CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Anton Ilica:LUCIAN BLAGA: OPTIMISMUL DIN ZÂMBETUL TRIST
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anton Ilica:LUCIAN BLAGA: OPTIMISMUL DIN ZÂMBETUL TRIST  
 
Mă aflu pe o insulă într-o comunitate, respectând ideea Stay at home, în aceste momente când o boală copleșitoare a indus oamenilor ideea de spaimă și panică. M-am asumat voluntar să mă izolez într-o casă princiară din Knox, unde am la dispoziție toate condițiile unui trai tihnit. Am la mine o singură carte, luată din biblioteca personală pentru lectura în avionul transatlantic, cu care îmi întrețin gimnastica sufletului și o anumită cultură a minții. E vorba de volumul Poezii, de Lucian Blaga, editat în anul 1981. Conversațiile de alungare a plictiselii și stresului de pe net mi se par anoste, fiind amprentate de formule banale (”Cum ești?”, ”Să ai grijă de tine!”, ”O zi mai bună!” etc.). Câte o veste tristă se îmbină cu un zâmbet ponderat; optimismul meu ia uneori locul zădărniciei, ca apoi teama să înlocuiască speranța. Timpul mă îndeamnă să-i dau folosință, psihicul are nevoie de protecție, iar trupul solicită sănătate.  
 
Deschid cartea lui Blaga la volumul ”În marea trecere” (1924). Din ”casa mea”, scrie Blaga, voi, cititorii, ”așteptați să vorbesc”. Despre ce putem vorbi în zilele triste? Răspunde poetul: ”Cuvintele sunt lacrimile celor ce ar fi voit așa de mult să plângă și n-au putut...”. Știu - am scris două volume de interpretare a textelor blagieine - că lirica sa dintre anii 1924 (vol. ”La cumpăna apelor”) și 1933 (”La curțile dorului”), stă sub semnul optimismului tragic expresionist: ”Intrat-a o boală în lume/ fără obraz, fără nume”. ”Pomii, suferinzi de gălbinare, nu mai caută vindecare”, ”din cer a venit un cântec de lebădă”, ”cineva a înveninat fântânile omului”, iar ”noi, cântăreții leproși, ne aplecăm capetele în tot mai mare tristețe”. Sunt semne de stele arse, ”paradisul e în destrămare”, iar arhanghelii, coborâți pe pământ, ”se rătăcesc prin baruri, cu aripile îmbolnăvite”; peste tot au apărut ”cocoși apocaliptici”, care aduc ”vești întunecate”. Nici măcar pasărea Foenix, simbolul salvării, nu mai zboară ca altădată. Cuvintele la rândul lor ”sfârșesc în sânge”: ”Pretutindeni e o tristețe. E o negare. E un sfârșit” (Tăgăduiri).  
 
Între toate aceste imagini terifiante, câte o metaforă luminează credința:  
 
”Prin ceasul verde al pădurii/  
 
Otrăvuri uitate adie.../  
 
E începutul drumului nou spre lumină. În volumul ”Nebănuitele trepte” (1943) și următoarele, sufletul poetic al lui Lucian se încarcă de zâmbet și dragoste. Iar începutul se bazează pe una dintre cele mai frumoase metafore din literatură: ”Soarele, lacrima Domnului/ cade în mările somnului...”. ”Domnița din țara bârsană” e așteptată la întâlnirea de taină ”cu floarea mea de foc în mâîni”. Un catren splendid strecoară cititorului un zâmbet poetic, plin de filosofare estetică:  
 
”Ușor nu e nici cântecul. Zi  
 
și noapte – nimic nu-i ușor pe pământ!  
 
Căci roua e sudoarea privighetorilor  
 
Ce s-au ostenit toată noapte cântând”.  
 
Zeii, ca și oamenii, cântă, armonia se convertește în ”flori de crin”, iar iubiții se ”întâlnesc în spațiu și în vis”, silind luna ”În jurul inimilor noastre/ să se-nvârtească”.  
 
Lumea întreagă a redevenit primăvară, fiecare ram poartă în mugure scântei de foc, dând florilor stamine, polenizate de ardoarea vântului voevod:  
 
”Bucură-te floarea mărului, bucură-te  
 
Și nu te speria de rod”.  
 
Prin iubire, boala a fost învinsă. Cântecul spicelor, Iubire, Alean și amintiri ce torc, Catrenele fetei frumoase, Cântec în doi, Odă către rună etc. sunt texte lirice fremătătoare prin expresie și fermecătoare prin mesajul tonifiant.  
 
Momentul trist al deznădejdii lasă loc zâmbetului optimist, care e anticamera bucuriei rodului împlinit. Omenirea va redeveni fericită și florile îi va parfuma existența.  
 
Anton ILICA  
 
Referinţă Bibliografică:
Anton Ilica:LUCIAN BLAGA: OPTIMISMUL DIN ZÂMBETUL TRIST / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3374, Anul X, 27 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!