CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

LILIANA DEREVICI: Lansarea cărții „AL. Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI” de Voichița Tulcan Macovei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LILIANA DEREVICI: Lansarea cărții „AL. Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI” de Voichița Tulcan Macovei 
  
În data de 28 martie a.c., în cadrul Cenaclului literar „Artur Silvestri” al Ligii Scriitorilor Români, la Cercul Militar Cluj-Napoca, Sala Armelor a avut loc lansarea cărții „AL. Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI” de Voichița Tulcan Macovei. 
  
Ședința a fost condusă de distinsa doamnă scriitoarea VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, președinta Cenaclului literar, care după ce a mulțumit invitaților din țară, membri ai Ligii Scriitorilor din Arad, Vâlcea, Dej, Gherla, Baia Mare, Gilău, pentru efortul pe care l-au făcut să vină pentru a participa la acest eveniment deosebit. După intonarea imnului Ligii Scriitorilor, președinta cenaclului a dat cuvântul președintelui Ligii Scriitorilor Români, domnului scriitor AL. FLORIN ŢENE. Domnia sa, în primul rând, a mulțumit doamnei VOICHIŢA TULCAN MACOVEI care a redactat cartea despre opera scrisă după anul 2000, apoi aducând mulțumiri maestrului CONSTANTIN ISTICI, unul din mari naiști ai țării noastre, care a susținut un mic concert la nai. Apoi, Al.Florin Țene a înmânat diplomele de excelență restante celor care nu au fost prezenți la premierea cărților pe anul 2018. doamnei VOICHIŢA TULCAN MACOVEI de la Arad pentru cartea de memorialistică și spiritualitate 2018, pentru volumul „Origini”, și medalia „Virtutea literară” pentru întreaga activitate literară. Doamnei LUCIA BIBARŢ” de la Arad i s-a înmânat “Diploma de Excelență “ pentru promovarea literaturii române contemporane și buna colaborare cu autorii, aceași diplomă au au mai primit FLOARE RANTA CÂNDEA tot de la Arad pentru cartea monografică și cultivarea valorilor tradiționale pe 2018 pentru volumul „Macea. Înscrisuri monografice”, și scriitorului IOAN BENCHE de la Cluj pentru volumul „Balsam de cuvânt”, editura Napoca Nova. Instrumentistului și promotorului cultural CONSTANTIN ISTICI i s-a acordat medalia VIRTUTEA LITERARĂ pentru întreaga activitate în promovarea folclorului și cântecului popular românesc. 
  
Momentul principal l-a constituit luarea de cuvânt a invitaților în ceea ce privește volumul despre scriitorul AL. FLORIN ŢENE. Au vorbit doamna LUCIA BIBARŢ din Arad, doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU, domnul IULIAN PATCA, doamna VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ iar în final doamna VOICHIŢA TULCAN MACOVEI, autoarea cărții, și domnul AL. FLORIN ŢENE. Au adus completări domnul VASILE SFÂRLEA și domnul Ion CONSTANTINESCU. 
  
Vorbitorii au subliniat în cuvântul lor puternica personalitate, dragostea de adevăr, verticalitatea și sacrificiul scriitorului, promotorului cultural, mentorului, talentatului și enciclopedicului Al.Florin Țene. În această lume a mediocrității în care trăim, valoarea nu-și mai găsește locul dar va veni o vreme în care cartea va fi pusă la loc de cinste. Scriitorul AL. FLORI ŢENE se ia la trântă cu nume mari din literatura română care au slujit sistemul criminal comunist. 
  
Cartea asamblează tot ce a făcut acest scriitor în ultimii 19 ani, care gestionează 39 de filiale cu aproximativ 1000 de membri. Este un scriitor remarcabil cu multe merite, o personalitate completă, un scriitor profund care scrie pentru că are un mare talent și putere de muncă, pentru că are dorința să aducă ceva nou și are o mare capacitate de muncă. Fiecare carte pe care o scrie este o operă conectată la literatura de acum. Al.Florin Țene reușește să ajungă la sufletul omului prin sinceritatea cuvântului. Sperăm să-și găsească locul bine meritat în istoria literaturii române. Acesta este o personalitate multilaterală, un scriitor polivalent al timpului său.. Pune accent pe valoare și pe echilibru. 
  
Explicația titlului- atitudini literare -semnifică faptul că domnia sa nu scrie de dragul cuvântului ci cu tendință, aceasta fiind o carte de învățătură și cultură. Scriitoarea ANTONIA BODEA afirmă despre creația sa că aceasta devine un act de cultură. Este o operă care are profunzime și din care putem învăța. 
  
În încheiere, scriitorul AL. FLORIN ŢENE a luat cuvântul arătând că încă de la 14 ani a început să scrie poezie, iar acum este încântat că la aproape 80 de ani se vorbește atât de frumos despre domnia sa. Aceasta, spune dânsul, se datorează și faptului că a cunoscut mulți scriitori care i-au luminat drumul și l-au publicat, cum ar fi: Mihai Beniuc, Dan Deșliu, Miron Radu Paraschivescu și alții. A debutat la Tribuna la o vârstă fragedă de 18 ani. A fost susținut și de familie, de soție în special care i-a fost alături dar și de mulțimea colegilor cu care a constituit organizația profesională, „Liga Scriitorilor Români” cu 39 de filiale și 18 reviste. Al.Florin Țene a scris până în prezent 80 de cărți și 6000 de eseuri, reportaje și articole de diferite facturi. 
  
Mulțumim și noi lui Dumnezeu că ne-a dăruit un asemenea OM și scriitor.Cu această ocazie îi dorim multă sănătate și har literar în continuare. 
  
Următoarea ședință a cenaclului va avea loc în 25 aprilie. 
  
Referinţă Bibliografică:
LILIANA DEREVICI: Lansarea cărții „AL. Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI” de Voichița Tulcan Macovei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3010, Anul IX, 29 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!