CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

„ALEXANDRU FLORIN ȚENE: ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI”Autor: Voichița Tulcan Macovei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„ALEXANDRU FLORIN ȚENE: ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI” 
  
Editura Napoca Star, Cluj, 2019 
  
Autor: Voichița Tulcan Macovei 
  
În luna ianuarie a anului 2019 a apărut la Cluj- Napoca – România, o carte amplă cu titlul: „ALEXANDRU FLORIN ȚENE: ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI”, autor fiind Voichița Tulcan Macovei. 
  
Alexandru Florin Țene este președintele Ligii Scriitorilor Români și este un scriitor polivalent cunoscut în Istoria Literaturii Române ca poet, prozator, dramaturg și eseist. Este membru al Academiei Americano-Română. Pentru activitatea sa a fost distins cu numeroase premii și diplome pe plan intern și internațional. 
  
Cartea de față este structurată în 13 capitole care își propun să intre în profunzimea gândirii și creației scriitorului român. De altfel, dedicația de pe prima filă a volumului conduce cititorul spre ceea ce am putea numi scopul cărții: să cunoască faptul că, în vasta creație a domnului Țene se găsesc, spre a fi descoperite „mai multe acte de cultură”. Cele 13 capitole sunt: „Frământări în anul centenarului”; „Cine este Alexandru Florin Țene?”; „Interviuri- Gânduri- Atitudini”; „Familia autorului- o familie de scriitori”; „Mărturisiri ale confraților”; „Recuperări literare – Proza care reînvie personalitatea unor importanți scriitori români”; „Al. Florin Țene- Proza realistă”; „Poezia”; „Dramaturgul”; „Cronicar literar”, „Eseist”; „Ecouri în plan internațional ale operei scriitorului”; „Album de scriitor”; „Cărțile nu uită niciodată”. 
  
Așadar, volumul se dorește a fi o carte de cultură română dedicată unui un scriitor român care a parcurs, prin viața și creația sa, două perioade istorico-literare: cea comunistă și aceea postcomunistă (actuală). Citind cu atenție paginile, se poate înțelege că, într-adevăr, creația domnului Al. Florin Țene oglindește frământările acestor epoci. 
  
De un folos real pentru cititori este și Studiul Introductiv aflat la începutul cărții, semnat de Voichița Tulcan Macovei, care realizează o succintă prezentare a capitolelor. 
  
Care sunt actele de cultură ce rezultă din cele peste 300 de pagini? 
  
În primul rând, o reevaluare a situației culturale și literare, dar și politice a celor două epoci parcurse de scriitorul Al. Florin Țene. 
  
Din „Manifest în anul centenarului”, dar și din romanele de tip realist (Răzbunarea gemenelor; Chipul din oglindă; Insula viscolului; Orbul din muzeul satului; Geamănul din oglindă; Inelul din iarbă; Un ocean deșert) rezultă, în mod evident, nu doar atitudinea scriitorului față de regimul comunist, lupta sa și a familiei pentru rezistență, dar și a celor mai mulți români, unii deveniți în opera sa, chipuri – simbol ale acestei lupte. Atitudini anticomuniste se regăsesc și în teatrul domnului Țene (Vă somez, domnule doctor!) 
  
O realizare literară importantă, pe segmentul teorie literară și estetică este realizată în perioada postcomunistă și vizează curentul literar creat de domnul Al. Florin Țene: proglobmodernul, care își propune realizarea unei linii neîntrerupte între valorile literaturii trecutului și cele ale timpului actual. 
  
Atitudini de apreciere, reverență și dorința de a le restitui cititorilor tineri, care nu cunosc în profunzime valorile literaturii române, se găsesc în ciclul de romane „Viața scriitorului între realitate și poveste”, în care scriitorii evocați apar ca personaje ale propriei lor vieți, redate nouă printr-o documentare profundă, dar și prin rafinament și talent artistic de domnul Alexandru Florin Țene. Este vorba despre Gib Mihăescu, Alexandru Macedonski, Ion Minulescu. 
  
Pagini întregi sunt rezervate poeziei. Sunt aduse exemple din cele peste 20 de volume de versuri, iar autorul acestui volum apreciază că „Alexandru Florin Țene trăiește, simte și respiră cosmic. În creația lui respiră pământul, cerul și istoria lumii întregi”. (Sonată pentru creșterea ierbii; Contemporan cu Dumnezeu; Răbdarea pietrei; Poeții nu mor niciodată) 
  
Folosind o tehnică interesantă, dar și atotcuprinzătoare, volumul creează portretul omului și al scriitorului A. Florin Țene pe baza unor cronici scrise în ultimii douăzeci de ani despre opera domniei sale, dar și pe baza propriilor cronici sau eseuri alcătuite pe marginea unor probleme de literatură română, sau asupra marilor probleme existențiale ale omului. Astfel, amintim, printre cei care au scris despre scrierile domnului Țene, nume cunoscute ale literaturii române contemporane: Voichița Pălăcean Vereș, Antonia Bodea, Voichița Tulcan Macovei, Emil Istocescu, George Roca, Florin Smarandache, Mariana Cristescu, Din Petre, Geantă Constantin și alții. 
  
Atitudini puternice emană și eseurile domnului Al. Florin Țene, care alcătuiesc un capitol aparte: „Cronicarul literar și eseistul”. Acest capitol completează profilul unui scriitor profund și complex, care și-a dăruit întreaga viață artei cuvântului. 
  
Eseurile (opera domnului Țene numără peste 3000 de eseuri și cronici literare publicate de-a lungul timpului) dezbat teme dintre cele mai actuale și mai aprinse. Volumul de față face o gruparea a acestora pe teme, dintre care amintim câteva: Literatură și Teoria literaturii; Delațiune, furt și plagiat în lumea literară; Filosofie și existențialism; Literatura română în perioada comunistă și postcomunistă; Religia, literatura și Dumnezeu, etc. Am sublinia aici, cu obiectivitate, sinceritatea autorului, încrederea totală în ideile expuse și uneori causticitatea față de unele fenomene petrecute în cele două epoci istorico-literare parcurse. Din această perspectivă, multe din eseurile domnului Al. Florin Țene își găsesc corespondențe în unele eseuri ale lui Emil Cioran. Dar despre acest aspect, vom vorbi altă dată! 
  
Ultimele capitole ale volumului („Album de scriitor” și „Cărțile nu uită niciodată”) cuprind fotografii din viața și activitatea omului și scriitorului Al Florin Țene, dar și fragmente din ziarele și revistele, care de-a lungul timpului, au consemnat numele dumnealui. 
  
O carte de cultură și învățătură care merită a fi citită! 
  
Oricine poate învăța, analiza, spre limpezirea sau clarificarea unor acte și atitudini literare desprinse dintr-o operă literară vastă și complexă. 
  
A consemnat Voichița T Macovei 
  
Referinţă Bibliografică:
„ALEXANDRU FLORIN ȚENE: ATITUDINI LITERARE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI”Autor: Voichița Tulcan Macovei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2987, Anul IX, 06 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!