CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

LILIANA DEREVICI: Cenaclul literar « Radu Stanca »-Medalion literar :« Primăvara are chipul mamei”-13 martie 2019
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LILIANA DEREVICI: Cenaclul literar « Radu Stanca »-Medalion literar :« Primăvara are chipul mamei”-13 martie 2019 
  
Ședința cenaclului literar „Radu Stanca” patronat de „Liga Scriitorilor Români”, al „Centrului multifuncțional de servicii integrate pentru vârstnici nr. 2” din Cluj-Napoca, din luna martie a fost dedicată zilei femeii, după cum era de așteptat. Ce poate fi mai scump și mai frumos în lumea aceasta decât chipul femeii, al mamei care este asemuit cu o veșnică primăvară! 
  
Întâlnirea de azi, 13 martie, în prezența unui numeros public a fost deschisă de președintele cenaclului, scriitorul AL. FLORIN ŢENE care a anunțat tema reuniunii:” Primăvara are chipul mamei”. Pentru început i s-a dat cuvântul coordonatoarei centrului, doamnei LIGIA BOCŞE. Dânsa a menționat că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înființarea centrului, eveniment care va fi marcat printr-un spectacol special cu invitați de renume. Tot 20 de ani se împlinesc și de la constituirea cenaclu literar « Radu Stanca » și se intenționează să se lanseze o revistă a centrului în care un spațiu aparte îl va ocupa și cenaclul nostru unde cei care scriu, care se manifestă artistic, literar, vor fi promovați iar munca lor va rămâne menționată în istoria centrului. Revista va apare trimestrial iar numele revistei va fi ales ulterior prin propuneri sugerate de noi. În primul număr scriitorul AL. FLORIN ŢENE va prezenta istoricul cenaclului și oricine dorește să scrie o părere, o recenzie, despre un eveniment personal, colectiv, social este bine primit. 
  
În continuare domnul președinte al cenaclului, AL. FLORIN ŢENE a prezentat derularea propriu-zisă a ședinței cenaclului. La început domnia sa a vorbit despre istoricul zilei, apoi au fost prezentate creații proprii, poezii și alte materiale legate de femei, mame, soții iar în final domnul profesor VASILE SFÂRLEA a citit un caleidoscop literar legat de această zi. 
  
Din istoricul zilei de 8 Martie, redactat de domnul AL. FLORIN ŢENE reținem că în 1910 la Copenhaga s-a luat hotărârea de a sărbători 8 Martie ca zi Internațională a Femeii. Au fost menționate țările în care se sărbătorește această zi și modalitatea de prăznuire. În România putem aminti de flori, cine romantice, cadouri și mici petreceri în familie sau în cadru social. Completări au fost aduse de domnul profesor VASILE SFÂRLEA care a afirmat că prima țară care a recunoscut egalitatea femeii cu a bărbatului este Finlanda în anul 1906. Iar doamna ziaristă MARIA FLOREA a adăugat în ce constă emanciparea femeii: recunoașterea dreptului de a fi considerată egală cu bărbatul și de a participa la viața socială. 
  
Două memorabile și deosebit de sensibile poezii de suflet dedicate soției și mamei au fost citite de către scriitorul AL. FLORIN ŢENE: „Cuvinte din livezi” și „Lumină pentru Mama”, care au fost răsplătite cu multiple aplauze. 
  
„A trecut când, atât amar de vreme? 
  
Iubito, peste noi se-aștern zăpezi 
  
Eu sunt aici alături, nu te teme 
  
Și-ți mai culeg cuvinte din livezi.” („Cuvinte din livezi”) 
  
„În fiecare zi îți aprind din inimă lumina 
  
Lumânare, mamă, pentru sufletu-ţi umil 
  
De am greșit îmi port și-acuma vina 
  
Furnicilor strivite sub călcâiul de copil.”( „Lumină pentru Mama”) 
  
Domnul GHEORGHE ŞOPTIREANU, a citit din creațiile sale trei poezii dedicate mamei: „O mamă dulce”, „Dorul de mamă”, „Mama” din volumul său, „Din roua amintirilor”. Să amintim și de gestul gingaș de a oferi fiecărei femei care a participat la cenaclu o poezie scrisă de domnia sa: « Femeia, fericirea vieții » : 
  
„Femeia, fericirea vieții omului, 
  
Templu sacru de închinare, 
  
Cifrul deschide a ei stare 
  
Misterul din adâncul sufletului.” 
  
Alte completări au fost aduse de domnul GHEORGHE CIUBUCĂ care a vorbit despre importanța mamei și a femeii în lume, despre femei care au luptat pentru emancipare și obținerea drepturilor femeii. Despre rolul și contribuția femeilor în știință a amintit doamna ziaristă MARIA FLOREA. Iar doamna poetă TITINA NICA ŢENE a dezvăluit amintiri de familie legate de rolul femeii și a soției în viața noastră. Doamna coordonatoare a centrului LIGIA BOCŞE și-a amintit de câteva figuri de femei celebre care și-au pus amprenta în viața domniei sale, acestea fiind soția domnului academician Ionel Haiduc, care a sensibilizat-o prin rafinamentul și finețea prin care își conducea studenții, doamna academician Zoe Dumitrescu Bușulenga prin competența și prestația sa dar și prin desăvârșita credință în Dumnezeu, concluzionând că egalitatea dintre bărbați și femei constă în echilibrul acestora, în diferențele caracterelor lor, femeile manifestând în special delicatețe, frumusețe, finețe, fiind bune gospodine. Apoi ne-a citi poezia sa “…și un pepene verde”. 
  
Alte modele de femei care au marcat sufletul și mintea domnului profesor VASILE SFÂRLEA au fost doamna Veturia Goga și doamnele directoare ale școlilor prin care a trecut, ele remarcându-se prin comportamentul ireproșabil și apropierea lor sufletească. 
  
Virtuți ale femeilor apreciate de doamna poetă TITINA NICA ŢENE sunt simplitatea și sinceritatea. Fiind în Postul Mare premergător Paștelui domnia sa a citit o minunată poezie de preot Sorin Croitoru; „Să-i ceri iertare lui Hristos”. 
  
Doamna MĂRIOARA MUREŞAN a evidențiat frumusețea femeii printr-o poezie „Frumoasă ești” a domnului Ioan Sabin Pop, poezie care a marcat-o pe dânsa. 
  
Alte femei deosebite aduse în discuție au fost Marie Curie, savantă poloneză stabilită în Franța care este singura câștigătoare a două premii Nobel, fiind dublu laureată în fizică și chimie. La fel un alt nume prestigios este Ana Aslan fiind remarcată prin contribuții aduse în dezvoltarea gerontologiei. Sau Elena Cuza, soția domnitorului Ioan Cuza care a creat primul orfelinat din Europa, din contribuția soțiilor boierilor, ieșind în evidență prin judecata, logica și inteligența sa. Soția lui Radu Gyr este un alt nume remarcabil. Maria Tănase, numită de Nicolae Iorga„pasărea măiastră”, interpretă de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe a fost distinsă cu numeroase premii și decorații. 
  
Spre regretul nostru trebuie să mărturisim cu tristețe că avem și personalități feminine care au înspăimântat România cum este poeta și regizoarea Medeea Iancu, o protestatară care a fost premiată de Editura “Cartea Românească” la Botoșani în 2018 de Ziua Culturii Naționale la 15 ianuarie, ziua dedicată lui Eminescu, premiată pentru poezia sa „Manifest”, pentru care a primit un avertisment din partea poliției pentru vulgaritate, violență și obscenitate. Dânsa a afirmat că a citit acest poem pentru a atrage atenția asupra violenței făcută de bărbați asupra femeilor, abuzului, hârțuirii. Au fost puse în discuție de către doamna scriitoare ELENA LUCIA LOCUSTEANU, LIGIA BOCŞE și AL. FLORIN ŢENE promovarea non-valorilor, a urâtului, a vulgarului și a patimilor, în întreaga Europă, evidențiindu-se lipsa gustului estetic cu care noi încercăm să reeducăm. 
  
Ședința s-a terminat prin spicuiri din personalitățile sărbătorite în martie făcute de doamna scriitoare ELENA LUCIA LOCUSTEANU din Topârceanu, Mircea Eliade cu Maitreyi, Nichita Stănescu, matematicianul și poetul Dan Barbilian, Macedonski. 
  
Următoarea ședință va avea loc în 10 aprilie la ora 11. 
  
Referinţă Bibliografică:
LILIANA DEREVICI: Cenaclul literar « Radu Stanca »-Medalion literar :« Primăvara are chipul mamei”-13 martie 2019 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2995, Anul IX, 14 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!