu Gyr în închisorile politice. A fost declarat mort și cărat spre morgă, a fost condamnat la moarte și dus în celula specifică, a suferit de boli, umilințe și batjocoriri, dar de buna dispoziție, ironie și optimisme nu au reușit să-l lepede. Capitolul 8, intitulat Dacă într-o zi o să se vadă..., descrie suferințele din pușcăria de la Aiud, un iad păstorit de oameni-gardieni, asemănător unei boglii de exterminare. Nici nu pot relua descrierea suferințelor inumane și a instrumentelor macabre folosite pentru chinuirea deținuților politici. Autorul romanului Întoarcerea din cruciadă a configurat atmosfera cu o exemplară obiectivitate, cu o privire rece, sinceră, aducând în sprijin documente și mărturii, inclusiv cea scrisă de Bartolomeu Anania. 
  
La eliberarea, Radu Gyr afirmă că a ieșit dintr-o închisoare ca să intre într-o altă închisoare mai mare, a comunismului. Chiar acum lumea e închisă în propriile sale greșeli. Universul e mai mic decât a fost înainte, iar omenirea și-a pierdut siguranța și plăcerea de a degusta libertatea. Astăzi, am ajuns închiși de noi înșine în propria colivie. Numai spiritul ne e liber, la fel ca și speranța că lumea va deveni mai bună, mai morală și mai igienică, fizic și sufletește. Radu Gyr totuși ar fi fericit chiar și acum. 
  
Prof.univ.dr.ANTON ILICA 
  
Referinţă Bibliografică:
Prof.univ.dr.ANTON ILICA :AL. FLORIN ȚENE DESPRE ÎNCHISORILE LUI RADU GYR LUMEA DE ASTĂZI E O ÎNCHISOARE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3387, Anul X, 09 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!