CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

La Cenaclul literar “Radu Stanca” din Cluj-Napoca Medalion literar: 115 ani de la nașterea poetului Radu Gyr. Lansarea cărti “ÎNTOARCEREA DIN Noul roman al președintelui cenaclului literar
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ședința cenaclului sa ținut la Centrul pentru vârsnici nr. 2 Cluj-Napoca»,unde scriitorul AL. FLORIN ŢENE,a lansat romanul său „ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ-viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste” a apărut de curând la editura Casa Cărții de Știință. Este a 84-a carte publicată în cei 78 de ani de viață ai autorului. Domnia sa a mai scris cărți în acest stil, despre viața altor scriitori cum ar fi: Gib Mihăiescu, Al. Macedonski, Ion Minulescu.  
 
Radu Gyr s-a născut la 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel, fapt pentru care s-a ales prezentarea acestei cărți acum în prag de martie. După expunerea câtorva momente semnificative din viața poetului Radu Gyr, autorul prezintă cronica literară pe care a făcut-o scriitoarea din Craiova, Adriana Răducan, membră a Uniunii Scriitorilor, referitor la cartea „ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ-viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste”. Scriitorul Al. Florin Țene a folosit istoria literară la prezentarea poetului Radu Gyr dar împletind-o cu imaginația sa, punându-și fantezia la lucru. Majoritatea poeziilor sale au fost scrise în temniță pe săpun sau recitate pușcăriașilor ca să fie reținute. În groznicile temnițe comuniste l-a cunoscut pe vrednicul de pomenire, poetul Valeriu Bartolomeu Anania care i-a dedicat o poezie. Radu Gyr fost autorul imnului legionar. A fost închis și condamnat la moarte, pedeapsa comutându-se apoi la 25 de ani de muncă silnică pentru poezia-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”.  
 
„Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,  
 
nu pentru patule, nu pentru pogoane,  
 
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,  
 
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”  
 
Poezia a fost recitată de scriitorul Al. Florin Țene într-un stil actoricesc, punându-și tot sufletul, împreună cu o altă poezie semnificativă foarte frumoasă „Iisus în celulă”.  
 
« Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă.  
 
O, ce trist si ce-nalt părea Crist !  
 
Luna venea după El, în celulă  
 
Si-L făcea mai înalt și mai trist.  
 
Mâinile Lui păreau crini pe morminte,  
 
Ochii adânci ca niște păduri.  
 
Luna-L bătea cu argint pe veștminte  
 
Argintându-l pe mâini vechi spărturi.”  
 
Prefața acestei cărți este scrisă de istoricul IONUŢ ŢENE care cuprinde considerații despre poezia lui Radu Gyr.  
 
Scriitorul Al. Florin Țene amintește de o comparație între Radu Gyr și Adrian Păunescu pe amândoi legându-i același filon de patriotism.  
 
De menționat faptul că numele poetului Radu Gyr era Radu Demetrescu, care și-a luat numele de Gyr de la un munte de lângă Câmpulung Muscel, muntele Grui.  
 
Așa cum menționează în cronica sa literară doamna Adriana Răducanu, cartea este structurată în două părți ce cuprind zece capitole, fiecare capitol fiind precedate de un motto din creația poetului Radu Gyr, iar înlănțuirea capitolelor făcându-se gradat ca un model de estetică a textului. Munca scriitorului Al. Florin Țene este o adevărată și imensă cercetare de arhivă, de istoric literar prelucrare, care relevă pasiunea sa pentru studiu și adevăr istoric, contribuind la consolidarea culturii române.  
 
“Personajele sale reprezintă drama intelectualului român care protestează în fața mașinii de abrutizare și de negare a personalității umane”, așa cum arată cronicara Adriana Răducanu în materialul său. Tot dânsa evidențiază volumul ca o „impozantă lecție de eroism, demnitate și sacrificiu, stilul reflectând sensibilitate și profunzime a ideilor”.  
 
Prin curajul și vocația scriitorului Al. Florin Țene, imaginea poetului Radu Gyr capătă noi dimensiuni, fiind o reparație morală a personalității sale.  
 
În a doua parte a ședinței, domnul profesor VASILE SFÂRLEA a citit două poezii scrise de domnia sa, închinate voievodului Gelu, a prezentat câteva curiozități intelectual-culturale despre Demostene Botez și despre Petre Ciubotaru și a făcut o comparație între Eminescu și Cuza, între luna ianuarie și februarie.  
 
Eminescu a avut darul divin de a da mâna cu Cuza, de a-i bate la ușă cu colindul, Cuza fiind exilat, plecat din țară. În orele de discuție între ei au fost puse probleme politice, probleme de țară, având loc discuții profunde la nivel de șef de stat, Cuza evidențiindu-se prin inteligență, devotament și dragoste de patrie.  
 
În final doamna profesoară MARIA DULCĂ a citit două poezii ale lui Radu Gyr: „Vișinul din deal” care proiectează anticiparea tragică a destinului lui Radu Gyr și „Ziceam”, care se referă la starea de libertate dintre ziduri, doamna profesoară aducând și alte completări documentate și foarte pertinente privind tema de astăzi.  
 
Iar pentru relaxarea atmosferei, doamna ZAMFIRA DUŞMANU a recitat o poezie anonimă iar doamna prof. MARIA DULCĂ, o fabulă despre aroganța pe care o are specia umană de a fi una superioară și de a da lecții universului: „Maimuța ofensată”.  
 
Următoarea întâlnire va avea loc în a doua miercuri din luna martie de la ora 11.  
 
Liliana Derevici  
 
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul literar “Radu Stanca” din Cluj-Napoca Medalion literar: 115 ani de la nașterea poetului Radu Gyr. Lansarea cărti “ÎNTOARCEREA DIN Noul roman al președintelui cenaclului literar / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3331, Anul X, 13 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!