CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Al.Florin Țene:Crucea - simbolul omului deschizând brațele, semnul înbrățișării lui Dumnezeu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Crucea – simbolul omului deschizând brațele, semnul înbrățișării lui Dumnezeu  
 
Crucea este prezentă ca simbol a unor credințe inca din antichitatea precreștină: in Egipt, in China sau in Creta, la Cnosos, unde s-a descoperit o cruce de marmura datand din veacul al XV-lea i.Hr. Crucea este un simbol din cele patru simboluri fundamentale alaturi de cerc, centru si pătrat. Ea stabileste o relatie intre celelalte trei. Aceasta este cea mai complexă simbolistică. Ele au dat naștere unui adevarăt limbaj universal. Crucea simbolizeaza în esență pământul, cele patru puncte cardinale, fiind baza simbolurilor de orientare în diferitele etape de existență ale omului. Etapele coincid: omului-animal (orientare interioară), pămantul (orientare temporală) și a sferelor cerești (orientare spțială).  
 
Sinteza acestui simbol îl descoperim în toate ariile culturale și se dezvoltă, în fiecare din ele, în numeroase variante și semnificații.  
 
Crucea apare pretutindeni pe monumentele din diferite epoci care se pierd în negura vremurilor. De-alungul vremurilor mulți oameni și-au pus întrebarea: ce a înseamnat ea și ce înseamnă? În diferite locuri,, crucea a fost unealtă de producere a focului.  
 
Așa cum se cunoaște descoperirea focului pentru omenire a fost o binefacere. Omul a putut să încălzească peșterile unde trăia, să-și lumineze bordeiele, să risipească bezna nopții. În aceste noi condiții, omul s-a simțit mai puternic.Focul l-a produs prin frecarea a două lemne uscate. Prin frecare a celor două lemne uscate, prin întretăierea lor, omul a văzut o cruce. Ce lua foc aducând bucurie și mirare omului primitiv.Toate aceste fenomene au venit din ancestral.În aceste condiții omul a descoperit că încrucișarea celor două lemne formează o cruce. În cruce simbolul vieții, al focului și al soarelui.Omul credea că marele astru ceresc, soarele, care răspândește lumină și căldură și viață, a coborât pe pământ și s-a întrupat în scânteile, în flăcările care apăruseră în fața lui, din frecarea a două lemne uscate în formă de cruce.Omul primitiv și-a dat seama că focul produs de lemnele frecate în formă de cruce era același produs de fulgerele din timpul furtunii, când, după credința din vechime, zeii din ceruri aruncau săgeți de foc pe pământ. Soarele devenise un zeu, iar apoi au început să venereze și focul produs de ei, prin frecarea acelor lemne în formă de cruce. Adorarea focului era foarte răspândită în multe colțuri ale pământului. Și azi în unele religii se mai păstrează urmele acestui cult.Un imn persan care preamărește focul începe cu cuvintele: “O, tu foc, domn atotputernic, care te înalți de la pământ, foc ce răspândești cu flăcările tale strălucitoare lumină în înpărăția întunericului, tu care cârmuiești soarta tuturor făpturilor, orice nume ar puta ele.Tu topești arama și cositorul; tu noaptea umpli de groază sufletul celui rău… “  
 
Mai târziu unealta de producerea focului s-a schimbat și a căpătat forma așa-numitei zvastici, crucea încârligată. La încrucișarea a două bucăți de lemn se făcea un orificiu în care se introducea un bețișor rotund. Prin învârtirea rapidă a bețișorului oamenii reușeau să producă scântei. Crucea încârligată se întâlnește la multe popoare.Pe vremuri templele se construiau în formă de cruce, precum în China, India, Coreea, Mexic, Egipt și Grecia. Și pe teritoriul României bisericile se construiesc în formă de cruce. Simbolul crucii a apărut, deci, cu mult înaintea creștinismului.În bazoreliefurilor de pe diferite clădiri construite înainte de creștinism se văd imaginile regelui asirian Așunasirapal sau a marilor preoți Samși-Bin și Samși-Ublu, care au trait cu 9-10 veacuri înainte de creștinism, cu crucea la gât, aceștia fiind păgâni. S-au găsit cruci cu prilejul săpăturilor din Micene și Cappadochia, datând dintr-o epocă cu 1200-1300 de ani înaintea creștinismului.  
 
Cunoscând istoria apariției crucii, și simbolistica acesteia în creștinism, pot să spun, că acest simbol a apărut înainte de crucificarea lui Iisus, și spun că , în prezent, aceasta reprezintă trupul omului cu brațele deschise evocând universal universului și îmbrățișând pe Dumnezeu.  
 
Al.Florin ȚENE  
 
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:Crucea - simbolul omului deschizând brațele, semnul înbrățișării lui Dumnezeu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3020, Anul IX, 08 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!