CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

LILIANA DEREVICI:La cenaclul literar „Radu Stanca” -Medalionul literar „PAŞTELE-POARTĂ DESCHISĂ SPRE REÎNVIEREA NATURII”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La cenaclul literar „Radu Stanca” 
  
Medalionul literar „PAŞTELE-POARTĂ DESCHISĂ SPRE REÎNVIEREA NATURII” 
  
Aflându-ne în preajma sărbătorii pascale a Învierii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, cenaclul literar „Radu Stanca” din cadrul „Centrului multifuncțional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2” din Cluj-Napoca, patronat de Liga Scriitorilor Români a dedicat această întâlnire din 10 aprilie 2019 praznicului pascal. 
  
Ședința a fost condusă de scriitorul AL. FLORIN ŢENE, președintele cenaclului. În prezidiu au luat parte și doamna profesoară LUCIA-ELENA LOCUSTEANUîmpreună cu doamna LIGIA BOCŞE. 
  
Întâlnirea a debutat cu vizitarea celor două expoziții ale centrului: aceea a expunerii macrameurilor lucrate cu multă răbdare și migală de doamna NICOLETA DOHOTARU și aceea a picturii pe diferite materiale într-un stil original fără pensulă, a doamnelor RODICA MORARU și VIORICA BUNEA. După care președintele cenaclului scriitorul și poetul AL. FLORIN ŢENE a deschis ședința prin anunțarea temei și prezentarea unui material referitor sărbătoarea creștinătății, Paștele, despre care am aflat originea acestei sărbători, etimologia, semnificația, modul de calcul al datei fixării Paștelui, precum și despre vechimea istorică, durata și cronologia Paștelui evreiesc. În continuare domnia sa a citit trei superbe poezii din creația sa. 
  
„Mă întorc la Icoana icoanelor ca la un sfânt altar, 
  
La Chipul ce-l poartă în memorie și vântul; 
  
Mă închin la El și-L port în suflet dar 
  
Cutreierându-mi Ființa și întreg pământul.” (Icoana, singură printre picturi) 
  
„Se aprinde-n inimă lumina 
  
Coborând în noi de Sus 
  
Când sevele înverzesc tulpina 
  
Înviază-n suflete Iisus”. ( Hristos a Înviat) 
  
„Of! Doamne! Când îmi aduc aminte 
  
Pe unde călca iubita țâșnea izvoare 
  
De romanțe și tăceri turnate-n cuvinte, 
  
Înflorind degetele primăverii în răzoare”. (I-au înflorit degetele primăverii) 
  
A urmat prelegerea doamnei profesoare LUCIA-ELENA LOCUSTEANU care ne-a prezentat scriitorii și poeții născuți în această lună nu înainte de a aprecia poeziile domnului Al. Florin Țene evidențiind talentul său poetic. Printre oamenii de litere născuți în aprilie au fost menționați Gib Mihăiescu, despre care scriitorul Al.Florin Țene a scris un roman interesant, intitulat “La braț cu Andromeda”, Barbu Ștefănescu Delavrancea care aduce în fața noastră imaginea istoriei, Ștefan Augustin Doinaș alături de Camil Petrescu și Fănuș Neagu care aduc în fața noastră chipul omului însetat de absolut. „Mistrețul cu colți de argint” a lui Ștefan Augustin Doinaș recitat cu multă emoție și trăire sufletească de doamna Lucia-Elena Locusteanu ne-a încântat. Doamna profesoară a încheiat, amintind de Octavian Goga, poetul pătimirii noastre, care a personificat Oltul, dându-i acel ideal de a ne uni cu țara. 
  
Doamna LIGIA BOCŞE, coordonatoarea Centrului, a sesizat talentul, delicatețea dar și forța doamnei profesoare Lucia-Elena Locusteanu. Dânsa a felicitat pe toți cei care poartă nume de floare-Florica, Viorica, Brândușa, Zambila, Zoița, Florin pentru că nu ne vom mai întâlni până la venirea Floriilor. Și ca purtător al poveștilor populare pentru că după Paști la o săptămână este Paștele Blajinilor, când ne reamintim de sufletele celor decedați, domnia sa ne-a destăinuit o istorioară în acest sens. 
  
O altă intervenție a fost a doamnei ziariste MARIA FLOREA care ne-a vorbit despre emoția și taina trăirii pascale în Israel și despre legătura acestei sărbători cu echinoxul de primăvară și cu evenimentele astrale, amintind de această legendă care ne luminează sufletele, ne apropie și ne ajută să socializăm. Tot dânsa ne-a vorbit despre puterea credinței și a deschiderii interioare către noutate fără de care nu putem trăi făcând asocierea și cu volumele scrise de Constantin Dulcan. 
  
O frumoasă poezie a fost apoi citită de poetă TITINA NICA ŢENE,poezia: „Marea suferință a lui Iisus”, creație ce se găsește publicată în volumul său”Amurg de întoarcere. “ 
  
O altă poezie: „Ouă roșii” a fost recitată de doamna TEODORA TRUŢĂ care a afirmat că de când era copil a cunoscut această poezie. 
  
Pământul se cutremurase, 
  
S-a-ntunecat în miezul zilei, 
  
Iar sus pe Golgota murise 
  
Iisus împărțitorul milei. 
  
Apostoli și mironosițe 
  
Erau cutremurați de-un dor 
  
De-a mântui sfintele moaște 
  
Și-a le-ngropa în legea lor. 
  
Pilat nu le-a-mplinit rugarea. 
  
Cesarul se putea temea, 
  
Că luat de dânșii trupul rece 
  
Cum poruncise – va-nvia. 
  
Maria Magdalena însă, 
  
Cea credincioasă lui Iisus, 
  
A înroșit un coș de ouă 
  
Și-n cinstea lui Pilat le-a dus. 
  
Pilat uimit de-așa minune 
  
Uitându-și gândurile grele 
  
I-a zis Mariei Magdalene 
  
Să ceară ceva pentru ele. 
  
S-a înroșit mironosița 
  
Și-a îndrăznit să-l roage-ncet: 
  
"Dă-mi mie trupul de pe cruce 
  
Al lui Iisus din Nazaret"… 
  
Pilat s-a tulburat o clipă, 
  
S-a hotărât apoi să-l deie. 
  
A luat din mâna ei ploconul… 
  
Ce să se teamă de-o femeie? 
  
Mironosița-nvingătoare 
  
Cu doi apostolii mai străini 
  
Culcară-ntr-un mormânt de piatră 
  
Pe cel încununat cu spini. 
  
Și-a străjuit apoi mormântul 
  
Și piatra se pecetlui, 
  
Dar cel ce-a întrupat Cuvântul 
  
A înviat a treia zi. 
  
În continuare doamna LIGIA BOCŞE a deschis discuția personalității lui Iisus, de ființă umană, de dumnezeire.” Foarte multe popoare, entități științifice își revendică într-un fel sau altul contactul direct cu Iisus cu dovezi clare, păreri convingătoare, manuscrise, interpretări, cei mai înverșunați fiind românii. Există dovezi cum că Iisus Hristos s-ar fi născut în țara tracilor, a dacilor, că era blond cu ochii albaștri. Ar fi existat o părere că Iisus ar fi trecut printr-o mănăstire budistă din Pakistanul de astăzi. Există povești și variante în care fiecare vine cu argumentele proprii. Multe popoare își exprimă dorința de a-l atrage pe Hristos spre țara lor, vrem să ne fie aproape. Aceasta demonstrează credința în Dumnezeu pe care ți-o poate întări Iisus Hristos. Lăsând partea materială de o parte să ne întoarcem în noi, în ființa noastră unde putem să-l găsim pe Hristos. Esența iubirii este credința ta pe care o ai”, a conchis Ligia Bocșe. 
  
Următoarea ședință a cenaclului va avea loc în 8 mai. 
  
Liliana DEREVICI 
  
Referinţă Bibliografică:
LILIANA DEREVICI:La cenaclul literar „Radu Stanca” -Medalionul literar „PAŞTELE-POARTĂ DESCHISĂ SPRE REÎNVIEREA NATURII” / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3023, Anul IX, 11 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!