CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Al.Florin Țene:Știința și pseudoștiință în evoluția vieții pe pământ* Decalogul 8 pentru ziariști
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Știința și pseudoștiință în evoluția vieții pe pământ* 
  
Decalogul 8 pentru ziariști 
  
1-Puterea științei de transformare este foarte mare, încât simpla pomenirii a adjectivului “științific“ este menită, de multe ori, să descurajeze abordarea critică și analitică a unor problem. Din păcate, nu toate descoperirile științei popularizate rezistă criticii, chit că unele afirmații ale adversarilor științei- sau ale celor care susțin pseudoștiința- sunt răuvoitoare, motivate de interese personale sau chiar periculoase. 
  
2- În mod obișnuit, se consider că metoda științifică este ipotetică, fiindcă pleacă de la niște date obținute prin observații, după care face pasul spre teorie, încercând săconstruiască ipoteze care să explice datele respective. 
  
3-Ziaristul când a ajuns la capătul scrierii articolului e ce ar trebui să știe, dar este la începutul a ceea ce ar trebui să simtă cititorul. 
  
4-O ipoteză de succes este una care rezistă interogațiilor ulterioare și generează predicții care nu ar fi fost, altfel, făcute. 
  
5-De obicei se trece de la observații empirice la generalizări, iar dacă generalizările sunt bune și rezistă examinărilor prelungite, vot fi, în cele din urmă, acceptate ca legi ale naturii, despre care se așteaptă să rămână valabile în circumstanțe asemănătoare, indifferent de variațiile în materie de timp și de loc. 
  
6-Teoria se confirmă prin dovezi.Dovezile nu sunt niciodată suficiente pentru a face o alegere definitivă în privința teoriilor. Dar dacă doveziile care se adună împotriva teoriei sunt prea numeroase, atunci este posibil să nu rămână altă soluție decât aceea de a o respinge. 
  
7-Abordând problema creaționalismului este că există două probleme care contrazice teoria: 
  
-radiometria și alte metode de datare folosite în geologie, în antropologie sau știința planetară ar trebui complet abandonate pentru a se potrivi cu cronologia asociată Terrei tinerei. 
  
-dispunerea stratificată a fosilelor și lipsa oricăror neconcordanțe a prezenței unor fosile în straturi necorespunzătoare reclamă eforturi aproape contorsionate din partea celui care susține poziția creaționistă. 
  
8-O soluție interesantă la problema inducției a fost propusă de filosoful Karl Popper, austriac de origine.În esență, acesta crede că problema nu poate fi rezolvată, dar poate fi ocolită. 
  
9- Milioane de observații care susțin afirmația că oile sunt albe nu sunt suficiente să confirme teoria, în timp ce o singură observație privind o oaie neagră este suficientă ca s-o afirme. 
  
10- Concluzia este că există dovezi care falsifică ipotezele. 
  
Al.Florin Țene 
  
*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“ 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:Știința și pseudoștiință în evoluția vieții pe pământ* Decalogul 8 pentru ziariști / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3188, Anul IX, 23 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!