CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului 
  
De ani buni am primit din Petrila cărți semnate de Dumitru Gălățan-Jieț, majoritatea sunt adevărate fresce ale tradițioilor, obiceiurilor și ale portului popular din zona etnografică a momârlanilor. 
  
La prima carte, pe care am primit-o, apărută în anul 2005, intitulată “Tradiții și obiceiuri în satele din Estul Văii Jiului “, care a văzut lumina tiparului la o editură din Petroșani., am scris o cronică, elogioasă.De atunci, cu toate că am primit de le doctoral Jieț mai toate volumele pe care le-a scris cu mult talent și spirit de cercetător, nu am mai scris nimic.Motive ar fi multe. 
  
Iată că, zilele acestea am primit de la Dumitru Gălățan-Jieț un volum memorialistic, având ca titlu”Memoria cărților- 80 de ani, împreună cu momârlanii din Valea Jiului, “, apărut la Editura”Măiastra“, Târgu Jiu, 2020, Carte trimisă cu următorul autograf, care moralmente, m-a făcut să mă aplec asupra paginilor încărcate de amintiri, date și imagini semnificative: “O carte aniversară pentru dl.Al.Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor din România, în speranța că măcar în al 13-lea ceas își va adduce aminte și de scriitorii din Valea Jiului. Aceasta este cea de a 28-a carte a mea, prima fiind apărută în anul 2005.Cu respect.ss dr.Gălățan. “ 
  
Cunoscând aforismul lui Isaac Newton că : “Oamenii construiesc prea multe ziduri și nu destule poduri “, m-am conformat să citesc cu atenție volumul dăruit, și înainte de a scrie despre acesta, îi urez autorului la vârsta înțelepților ardeleni :La mulți ani! Sănătate și multă inspirație pentru a mai oferii cititorilor noi nestemate culturale. 
  
Volumul se deschide cu o “Prefață” semnat de George Chirvasă, unde se subliniază: “Chiar dacă la prima vedere “Memoria cărților“ pare o carte de bilanț a activității scriitoricești a doctorului Dumitru Gălățan-Jieț “, urmată de cinci pagini și jumătate cu mărturisirea autorului care , la an aniversar, este pus “în fața unor retrăiri nostalgice a trecerii anilor, în care pe pagini imaginare îngălbenite, mai mult sau mai puțin ridate, apar oameni, fapte, împliniri, neîmpliniri, materializate în cazul de față în mii de pagini scrise. “ 
  
Prezenta carte, intitulată “ Memoria cărților“ cuprinde toate volumele publicate de autor, înserate în ordinea aparițiilor, fapt ce ne convinge că doctorul a fost și un harnic scriitor, dotat fiind cu talentul cercetătorului, dovadă sunt cele 27 de cărți publicate.Dragostea față de oamenii locului, fiind vorba despre momârlanii din zona Cimpei și al Petrilei, a făcut ca doctorul să scrie pagini memorabile despre obiceiurile, tradițiile, portul și folclorul acestora prin studii ednografice și cercetări pe teren.Evitând ceea ce scria Ralph Waldo Emerson: “Când te afli prea aproape de un munte, nu-i vezi înălțimea. “ 
  
Cu nostalgie își aduce aminte doctorul Dumitru Gălățan-Jieț de apariția primei sale cărți în primăvara anului 2005, în paginile căreia sunt aruncate fascicole de lumină asupra locuitorilor satului natal Jieț. “Plecând să învăţ, am părăsit satul pentru totdeauna. Satul însă nu m-a părăsit niciodată”, vorba lui Costel Zăgan. 
  
Doctorul era prezent, de multe ori, la mai toate festivalurile și simpozioanele din zonă.Era ne lipsit de la Festivalul “Sus pe Muntele din Jina “, studiind oamenii, jocurile, gastronomia zonei, pe care le nota ca un școlar sârguincios în carnetul său.Notițe pe care le folosea, mai târziu, în cărțile viitoare, în special în cartea “ Credințe, datini și superstiții în satele din estul Văii Jiului.“ 
  
Munca de scriitor, cu talentul său de cercetător, nu au rămas nerăsplătite de către societate.Astfel Primăria Orașului Petrila și Consiliul Local, i-a acordat Diploma de Excelență pentru cartea “ Momârlanii, ieri și azi“ cu o prefață de Scriitorul Isidor Chicet, redactorul șef al revistei “Răstimp”. 
  
Albumul etnografic “Momârlanii din Valea Jiului “, semnat în colaborare cu Isidor Chicet se constituie într-un evantai policrom cu fotografii care ilustrează viața acestei comunități păstrătoare de tradiții.Vorba aceea , poza e proza unui eveniment, expusă în imagini. Aparatul de fotografiat a captat lumina, mintea autorului nostru a captat imagini. 
  
Cartea mai cuprinde fotografii și reportaje despre călătoriile lui Dumitru Gălățan-Jieț în Israel, Iordania, pe Muntele Athos, dar și rânduri despre nostalgia originilor. Iubirea este cântarea inimii; sufletul îşi află adevărata origine în acest paradis permis. 
  
Cartea de 195 de pagini cuprinde și un buchet de fotografii, ce se constituie într-o memorie a clipei. Fotografii care ne descoperă în autor un fotoreporter talentat și sârguincios. 
  
Despre viața scriitorului Dumitru Gălățan-Jieț pot spune cee a ce scria Seneca: Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3359, Anul X, 12 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!