CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

Al.Florin Țene:O retrospectivă asupra genealogiei familiei poetului Eminescu ( I)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Al.Florin Țene:O retrospectivă asupra genealogiei familiei poetului Eminescu ( I) 
  
Motto: “Ce suflet trist mi-au dăruit 
  
Părinţii din părinţi 
  
De-au încăput numai în el 
  
Atâtea suferinţi“ 
  
Ce suflet trist de M.Eminescu 
  
Poetul Mihai Eminescu s-a născut în familia Eminovici (se pare că adevăratul nume al tatălui a fost Iminovici ).Părinţii erau Gheorghe şi Raluca, după comunicarea făcută de căpitanul Matei Eminescu, fratele poetului, ziarului “Fântâna Blanduziei “, Gheorghe Eminovici, tatăl, ar fi nepot de fiu al unui invalid ofiţer de cavalerie din armata lui Carol XIIlea regale Suediei, care scăpând din catastrofa de la Pultava, se stabileşte în oraşul Suceava din Bucovina, pe lângă familia baronului Mustaţă.Această informaţie nu este plauzibilă, însă, Raluca, mama poetului, povestea copiilor, cum relata căpitanul Eminescu, că tatăl lor ar fi de origine ruteană.( Rutenii sau rusinii sunt locuitorii unei zone din inima Europei Central Răsăritene, la nord și la sud de Munții Carpați. Teritoriul de baștină, cunoscut și sub denumirea de Rusia Subcarpatică, se întinde în părtile limitrofe ale Ucrainei, Slovaciei și Poloniei. Denumirile sub care mai sunt cunoscuți sunt multiple: ruși carpatini, rusini, rusini carpatini, rusini ucraineni, ruteni, ruteni transcarpatini. 
  
Originea rutenilor este și astăzi neelucidată. Este evident că rutenii fac parte din ramura slavilor, desprinsă din marele trunchi indo-european. Există o teorie care susține că rutenii sunt urmași ai unor populații celtice slavizate. Astfel În Evul Mediu, ei ar fi fost slavizați păstrându-și denumirea etnică de ruteni, la care se adaugă și cea de rusini. Explicația este prezentată de Paul Robert Magocsi în Encyclopedia of Rusyn History and Culture, care arată că primul termen, rutean, este folosit de popoarele neslave, iar cel de rusin este folosit de slavi, definind o populație distinctă slavă locuind în Regiunea transcarpatică. 
  
Sunt pomeniți de Caesar în Comentario de bello Gallico, ca trib celtic așezat în Gallia Narbonensis. Afirmația sa este confirmată în antichitate de Pliniu cel Bătrân. ) 
  
Numele tatălui se descifrează la propia iscălitură cu slove chirilice aşezată în josul actului de naştere şi botez al poetului şi din decretul domnesc prin care i s-a dat rangul de căminar. Moşierul Balş în corespondenţa cu acesta îi spunea Eminovici. Lumea îl numeau Ghiorghieş Eminovici, cu accentual pe litera o. 
  
În actul de vânzare a casei şi pământului din Ipoteşti, din 1878, către Cr.Marinovici se iscăleşte Gh.Eminovici, cu litere latine. 
  
Asupra naşterii poetului Eminescu, părerile istoricilor literari au fost şi sunt contradictori.În ediţia de lux a poeziilor lui Eminescu, din anul 1887, apărută sub îngrijirea lui T.L.Maiorescu la editura librăriei Socec, în notiţa biografică a poetului, specifică faptul că Eminescu s-a născut pe 20 Decembrie în 1849, în satul Ipoteşti, lângă Botoşani.Maiorescu s-a folosit de această data fiindcă însuşi Eminescu a însemnat această data într-un registru, pe care îl avea Iacob Negruzzi, în care membrii societăţii literare “Junimea “ şi-au înscris data şi locul naşterii lor. N.Giurescu, un fost elev al lui Maiorescu, face o călătorie la Ipotești în anul 1892 și vorbind cu oamenii satului se convinge să Eminescu s-a născut în acel sat și nu la Botoșani cum susțineau unii istorici literari. N. Giurescu,cum a primit o scrisoare din partea călugăriței Agapia Gherghel, starița schitului Agafton, unde trăia o mătușe a poetului, Feronia Iurașcu, prin care îi face cunoscut că maica Feronia i-a spus că Eminescu s-ar fi născut la Botoșani, că a fost ea însăși de față la botezul viitorului poet, oficiat de preotul Dimitrie de la Uspenia.Imediat de cum a primit scrisoarea acesta s-a dus la biserica Uspenia și împreună cu preotul Dimitrie au cercetat mitricile bisericii și au găsit în mitrica partea I de naștere și botezuri, următoarele rânduri: “Născut la 15 Ghenarie 1850 din p[rin’ii Gheorghe Eminovici, proprietar și soția sa Ralu, născută Vasile Iura;cu, care primi botezul în 21 Ghenarie, s-a numit Mihail, având naș pe dumnealui stolnicul Iurașcu“. 
  
Maiorescu primind informația de la Giurescu a revenit asupra convingeri sale privind data nașteri poetului. 
  
Despre acest eveniment a scris Corneliu Botez în articolul”Unde s-a născut poetul Eminescu “, publicându-l în “Ateneu “,din Botoșani, în februarie 1904.Acesta a fost un număr festiv dedicat Poetului. Această dată este confirmată și de Vasile Iurașcu, stolnic. bunicul lui Eminescu din partea mamei, care în timpul nașterii a stat în casa acestuia, care l-a și botezat. 
  
Atitudinea lui Eminescu, de mai târziu, presupunând că cei care vor scrie despre el nu-și vor bate capul ca să cerceteze cum a fost. Idee pe care o transpune în Scrisoarea I: 
  
“Și când propria-ți viață n-o știi singur pe de rost, 
  
Or să-și bată alții capul ca să afle cum a fost ?“ 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Țene:O retrospectivă asupra genealogiei familiei poetului Eminescu ( I) / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2955, Anul IX, 02 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!