CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

LILIANA DEREVICI:Cenaclul literar “Radu Stanca” la „Centrul de Vârstnici nr. 2”-13 februarie 2019
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LILIANA DEREVICI:Cenaclul literar “Radu Stanca” la „Centrul de Vârstnici nr. 2”-13 februarie 2019 
  
Ședința cenaclului “Radu Stanca “din cadrul „Centrului multifuncțional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2” din Cluj-Napoca, din data de 13 februarie, a.c., patronat de „Liga Scriitorilor Români”a fost condusă de scriitorul AL. FLORIN ŢENE, președintele cenaclului. 
  
În deschiderea cenaclului s-a anunțat retragerea doamnei profesoare Antonia Bodea de la conducerea cenaclului din motive personale. Iar doamna Liliana Derevici a fost desemnată ofițer de presă pentru „Liga Scriitorilor” și va alcătui cronicile în presă ale cenaclurilor atât la “Liga Scriitorilor” cât și la „Centrul de Vârstnici nr.2”. 
  
Întâlnirea a debutat cu prezentarea volumului Voichiței Tulcan Macovei, profesoară de limba română, masterandă, din Arad: „ Alexandru Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI”. Este un eseu pe capitole despre întreaga operă-poezia, proza, teatrul urmate de citate din cei care au scris despre Al. Florin Țene. E o carte redactată cu mult suflet și multă dăruire. Ne bucurăm că avem onoarea să-l avem ca președinte al cenaclului nostru pe acest om al literaturii, cronicar, critic literar, fin analist și eseist care în decursul vieții sale a scris și publicat peste 6000 de eseuri și cronici literare, scrieri analitice de o profunzime și sinceritate uimitoare. A publicat 80 de cărți de poezie, romane, nuvele, critică literară, eseuri, teatru etc. Autoritatea morală se împletește cu autoritatea estetică a creației, cartea sa fiind „o mostră de eleganță a discursului despre Artă” (Gabriela Petcu). Cartea cuprinde: 
  
1. Probleme de Teorie Literară 
  
2. Situația din viața literară a României începutului de secol XXI 
  
3. Filozofia-baza dezvoltării literaturii și treapta de înțelegere a existenței sociale 
  
4. Marea Unire de la 1918 și europenizarea literaturii române 
  
În carte se mai găsesc comparații ale unor scriitori precum George Coșbuc și Lucian Blaga (Fenomenul Hyperionic). 
  
De asemenea ne întâlnim cu o nouă viziune asupra „Mioriței”, perlă a folclorului românesc, tratând problema existenței și filozofia despre viață și moarte a omului. 
  
Un alt punct al cenaclului a fost lecturarea din propriile scrieri ale membrilor cenaclului. 
  
Doamna ziaristă MARIA FLOREA, o veche și talentată creatoare ne-a citit eseul său intitulat „O, bătrânețe!”. Diferite emoționante exemple evidențiază cum pentru unii, bătrânețea, la vârsta neputinței poate fi considerată o povară. 
  
O altă carte prezentată a fost „Fluxul și refluxul amintirilor” de Vasile Moldovan. Ziaristul Vasile Moldovan a adunat o serie de reportaje, interviuri, investigații jurnalistice despre diverse evenimente pentru a hrăni sufletul cititorului. Acest ziarist l-a supus unui interviu și pe omul mărilor, căpitan de cursă lungă, TIBERIU ORZA, membru în cenaclul nostru, care a navigat pe vase românești de pescuit și comerciale în zona Oceanului Atlantic, coasta vestică a Africii, Maroc, Insulele Canare până la Capul Bunei Speranțe. Domnia sa a călătorit în Regatul Unit al Marii Britanii, SUA, Japonia, Mările Chinei, Golful Persic. Din aceste interviuri a reieșit o descriere de vis a acestor ținuturi îndepărtate cu care am fost delectați și care ne-au vrăjit în această dimineață dar și o prezentare a sufletului și caracterului domnului Tiberiu Orza. Acestea au fost expuse ca și foiletoane în „Adevărul de Cluj”, după anii 1990. 
  
În continuare domnul GHEORGHE ŞOPTIREAN a recitat din versurile sale, o emoționantă poezie despre Eminescu, geniu al poeziei, scrisă cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea sa. Apoi au urmat alte poezii inedite despre începutul primăverii și despre înțelepciunea bătrânilor, poezii scurte dar reprezentative. 
  
Doamna CRISTINA MARIAN a recitat din memorie, cu mult patos “ Ce școală-naltă-i bătrânețea!” de Costache Ioanid, pentru a ne da speranță și nădejde pentru vremea care ne-a mai rămas de trăit în această lume. 
  
Un alt membru al cenaclului, domnul inginer GHEORGHE CIUBUCĂ a luat parte din plin la discuții adăugând comentarii și reflecții personale. 
  
De fapt întregul cenaclu a fost presărat cu note, comentarii, discuții, interpretări. Mulțumim tuturor participanților și îi așteptăm cu drag și altă dată. Dar în primul rând mulțumim din suflet președintelui cenaclului, domnului Al. Florin Țene! 
  
Următoarea ședință va avea loc în 13 martie a.c. 
  
Referinţă Bibliografică:
LILIANA DEREVICI:Cenaclul literar “Radu Stanca” la „Centrul de Vârstnici nr. 2”-13 februarie 2019 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2966, Anul IX, 13 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!