CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Al.Florin Țene: Antologiile Apollon -“Vis cu Nichita“ un adevărat barometru al literaturii române contemporane
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Antologiile Apollon 
  
Antologia “Vis cu Nichita“ un adevărat barometru al literaturii române contemporane 
  
La sfârșitul lunii martie a apărut cele patru volume ale antologiei de texte literare“Vis cu Nichita “, editată de “Ro.Cart “, București, 2020, sub egida Societății Culturale “ARTĂ; CULTURĂ; CIVILIZAȚIE “, ediție îngrijită de Anca Elena Călin. 
  
Cele patru volume cuprind 175 de autori,în 2418 pagini, poeți și prozatori cu un scurt curriculum vitae și fotografie, urmate de creația literară, poezie sau proză.Numărul mare de pagini rezervate fiecărui autor, ne conving faptul de generozitatea Academiei Internațională de Literatură și Artă, sub care apar aceste tomuri, și intenția Societății Culturală Apollon-România ca aceste volume să se constituie într-un barometru al literaturii române contemporane. 
  
Aceste tomuri, fiecare conținând , în medie 45 de autori, în peste 600 de pagini, au apărut în cadrul Festivalului Internațional de Poezie”Zilele Nichita Stănescu “, ediția a XIV-a, 15 martie-15 aprilie 2020. 
  
Antologie cu cele patru volume, se vrea un mare cerc, cum scria academicianul Mihai Cimpoi, în “Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, apărută la sfârșitul anului 2019, însă lucrarea de care facem vorbire se constituie, metaforic, într-o horă românească, perfect rotundă, în spațiul carpato-danubiano-pontic, în fruntea căruia, ca deschzător, se află Nichita Stănescu, urmat de George Călin, ambasador cultural-Convenția ONU pentru drepturile copilului din Geneva. 
  
Citind lucrările publicate, pot să fiu de acord de ce spunea despre literatureă C.S. Lewis: "Literatura se adaugă realitații, si nu o descrie pur și simplu. Ea îmbogățește abilitațile necesare pe care viața cotidiană le cere și le dăruiește; și, din acest punct de vedere, ea irigă deșerturile în care s-au transformat deja viețile noastre." 
  
Calitatea literaturii române contemporane indică înălțarea spirituală a națiunii.Nu este o speranță, este certitudine. Literatura publicată în aceste tomuri sunt paginile unde se află creațiile ce explorează cele mai inalte si mai joase locuri ale societatii noastre si a spiritului uman, unde găsesc nu un adevăr absolut, ci adevărul poveștii, al imaginației și al inimii. 
  
Practic, toți autorii cu operele lor, cuprinși în aceste volume, merită enumerați, însă datorită spațiului mă rezum doar la unele nume, mai cunoscute în literatura română.În volumul I, din cei 45 de antologați remarc pe: Nichita Stănescu, George Călin, Zenovia Zamfir, Olimpia Sava, Nicolae Rotaru, Geo Călugăru, Any Drăgoianu și Gabriela Stanciu Păsărin. În volumul II din cei 46 de cuprinși în volum, îi remarc pe toți, însă, îi citez pe următorii: Thodor Răpan, Victoria Milescu, Elena Armenescu, Liliana Ghiță Boian, Florin Grigoriu, Radu Botiș, Calistrat Robu, Felix Sima și Constanța Abălașei-Donosa. Din volumul III, în care sunt cuprinși 40 de autori, menționez pe : Valentina Becart, Camelia Florescu, Ion Lazu, Ion Andreiță, iar din volumul IV, ce cuprinde 44 de autori, menționez, cu regretul că nu pot, chiar pe toți:Titina Nica Țene, Al.Florin Țene, Corina Matei Gherman, Arcadie Suceveanu, Marian Bărăscu, Maria Munteanu, Gheorghe Pârja, Ion Stratan, George Terziu și Mihai Bondac. 
  
În ultimile luni au apărut în cadrul spațiului spiritual românesc, două mari lucrări, enciclopedice, una la Chișinău și alta la București, ce cuprind cele mai reprezentative lucrări ale scriitorilor români. Am remarcat că marile valori ale literaturii române contemporane se află în cele două lucrări monumentale.Acestea sunt adevărate cariatide ce susțin pe umerii lor bolta “palatului” spiritual al literaturii române contemporane. Acestea sunt speranță pentru viitorul neamului nostru, chiar dacă în prezent se confruntă cu o epidemie cumplită.Are dreptate Jean Moscopol”Tot ce-i românesc nu piere. “ 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene: Antologiile Apollon -“Vis cu Nichita“ un adevărat barometru al literaturii române contemporane / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3379, Anul X, 01 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!