CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

„AL. FLORIN ȚENE - ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XXI”.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
: „AL. FLORIN ȚENE – ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XXI”.  
 
- Cluj Napoca, Editura „Napoca Star”, 2019  
 
- Autor: Voichița Tulcan Macovei  
 
Joi, 28 martie, 2019, ora 17, la Cercul Militar Cluj-Napoca, Sala Armelor, va avea loc lansarea cărții , ““Al.Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI “ de Voichița Tulcan Macovei “  
 
În mileniu III se citește tot mai puțin, sau aproape deloc. Este deci lesne de înțeles ca scriitori cu idei constructive și valoroase, să fie mai puțin cunoscuți decât creatorii de poezie, spre exemplu, care se adresează în primul rând sufletului.  
 
Volumul „Al. Florin Țene – Atitudini literare la începutul sec. XXI” s-a născut din respect față de puterea unei culturi, din dorința de a face cunoscută iubitorilor de cultură gândirea profundă a unui scriitor român care a parcurs două epoci istorico – literare: comunistă și postcomunistă (actuală). Toate operele semnate Al. Florin Țene, indiferent de genuri sau specii, oglindesc frământările acestor epoci.  
 
Alexandru Florin Țene este președintele Ligii Scriitorilor Români și este un scriitor polivalent cunoscut în Istoria Literaturii Române ca poet, prozator, dramaturg și eseist. Este membru al Academiei Americano-Română. Pentru activitatea sa a fost distins cu numeroase premii și diplome pe plan intern și internațional.  
 
Cartea de față este structurată în 13 capitole care își propun să intre în profunzimea gândirii și creației scriitorului român: „Frământări în anul centenarului”; „Cine este Alexandru Florin Țene?”; „Interviuri- Gânduri- Atitudini”; „Familia autorului - o familie de scriitori”; „Mărturisiri ale confraților”; „Recuperări literare – Proza care reînvie personalitatea unor importanți scriitori români”; „Al. Florin Țene- Proza realistă”; „Poezia”; „Dramaturgul”; „Cronicar literar”, „Eseist”; „Ecouri în plan internațional ale operei scriitorului”; „Album de scriitor”; „Cărțile nu uită niciodată”.  
 
Folosind o tehnică interesantă, dar și atotcuprinzătoare, volumul creează portretul omului și al scriitorului A. Florin Țene pe baza unor cronici scrise în ultimii douăzeci de ani despre opera domniei sale, dar și pe baza propriilor cronici sau eseuri alcătuite pe marginea unor probleme de literatură română, sau asupra marilor probleme existențiale ale omului.  
 
Din păcate, în ziua de zi, termenul de cultură și-a schimbat considerabil înțelesul, fapt ce face ca omul de cultură să nu mai prezinte interesul de altă dată. Cred că și acest lucru m-a determinat să scriu despre domnul Al. Florin Țene, așa cum au făcut-o multe nume cunoscute ale literaturii actuale, ale căror cronici se află și în acest volum.  
 
Cei care își propun să-l răsfoiască, vor descoperi în cele peste 300 de pagini, un scriitor curajos, fără temeri față de „regulile” timpurilor parcurse, interesat doar să realizeze acte de cultură, prin care să transmită urmașilor dragostea și respectul față de bine și frumos.  
 
Care sunt actele de cultură ce rezultă rândurile acestui volum? Foarte multe!  
 
Un act de curaj civic, cu totul deosebit, îl găsim în „Manifest în anul centenarului”, document împotriva comunismului, în care este condamnat întregul sistem comunist din România, dar și toți scriitorii care au pactizat cu acesta, devenind „glasurile de aur” ale conducerii ceaușiste.  
 
Și romanele de tip realist ale domnului Al. Florin Țene (Răzbunarea gemenelor; Chipul din oglindă; Insula viscolului; Orbul din muzeul satului; Geamănul din oglindă; Inelul din iarbă; Un ocean deșert) sugerează durerea și frământările intelectualului român neaservit acestei orânduiri sociale. Acestea descriu lupta domniei sale și a familiei pentru rezistență, dar și a celor mai mulți români, unii deveniți chipuri – simbol ale acestei lupte. Atitudini anticomuniste se regăsesc și în teatrul domnului Țene (Vă somez, domnule doctor!)  
 
O realizare literară importantă, pe care domnul Al. Florin Țene o lasă Istoriei Literare, pe segmentul teorie literară și estetică, vizează curentul literar creat chiar de domnia sa, proglobmodernul, care își propune realizarea unei linii neîntrerupte între valorile literaturii trecutului și cele ale timpului actual. Practic, domnul Țene „desființează” estetica postmodernistă, la umbra căreia s-au născut, atât de mulți scriitori, de multe ori fără consistență.  
 
Un domeniu remarcabil, cuprins și în acest volum, este redarea vieții și activității unor mari scriitori români, sub forma unor povești romanțate, în care aceștia devin personaje ale propriei lor vieți. Este vorba despre ciclul „Viața scriitorului între realitate și poveste”. Sunt cunoscute romanele despre Gib Mihăescu, Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, iar seria acestor evocări continuă, în lucru aflându-se romanul vieții lui Radu Gyr.  
 
Atitudini puternice emană și eseurile domnului Al. Florin Țene, care alcătuiesc un capitol aparte: „Cronicarul literar și eseistul” și care completează profilul unui scriitor profund și complex de la începutul secolului XXI.  
 
Eseurile (opera domnului Țene numără peste 3000 de eseuri și cronici literare publicate de-a lungul timpului) dezbat teme dintre cele mai actuale și mai aprinse. Volumul de față face o gruparea a acestora pe teme, dintre care amintim câteva: „Literatură și Teoria literaturii”; „Delațiune, furt și plagiat în lumea literară”; „Filosofie și existențialism”; „Literatura română în perioada comunistă și postcomunistă”; „Religia, literatura și Dumnezeu”, etc. Am subliniat aici, cu obiectivitate, sinceritatea autorului, încrederea totală în ideile expuse și uneori causticitatea față de unele fenomene petrecute în cele două epoci parcurse. Din această perspectivă, multe din eseurile domnului Al. Florin Țene își găsesc corespondențe în unele eseuri ale lui Emil Cioran.  
 
Ultimele capitole ale volumului („Album de scriitor” și „Cărțile nu uită niciodată”) cuprind fotografii din viața și activitatea omului și scriitorului Al Florin Țene, dar și fragmente din ziarele și revistele, care de-a lungul timpului, au consemnat numele dumnealui.  
 
Insistăm, prin a sublinia valoarea de document cultural al acestei cărți.  
 
O carte de cultură care merită a fi citită, pentru a cunoaște lumea în care trăim, dar și pentru a ne cunoaște pe noi înșine! „Sunt convinsă că viitoarele generații vor găsi în scrierile domnului Al. Florin Țene repere sincere de gândire, iubire de frumos, de respect față de adevăratele valori umane care s-au perpetuat în timp și prin care omenirea va dăinui și va rămâne în echilibru”! (se spune în epilogul cărții)  
 
Cei interesați pot găsi volumul la bibliotecile județene titulare din fiecare județ, sau pot să-l contacteze direct pe scriitorul Al. Florin Țene la emailul alflorintene@yahoo.com.  
 
A consemnat: Voichița Tulcan Macovei  
 
Referinţă Bibliografică:
„AL. FLORIN ȚENE - ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XXI”. / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3004, Anul IX, 23 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!