CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

IonuȚ ȚENE:Clujul voievodului Gelu ` cea mai veche capitală românească din secolul IX!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Clujul voievodului Gelu – cea mai veche capitală românească din secolul IX! 
  
Nu am înțeles niciodată de ce istoriografia românească ocultează istoria voievodului Gelu, acest ”duce” al românilor de la sfârșitul secolului IX, care a avut una dintre ”cetățile de scaun” la Calvaria, o fortăreață de val de pământ și palisadă din lemn în cartierul clujean Cluj-Mănăștur sau poate chiar în locația actualei Piețe a Muzeului din centrul orașului, conform istoricului Tudor Sălăgean, pe locul unui castru roman. Gelu ”quidam blachus, adică conducător (dominium tenebat) al românilor și slavilor (blasij et sclaui) este amintit ca duce de către Gesta Hugarorum, cronica lui Anonymus de la curtea regelui maghiar Bela al III -lea (1173-1196). Cronica maghiară amintește clar că la venirea triburilor conduse de regele Arpad în Transilvania la sfârșitul secolului IX, pe malul Someșului dincolo de Meseș exista un ducat sau voievodat condus de liderul român Gelu ”quidam blachus”. Fiind un conducător al românilor și slavilor, posibil ca Gelu să se fi autointitulat voievod, nu ”duce” după modelul latin, iar din punct de vedere religios probabil era subordonat bisericii bizantine de la Constantinopol. Cronica descrie cu vervă lupta viteazului Gelu Românul contra triburilor maghiare, mult mai numeroase și mai bine înarmate. Gesta Hungarorum povestește pe scurt, cucerirea voievodatului lui Gelu de către unguri: ”Tuhutum, tatăl lui Horca, un om șiret, a prins de veste de la locuitori despre bunătatea ‘țării de dincolo de păduri’ unde stăpânea un blac, anume Gelou… Și s-au luptat cu înverșunare și fură învinși ostașii ducelui Gelou și mulți dintre ei uciși, iar mai mulți fură prinși”. Istoricul Neagu Djuvara consideră că numele de Gelu provine de la un vechi nume tracic de davă: Gelupara. Cronica lui Anonymus amintește de mai multe ori latinescul ”dux” pentru Gelu Românul, care moare lângă cetatea sa de scaun pe malul Someșului, posibil lângă Calvaria (val d epământ cu palisadă) din cartierul actual Mănăștur. Unii istorici au susținut și ipoteza că bogata comună Gilău ar fi fost capitala ducelui Gelu. Istoricii români au făcut prea puțin pentru cunoașterea acestui prim voievod român amintit de cronici încă din secolul IX. 
  
Voievodatul lui Gelu este confirmarea istorică că la sfârșitul secolului IX românii erau constituiți ca popor distinct și organizați în formațiuni statale suverane, iar etnogeneza încheiată. Mai mult, existența unei formațiuni statale conduse de Gelu ”quidam blachus” dovedește că românii din Ardeal erau bine organizați superior în state prefeudale elaborate, care s-au opus năvălitorilor străini cu arma în mână. Putem oare considera că cetatea lui Gelu de la Cluj-Mănăștur este prima capitală românească din istoria românilor atestată arheologic și de izvoarele scrise? Istoricii au scris enorm de mult despre primele capitale românești din Muntenia, secolele XIV-XV: Câmpulung, Curtea de Argeș (Basarab I), Tîrgovește și apoi din vremea lui Vlad Țepeș la București, dar nu și-au axat cercetările arheologice asupra primei capitale a unui voievodat românesc medieval constituit încă din secolul IX, când procesul de formare a poporului român se încheiase, iar pe aceste pământuri nu a fost o ”terra deserta”. Majoritatea istoricilor vorbesc despre mutarea capitalei Moldovei lui Petru Mușat de la Siret la Suceava în anul 1388, dar mai nimic despre capitala lui Gelu primul voievod român consemnat în istorie. E o datorie morală a istoricilor români și instituțiilor statului să continue cercetările consemnării arheologice a cetății de scaun a lui Gelu, primul voievod român, care s-a apărat cu arma în mână pentru libertatea neamului său. Pe teritoriul actualului municipiu Cluj-Napoca a existat încă din secolul IX prima capitală românească a unei formațiuni formate din români și slavi, fapt ce dovedește că Transilvania a fost centrul etnogenezei românești. Cercetările arheologice viitoare, implicarea Academiei Române și a instituțiilor statului român în dezlegarea misterului capitalei lui Gelu Românul la Cluj-Napoca este o provocare istoriografică sui-generis. 
  
Ionuț Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
IonuȚ ȚENE:Clujul voievodului Gelu ` cea mai veche capitală românească din secolul IX! / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2970, Anul IX, 17 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!