CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Liliana Derevici:Sub egida Ligii Scriitorilor Români Triplă lansare de carte și aniversarea a 80 de toamne a distinsei doamne prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU-16 noiembrie 2019
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub egida Ligii Scriitorilor Români 
  
Triplă lansare de carte și aniversarea a 80 de toamne a distinsei doamne prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU-16 noiembrie 2019 
  
A intrat în tradiția Ligii Scriitorilor Români să sărbătorească pe membrii săi care împlinesc o vârstă a împlinirilor. Astfel în 16 noiembrie 2019 la Restaurantul „Premier” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment inedit: aniversarea a 80 de toamne și lansarea a trei cărț a profesoarei și scriitoarei Lucia Elena Locusteanu: „Lecturi subiective-volumul al doilea Proză și dramaturgie”, „Trecând prin timp”, „Și-au purtat cu demnitate crucea”. 
  
Prezentatoarea și animatoarea evenimentului acesta deosebit a fost distinsa doamnă LIGIA BOCŞE, directoarea „Centrului de Vârstnici nr. 2” din Cluj-Napoca, unde o dată pe lună are loc Cenaclul Literar „Radu Stanca”, din care face parte și distinsa profesoară. LUCIA ELENA LOCUSTEANU. 
  
Într-un stil plin de viață și emoție, doamna Ligia Bocșe și-a început prezentarea prin evocarea unor momente din viața doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu, care i-a fost profesoară de limba română la Liceul Energetic din Cluj-Napoca, susținătoare și coordonatoare a activității școlare, în special literare din acea vreme. 
  
În continuare au luat cuvântul și alte personalități distinse care au elogiat atât activitatea literară cât și omul LUCIA ELENA LOCUSTEANU. 
  
Cea dintâi persoană care i-a urat „La mulți ani” și ani rodnici în tot ce va face de acum înainte, oferindu-i un superb buchet cu flori multicolore și parfumate, evocând anii petrecuți împreună pe meleagurile natale a fost doamna jurnalistă de prestigiu și scriitoare MARIA FLOREA. 
  
Apoi, doamna LIGIA BOCŞE i-a dăruit un superb tablou cu mult auriu, cu mult soare: „ Arborele vieții”, pentru inima caldă și strălucirea sufletului doamnei prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU, vorbindu-ne despre cele trei cărți lansate, o adevărată trilogie. 
  
După aceea, domnul președinte național al Ligii Scriitorilor din România, scriitorul AL. FLORIN ŢENE i-a acordat din partea Ligii, diploma „Virtutea literară”, pentru prestigioasa activitate desfășurată în domeniul creației literare. Liga Scriitorilor Români având filiale în întreaga lume prin domnul președinte Al. Florin Țene i-a acordat și trofeul „Limba Română”, pentru activitatea de o viață în slujba și promovarea limbii române în rândul elevilor, tineretului și cititorilor, aceasta fiind cea mai înaltă distincție acordată unui scriitor și cadru didactic care a slujit în promovarea limbii române. 
  
A urmat la cuvânt eleva doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu, de la Liceul Energetic, doamna ADRIANA NARCISA PINTEA, o voce deosebită ale cărei calități au fost puse în valoare și susținute de doamna prof. Lucia Elena Locusteanu, un model de caracter și comportament de viață care a învățat-o importanța puterii cuvântului, recitând o poezie scrisă de doamna prof. Lucia Elena Locusteanu: “Pășind prin spinii trandafirilor”. 
  
“Prin spini eu mi-am ales cărarea. 
  
Am sângerat din greu dar am iubit candoarea, 
  
Parfumul rozei dar mai ales culoarea, 
  
Lumina ce petalele-o revarsă, făcând cărarea vieții mai frumoasă. 
  
Prin spini eu pășind trec vibrând, dar spinii mă-nţeapă râzând 
  
și plâng, mă strecor așteptând durerea-mi să urce spre stele... 
  
Şi visele, parcă, și ele, încearcă s-aline rebele, al spinilor răni sângerând. 
  
Şi rozele cântă vibrând al clipei sfânt legământ, petale ușor desfăcând, mi-alină durerea curând 
  
Prin viață eu trec luminând clipa ce zboară pulsând lumini peste tot revărsând, închise în tainic cuvânt 
  
Prin spini, azi pășesc, surâzând!” 
  
Se evidențiază că de la Liceul Energetic au ieșit oameni mari, scriitori, actori, medici, oameni de litere, acesta nu a fost doar un liceu energetic ci și un sol unde au crescut florile pământului. Pe toți acești elevi domnia sa i-a numit copiii ei pe lângă cei 3 copii de sânge, pe care îi are. 
  
Un om ce și-a clădit viața în cultura românească, având un drum aparte este domnul VICTOR CONSTANTIN MĂRUŢOIU care a cunoscut-o pe doamna Lucia Elena Locusteanu la Cenaclul literar „Octavian Goga”. Domnia sa a scris una dintre prefețele cărților sale, caracterizând-o ca o personalitate cu un patos deosebit pentru limba și cultura pe care le are și pentru credința în Dumnezeu dar și în oameni, punându-și rădăcinile nu în pământ ci în sufletul nostru. 
  
O altă personalitate , un alt cadou de excepție, domnișoara CRISTINA DRAGOŞ este aceea care împărtășește din arta frumosului, din cuvântul sunetului, fiind fiica directorului adjunct al Liceului Energetic. A fost premiată în toată lumea, încântând sufletul nostru prin muzica pe care a interpretat-o la pian. 
  
IOAN CRISTOFOR, poet, profesor de română, elev de-al doamnei profesoare Lucia Elena Locusteanu, participant la Cenaclul Literar Octavian Goga a caracterizat-o în termeni elogioși pe fosta sa profesoară evidențiind virtuți ca competență profesională, faimă de mare profesionalism, scriitoare, eseistă, poetă de o aleasă ținută artistică, finețe a scrisului, erudiție multă, energie debordantă, generozitate spirituală, punând mult suflet în tot ceea ce face, redactându-i prefața uneia dintre cărți. Dânsul a amintit de schemele, de sintezele operei pe care le face doamna profesoară pentru ca orice elev să rețină cu mai multă ușurință totul, pentru a fixa în epocă, în curentul literar, scrierea respectivă sau momentul respectiv. 
  
Următorul distins invitat a fost istoricul și omul de știință al cetății Ineului, domnul AUREL DRAGOŞ de la Ineu care a împărtășit gândurile și impresiile sale despre doamna prof. Lucia Elena Locusteanu, născută Petroschi. Dânsul a căutat în arhiva militară date despre tatăl doamnei profesor creionând un portret al acestuia care apare într-una dintre cărțile sale. Pentru doamna profesor armata înseamnă disciplină, ordine și apărare. 
  
În continuare a vorbit AL. MUREŞAN, care și-a descoperit pasiunea pentru limba română datorită doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu și care are 15 volume publicate îi dedică o poezie: „ Frumusețe orizont”, evidențiind rafinamentul și eleganța uimitoare a doamnei profesor. ROMULUS MOLDOVAN, coleg de cenaclu la Cenaclul literar „Octavian Goga” remarcă activitatea prodigioasă și energia pozitivă emanată de doamna profesor în cadrul cenaclului literar, dăruindu-i două cărți cu aleasă prețuire. 
  
Domnul NICOLAE SUCIU, un cititor asiduu, poet îi spune la mulți ani sărbătoritei într-un mod personal, evidențiind virtuțile acesteia, suflet cald, mamă excepțională, gospodină perfectă, veselă, energizantă, luptătoare. 
  
Poeta și interpreta de muzică ușoară CAMELIA FLORESCU, din București, debutează cu un volum de poezii. Dânsa va avea peste câteva zile și lansarea unui disc pe versurile ei și muzica compozitorilor români încântându-ne cu o melodie de suflet „Dor de părinți”, care s-a potrivit cu contextul evenimentului, fiind dedicată mamei Lucia. Doamnei Camelia Florescu i-a fost acordată o diplomă din partea Ligii Scriitorilor, aşa cum a relatat domnul președinte al Ligii, Al. Florin Țene care a recitat o poezie a Cameliei Florescu, intitulată „Copiii nebuni ai penultimei luni”. Al.Florin Țene i-a mulțumit și pentru faptul că a fost alături de câteva ori în stațiunile unde a organizat Ziua Limbii Române, încântându-i pe scriitori cu cântecele sale. 
  
În final doamna Ligia Bocșe ne-a adus la cunoștință faptul că la începutul lunii decembrie doamna prof. Lucia Elena Locusteanu va fi invitată de onoare la emisiunea TV CLUJ AM. 
  
Ultimul cuvânt l-a avut sărbătorita care a mulțumit tuturor afirmând căci cuvântul nu poate acoperi emoția și bucuria de a fi împreună cu toți participanții la eveniment, numindu-i copiii săi de suflet. Apoi a creionat pe scurt câteva cuvinte despre fiecare carte lansată. 
  
„Și-au purtat cu demnitate crucea” este închinată la 3 preoți, din familia soțului său, căreia îi dedică această carte, din 2001 fiind singură, 2 preoți care au suportat problemele de atunci fiind condamnați la 10 ani de închisoare pentru două cărți.„Lecturi subiective” se evidențiază prin schemele pe care le făcea pe tablă foștilor elevi.„Trecând prin timp” este un testament în care domnia sa și-a adunat ceea ce au scris scriitorii despre ea, despre cărțile ei, sunt postate diplomele și eseurile pe care le-a păstrat,cartea mai cuprinde recenzii și eseuri la alte cărți, inclusiv o proză scurtă, două povestiri, versuri și memorii ale tatălui său, un portret făcut de domnul Aurel Dragoș de la Inău și o poză la mare cu un superb răsărit de soare. 
  
Mulțumirile domniei sale ne-au copleșit inimile și sufletul pe lângă imaginea demnă și plină de vigoare pe care ne-a lăsat-o. Urările de final de petrecere frumoasă au fost însoțite de emoționantul tablou al familiei, doamna prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU alături de cei trei copii ai săi interpretând „Rugă pentru părinți” a poetului Adrian Păunescu. 
  
Mulțumim și noi pentru această minunată zi petrecută împreună, pentru această amintire de suflet, pentru acest model de OM cu demnitate, caracter, putere, forță dar și sensibilitate și har divin. Dumnezeu să-i răsplătească osteneala și să-i dea ani mulți, senini, cu putere de viață și har Ceresc. 
  
Liliana Derevici 
  
Referinţă Bibliografică:
Liliana Derevici:Sub egida Ligii Scriitorilor Români Triplă lansare de carte și aniversarea a 80 de toamne a distinsei doamne prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU-16 noiembrie 2019 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3243, Anul IX, 17 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!