CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Marioara MOISA:GABRIELA BADDOUR- Cântecul lebedei albe.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marioara MOISA:GABRIELA BADDOUR- Cântecul lebedei albe. 
  
Aflat o săptămână ca pelerin în Țara Sfântă în luna februarie 2019, am avut-o alături ca un înger divin, călăuzitor și păzitor în cel mai sfânt loc de pe pământ, pe D-na Gabriela Baddour, o româncă sadea, creștin-ortodoxă, născută în România, la Arad la 1 decembrie 1961, de Ziua Națională a României, stabilită definitiv pe Pământul Făgăduinței, în decembrie 1988, prin căsătoria cu un medic palestinian creștin ortodox din Betleem. 
  
Cu studii filologice în România și a artelor la Glasgow în Anglia, Gabriela este o ființă deosebită, plină de sensibilitate, naturalețe și frumusețe fizică și sufletească și lucrează în calitate de ghid turistic, scrie proză și poezie, în acest loc sublim în care se împletește ca nicăieri în lume realitatea simplă cu divinul. Poeziile ei sunt cunoscute și apreciate în Israel și nu numai, primul volum de poezie Desfrunzirea de taină, a apărut în România la Editura Litera în anul 1982. A participat și la două expoziții de pictură la Universitățile din Beit Lehem și Hebron. 
  
Scrie și azi cu aceeași dăruire, dragoste pentru oameni și pentru toți aceei creștini care fac un popas în Țara Sfântă, pentru că, așa cum spune poeta: ,,pelerini suntem cu toții prin această viață.” Scrie cu har și cu dar divin, cu emoție și grijă pentru fiecare cuvânt, cu credință și respect, pentru locurile de taină și dumnezeire pe care le calcă, cu pasiune, talent și înalt profesionalism, convinsă fiind că :,, sufletul, trăirile, unele gânduri se pot exprima, descătușa, prin poezie.”(Din Caietul de literatură nr.14/Cercul Cultural Petah Tikva) . 
  
Este o profesionistă care știe să citească sufletul omului, care prin atitudine și cuvânt reușește să facă frumosul mai frumos, misterul mai înțeles și taina mai luminată, de aceea acolo, în acel spațiu oriental, am simțit-o alături de mine și de sufletul meu, ca pe o lebădă albă, pe oglinda unui lac albastru plin de iubire și de divin. Pentru ai descoperi sufletul,o readuc în atenție cu două poezii din Caietul Nr.14/,,….aș vrea să ningă”: 
  
Ploaia de gând 
  
mi se cere să înțeleg 
  
mișcarea, pulsul cuvintelor, 
  
trecerea culorilor prin frunze, 
  
respirația orelor 
  
în miezul privirilor 
  
și o altă despărțire 
  
o altă distanță 
  
între lacrimi și sărut, 
  
unde ești tu în tot 
  
ce mi se întâmplă 
  
sau se repetă ca o lege? 
  
insinuantă cădere în cuvânt, 
  
aplecată spre tine 
  
ploaia serii din gând: 
  
beția de a înțelege 
  
-nu de-a cunoaște pe de rost- 
  
din toate 
  
ce și cine am fost. 
  
…tu, Cel care… 
  
tu bați caii depărtărilor mele 
  
cu un snop de stele; 
  
tu locuiești în inima mea 
  
și probabil ai putea locui 
  
în sâmburi, în semințe, în flori 
  
până la genunchii soarelui; 
  
tu ești dimineața 
  
care mi se desprinde de tâmple 
  
noaptea care-mi sărută pleoapele: 
  
vreau să fii tu acel 
  
care-mi știe numele 
  
și pe de rost 
  
amintirile. 
  
A consemnat: 
  
Mărioara MOISA/Cluj-Napoca 
  
Referinţă Bibliografică:
Marioara MOISA:GABRIELA BADDOUR- Cântecul lebedei albe. / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2983, Anul IX, 02 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!