CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Poezia Ligyei Diaconescu -litografii de viață și iubire creștină
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia Ligyei Diaconescu –litografii de viață și iubire creștină  
Poeta Ligya Diaconescu, cunoscută și ca promotor cultural, este din nou în librării cu volumul de poeme intitulat “Vibrații “, care, așa cum spun în titlu, sunt adevărate litografii de viață peste care poeta a pus ermina imaculată a sufletului. Și sunt tot atât de religioase pe cât era și picture unui Parmiggiano.  
Prima parte a volumului cuprinde poeme dedicate limbii române, acel liant care unește neamul românesc și care exprimă sentimental national și întreaga istorie a populației din spațiu carpato-danubiano-pontic:” În Transivania,Moldova  
Şi Țara noastră Românească  
Mai curge sânge-n amintire,  
Păstrață-n sfinţi, în cupa-albastră  
 
Și din SENIN –se mai prelinge  
Duh Alb, în bolta strămoşească  
Pruncuţii se botează-n veacuri  
Prin limba noastră românească  
 
Gradina Maicii noastre Sfinte.  
Aleasă-a fost, aici la noi  
În limba noastră cea română,  
Vibrează rugaciuni, şuvoi  
 
E-o limba dulce,ca nectarul  
Pruncuţii o rostesc,senini  
Miros crud ca mărgăritarul  
Adie blând, când o rostim“( Limba noastră cea română)  
Poeta, în acest volum, este un liric al transparențelor, care pășește pe cărări nebănuite ce duc spre iubirea de Țară, iubirea de Limba Română, de Eminescu, sau Unirea ce Mare:  
“Prin România Mare  
“Răsună astăzi veste  
Fără-a avea hotare,  
Nepoților…poveste  
 
Se cânta libertatea  
Prin flori de răsărit  
Apusul se revarsă  
În glas de infinit  
 
Carpații, fără vamă  
Picturi de nedescris,  
O Dunăre și-o Mare  
Câmpii scăldate-n vis  
 
Acesta-i centenarul,  
Prin limba românească  
Rămasă-n vatra țării  
Cântată-n drag, acasă”(Centenarul Unirii )  
Ca un fir roșu străbate prin poeme o lirică barocă a clarității, unde metaforele au rolul unor chei ce deschid drumul spre cele mai înalte sentimente față de lutul românesc și produsul lui:  
“Prin apărarea pământului sfânt și drapelul  
Păstrat cu onoare și sfințenie, drept  
Pentru ca oaia să-și păstreze acasă mielutul,  
Pe-același săivan, în Carpați,înțelept  
 
Și Dunărea să se verse în Marea Albastră  
În care se scaldă urmașii, râzând  
Odată cu surorile, părinții și frații  
Nedespărțiți de vămi , dor arzând”.(Unirea-n Centenar )  
Poetului nepereche îi sunt dedicate versuri vibrante, Eminescu este “cioplit” în marmura albă a sufletului, viața acestuia este văzută ca un spirit activ și tragic de erou a cărui oră istorică este prezentă în viața poetei, în contextual contemporaneității.  
“Eminescu cheamă marea  
Printr-un ultim, tainic dor  
În dorința-i de-nsoțire  
Printre aștri, printre sori  
 
În liniștea serii blandă  
Să adoarmă-n veșnicie  
Cu un somn lin, de colindă  
În pace și armonie  
 
Când marea-n jurul tău dansează  
Eternul vals al nemuririi  
Cântându-ți tainic albatrosuul  
Poete, Rege al iubirii”( Eminesciană…Dorință)  
Eminescu este pentru poetă cel mai frecventat și, paradoxal, cel mai inedit. Este perceput ca un om cu inima din secolului nostru. Eminescu este viu, abstras, calm și ponderabil, un adevărat tovarăși de drum.  
Poeziile următoare abordează natura cu tot ce are mai frumos și rodnic.Tablourile cuprinse în strofe cantabile capătă vigoare și esență națională românească.Fenomenele naturii sunt trăite cu intensitate, observate și studiate cu cu acribie, folosind cu echilibru arhaismele din dorința de a da culoare mediului.:  
“Ascultă cum răsare grâul  
Cum printre sălcii trece râul  
Cum crește iarba dimineaţa  
Și curge- n stropi de rouă, viaţa  
 
Ascultă cum se plămădește  
Un prunc, din lacrimi de iubire  
Și din “ seminţi ” de nemurire  
Când dragostea ne contopește” ( Germinație)  
O substanță românească rezultă dintr-o preponderență antropologică inițială, peste care se adaugă stratificații istorice, își caută vocea autentică care să facă să răsune un fond estetic latin.Precum Blaga, poeta abordează fondul neconsumat, proprie momentelor în care o integrală proprie culturii noastre își caută idealitatea imanentă ca s-o exprime. Acest fenomen îl descoperim în poemele dedicate Pâinii care este văzută ca “Iubirea lui IISUS,DE VEACURI  
Şi viaţa cea din veşnicie  
Împărtăşiţi cu pâinea vieţii  
Din dragoste şi din iubire “(Pâinea vieții )  
Sentmentele Ligyei Diaconescu se îndreaptă către soțul dânsei care, urcat la Cer, veghează familia și fetița Andrada, lăsate pe acest pământ, pe care unii îl asemuiesc cu purgatoriu. Poeta își rememorează clipele fericite trăite în satul natal, alături de părinți și bunici. Toate topite într-un dor inefabil:  
“ Mi-e dor de tatăl meu frumos  
Să calarim agale  
De glasul lui ce chiuia  
Când de la coasta mă vedea  
În bucuria-i mare”(Mi-e dor de satul meu cel viu )  
Satul natal cu părinții, bunicii, rudele și sătenii lui este văzut ca un spațiu unde iubirea este liantul care unește oamenii.Poeziile dedicate acestui spațiu anistoric este o poveste interpretată ca tezaur văzut mitic.Poeziile sunt un desăvârșit exercițiu isihastic.Convorbirea cu Dumnezeu, lăsând de-o-parte mijlocitorii care aduc rânduială pământească, străveche în Carpații noștri, este o descărcare sufletească ce aduce speranță.  
“Te rog să-mi dai putere și lumină  
S-ajut pe cel rău, să devină bun  
Și să mă rog să ștergi multe păcate  
Al meu, al lumii-ntregi, vii și străbuni”(Doamne dă-mi putere!)  
Poemele acestui închegat volum sunt mesianice, sunt scrise în cultul naturii cosmice, văzute prin spații, prezența sentimentului romantic al emoției naturiste prin ce are mai divers, fixitatea prozodică, tradiționalismul xilografic de o precizie precoce în execuție creează o adevărată sinfonie a versurilor scrise în spiritual noului curent proglomodern.  
Volumul Ligyei Diaconescu se constituie într-un cântec de dragoste dedicat acestui pământ românesc cu tot ce este al lui.Este un act de devoțiune, al unui suflet de mari aurore pure, de emoții înrourate.  
Al.Florin Țene  
Membru al Academiei Americană Română de Artă și Știință  
Președintele national al Ligii Scriitorilor Români  
Referinţă Bibliografică:
Poezia Ligyei Diaconescu -litografii de viață și iubire creștină / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3187, Anul IX, 22 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!