CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Titina Nica Țene:Ce mai face Ștefanel?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titina Nica Țene:Ce mai face Ștefanel?  
 
Ștefanel are doi ani și doua luni. Niciodată nu s-a vorbit despre copiii nascuți mai târziu, alături de surori sau frați mai mari. Nu s-a vorbit despre stresul celor mici sau a fraților sau surorilor mai mari. Ștefanel are doua surori ; Anastasia de noua ani și Catnca de 16 ani.  
 
La început a luat obiceiurile surorilor mai mari.Se împodobea cu mărgele, se uita des în oglindă etc. Acum, la doi ani vrea să se joace mai mult cu ele. Anastasia se plânge că nu are timp, pentru ca e ocupată cu temele. Catinca,fiind la Liceu, are și mai mult de învățat, așa că închide ușa la cmera ei și Ștefanel mereu bate în aceasta.  
 
- Pleacă! îi răspunde Catinca!  
 
- Nu! zice Ștefanel, care știe să zică doar două cuvinte: da și nu. Și bate în ușe pâna se plictiseste.  
 
Apoi se duce la Anastasia. Pe ea o simte mai aproape.. E mai apropiata ca vârsta și se joaca cu el la fel cum se joaca cu papușile. Cam dur, dar cu multă dragoste. De mlte ori e pe o minte cu el. Ii cere mamei să îi pună și ei lapte în biberon, să bea și ea din sticlă ca Ștefanel. Se aseaza lângă el în pătuț și simte ca e și ea, din nou, bebe. Acum nu îi place că a crescut. Are prea multe teme, sistemul de învțtamant e bulversat. S-au perindat prea mulți miniștri pe la Educatie și fiecare a adus ceva nou, dar nu neapărat in folosul elevului. E o amrambureală de ne descris. Nu se merge pe ce îi place elevului și, la fel ca în comunism, le dă multe teme, îi obliga sa memoreze, îi transformă in roboți, nu se aplică logica. Majoritatea învățătorilor și profesorilor sunt educați la școala comunistă, rămânând in paginile timpului trifoi uscat. Singura speranță este că vin din urmă educatori, învațatori tineri, profesori care nu au studiat la școala regimului de tristă amintire și au o alta viziune.  
 
--Pleacă! zice Anastasia, am teme!  
 
- Du-te de te joacă cu Titina!  
 
Titina este bunica de 75 de ani care nu prea mai are chef de joaca. E obosită, vârsta își spune cuvântul., Nu mai poate duce în spate ghozdanele grele ca piatra, când o aduce de la școala pe Anastasia…Și totuși are răbdarea și plăcerea să se se joace cu nepoții. .Lui Ștefănel nu îi vine să creadă ce partener plăcut de joaca și-a găsit în Titina…  
 
Când mă îndrept spre casă simt că sunt mai veselă și, în lumina soarelui calduț al primăverii, mă urmareste privirea curată a lui Ștefanel. Am întinerit….  
 
Din volumul Bucurii mari din lucruri mici.  
 
Referinţă Bibliografică:
Titina Nica Țene:Ce mai face Ștefanel? / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2996, Anul IX, 15 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!