CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Al.Florin Ţene:Revista “Anotimpurile Expresiei Ideii “ mijloc prin care se promovează valorile literare a istoriei ce se scrie din mers.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista “Anotimpurile Expresiei Ideii “ mijloc prin care se promovează valorile literare a istoriei ce se scrie din mers. 
  
Ideea de a publica o revistă de literatură în oraşul Oneşti, unde se desfăşoară, toamna când se culeg roadele, manifestarea culturală de anvergură națională ”Zilele Culturii Călinesciene”, venită din partea scriitoarei profesor Mariana Bendou, membră a Ligii Scriitorilor Români, a încolţit în luna lui făurar din anul 2013. Primind numărul 4 din anul trecu, al revistei “Expresia ideii “am citit-o cu mare atenţie, pe motivul că foarte multe astfel de reviste se publică de la o vreme încoace fără, aparent, o finalitate precisă. Însă, cuvintele filozofului grec Constantin Tsatsos m-au făcut să răspund pozitiv la propunerea amintitei scriitoare: “Căutarea unor forme şi modalităţi de a promova creaţiile semenilor este demnă de orice efort şi apreciere. Datorită acestei căutări progresează şi se fac cunoscuţi oamenii cu talent în universul esteticii. Însă nu trebuie confundată valoarea căutării, lupta de a promova valorile literare, cu valoarea estetică a rezultatului căutărilor.” Datorită pasiunii pentru promovarea literaturii unor scriitori, a profesoarei Mariana Bendou, de a implementa concepţia că scopul literaturii şi artei este noul, frumosul şi originalitatea ideilor trasmise. Trebuie să subliniez că literatura, în general, este oglinda epocii în care a fost scrisă. Dar, vai şi amar dacă exprimă numai epoca respectivă. Adevărata literatură exprimă totalitatea epocilor, a vremurilor, pentru că îl exprimă pe om. 
  
Lucrările cuprinse în acest număr de revistă, fac parte dintr-un evantai policolor. Descoperim lucrări mai din toate genurile literare, fapt ce creează o rezonanţă polifonică, mulţumind toate gusturile cititorilor. 
  
Meritul celei care a antologat lucrările din revistă, care are pe copertă motto-ul: “ Visează până dincolo de nori!,“ este că a înţeles şi a evitat tendinţa unor autori ce doresc să devină originali, împingând la extrem originalitatea, fiindcă aceasta nu este originalitate. Adevărata originalitate nu se doreşte, este o rezultantă firească a inspiraţiei libere. Din conţinutul nou rezultă în mod natural forma cea nouă. Căutarea noilor mijloace, dacă se rezumă, spre exemplu, la folosirea unor metafore noi, introducerea unor idei originale, atunci are o anumită valoare. Dar arta începe dincolo de această căutare. Nu despre ea este vorba. Este vorba de urmărirea meticuloasă a unor forme estetice, de vizarea exclusiv deliberată a textului, care vrea să exprime exclusiv ilogicul. Aşa cum au procedat postmoderniştii. De aceea, afirmăm că nu este o căutare originală, ci, dimpotrivă, este cea mai uzitată şi uzată, cea mai de rând din zilele noastre. În interesanta revistă descoperi, editorialul doamnei Mariana Bendou în care stipulează istoria Clubului “Anotimpurile Expresiei Ideii “, înfiinţat în anul 2011, care, de-alungul anilor a publicat nouă antologii literare,, revista “Anotimpurile Expresiei ideii “, patru ediţii consecutive ale Festivalului Internaţional “Călător prin stele “, concursul ” Citesc, deci exist! “ şi alte multe activităţi culturale, care ar stârnii invidia orcărui promotor cultural. 
  
În acest număr semnează un editorial şi domnul Vasile Ruseşţi în care subliniază că acest număr este dedicat “anotimpului autumnal”, Zilei Educatorului, Ziua Armatei Române, şi Sfântului Andrei. 
  
Poeziile Marilenei Răghinaru, Laurenţiu Tătaru, Roxana Turcu, Radu Iorgulescu, Sibiana Mirela Antoche, Sânziana Emanoil, Sârbu Dorel, Ion-Cristea Marilena, Mihai Coandă etc exprimă vibraţiile eului în timpul când se coc gutuile. Eseurile şi articolele despre Aron Pumnul, Sfânta Parascheva, despre răvăşitul oilor, Întruparea Marii Uniri în semnul Crucii Creştine Ortodoxe, Cultul apei la cabilii algerieni, sau cronicile la noile apariţii editoriale, sunt mărturiile unei istorii ale literaturii române ce se scrie din mers., 
  
De această revistă cititorul se apropie ca de o iubită. Pe motiv că de fiecare dată descoperă noi şi noi faţete şi valenţe despre autori şi interesantele lor lucrări. Nu trebuie s-o citeşti decât atunci când ţi-e dor de ea. Cititul în momente nepotrivite este infructuos. De aceea, dacă prin natura sa cititul este instabil, trebuie să citeşti alt autor din această revistă, aşa cum ai citi mai multe reviste deodată. Pe fiecare la timpul său, în aceeaşi stare sufletească. 
  
În poeziile prozele, studiile şi articolele din “Anotimpurile Expresiei Ideii “ nr.4/2018 descoperim diferite poziţii ale eului, în felul acesta ajungem să înţelegem universul, pentru ca apoi, prin desprinderea de acesta, să tangenţiem cu înţelegerea propriei noastre fiinţe. 
  
Poezia acestui volum nu este numai muzică şi nici numai o suită de imagini. Nu este însă nici o simplă suită muzicală de gânduri. Este o suită muzicală de gânduri emoţionale. Toate celelalte lucrări, indiferent din ce gen literar fac parte, cuprinse între copertele revistei, realizate de Mariana Bendou şi poeta Elena Foghel sunt construite pe această primă condiţie absolută, pe emoţie .Cursul râului poate căpăta un număr nelimitat de forme. Izvorul este întotdeauna unul singur: ceva ce seamănă cu lacrima. 
  
Cât despre eseurile şi articolele de critică literară, mă rezum la ce spunea scriitorul francez Romain Rolland „Este foarte imprudent să-i critici pe alţii când eşti pe punctul de a te expune tu însuţi critici. „ 
  
Revista “Anotimpurile Expresiei Ideii “, publicaţie periodică de educaţie, cultură şi civilizaţie de tip magazin, înfiinţată în anul 2013 de talentata scriitoare Mariana Bendou, poate fi considerată printre primele astfel de publicaţii în ierarhia revuisticii româneşti. 
  
În condiţiile fenomenului de globalizate, de integrarea europeană a ţării noastre, o parte din tradiţiile poporului român, a unor opere, vor dispărea, vor trece în penumbra uitării, rolul acestei reviste, înfiinţată de inimoasa scriitoare Mariana Bendou, este de a deveni o„ ladă de zestre“ a spiritualităţii româneşti, purtând peste vremuri creaţiile scriitorilor de astăzi. Fiindcă, vorba lui Emil Cioran: “Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patrie asta înseamnă şi nimic altceva. “ 
  
Al.Florin Ţene 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Ţene:Revista “Anotimpurile Expresiei Ideii “ mijloc prin care se promovează valorile literare a istoriei ce se scrie din mers. / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2949, Anul IX, 27 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!