CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Titina Nica Ţene:La cenaclul literar ”Artur Silvestri “Medalionul istorico-literar”- Cinstim înaintaşii care au înfăptuit Marea Unire“
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La cenaclul literar ”Artur Silvestri “ 
  
Medalionul istorico-literar” Cinstim înaintaşii care au înfăptuit Marea Unire“ 
  
Şedinţa cenaclului literar “Artur Silvestri “ din data de 29 noiembrie a fost deschisă de scriitorul Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor, care a prezentat programul şedinţei, după care a dat cuvântul lui Al.Florin Ţene, preşedintele naţional al acestei organizaţii profesionale. 
  
În cuvântul său, Al.Florin Ţene, a arătat că toate cele 38 de filiale ale Ligii Scriitorilor din ţară şi străinătate, pe lângă cele 18 reviste pe care le editează ş-au făcut pagină pe facebook în care sunt relatate activităţile cultural-literare pe care le organizează. În continuare acesta a prezentat cu multă empatie cartea doamnei academician Ştefania Kory Calomfirescu, intitulată “Şcoala strălucită de neurologie românească a savantului GHEORGHE MARINESCU “, apărută la Editura Ecou Transilvan. Prefaţată de două mari personalităţi din lumea medicala prof.dr. Adela Maria Moş şi Dr.Iustinian Gr.Zegrean, cartea cuprinde nouă capitole şi bibliografie în care se subliniază contribuţia marelui savant care a înfiinţat prima Catedră de Neurologie la Bucureşti. 
  
Cuvântarea amplă a lui Al.Florin Ţene despre această, carte care se constituie într-un monument ridicat marelui savant, de către o personalitate de necontestat în domeniul medicinei naţionale, Ştefania Kory Calomfirescu, s-a încheiat cu fraza scrisă de cei doi prefaţatori: “Marele etos medical este de fapt contopirea solidă dintre bunătate, onestitate, bun-simţ abnegaţie, devotement, sacrificiu şi responsabilitate“, calităţi pe care le-a avut academicianul Gheorghe Marinescu, şi le are autoarea acad. Ştefania Kory Calomfirescu. 
  
În continuare, preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor, a vorbit despre ampla lucrare etnografică a profesorului Petru Ilie Birău, intitulată”De la cercetarea etnografică afectivă la expresia artistică”, apărută la editura Codex Aureus din Bucureşti , arătând că această amplă lucrare este expresia pertinentă şi îndrăzneaţă a unei analize a valorilor trediţionale. 
  
Al.Florin Ţene a mai prezentat cărţile; “Interpret la Delei“ de V. Umbreanu, “Clipe şi îngeri “ de Sibiana Mirela Antoche, “ Aventurile detectivului 6” de Victor Gheorghe Codleanu “, “Eroica ]ndarjire “de Ilie Şandru“, “România plai nemuritor-unire şi credinţă“ de Maria Someşan şi revista “Agora Literară “ , despre care a spus că acest număr este o publicaţie reprezentativă, interesantă, cupriznd lucrări de bună calitate. Felicitând pe redactorul şef Iulian Patca şi pe pictorul Lazăr Morcan, cei care au pus “umărul” ca acest număr de revistă să fi de excepţie şi dedicat evenimentului Marii Uniri. S-a prezentat cartea RECURS LA UNIRE de Maria Filipoiu, carte inchinata Centenarului Unirii si memoriei patriotice a celor care s-au jertfit ori au luptat pentru infaptuirea Marii Uniri din 1918. 
  
Iulian Patca, cel care a condus şedinţa, a dat cuvântul epigramistului Eugen Albu, care a citit un ciclu de madrigale ce a încântat audienţa.Despre cele citite profesoara Lucia Maria Locusteanu a avut cuvinte de apreciere. 
  
În continare profesorul Vasile Sfârlea a vorbit, bine documentat, despre “Etapele din istorie care au dus la realizarea Marii Uniri “, arătând că supravieţuirea românilor timp de 1000 de ani în Transilvania a fost un miracol, citându-l pe Lucian Blaga care spunea că tradiţiile populare sunt o forţă miraculoasă a poporului român. Şi Expunerea profesorului Vasile Svârlea a fost îndelung aplaudată de către numerosul public. 
  
Iulian Patca a prezentat numărul 37 al revistei AGORA LITERARĂ, subliniind că o realizare deosebită a colegei noastre Voichiţa Pălăcean Vereş dedicată Marii Uniri a fost publicarea antologiei CASA MEA, ROMANIA MARE, în care au fost publicaţi 67 de autori, prezentaţi cu ilustraţii şi scurte CV-uri, cu lucrările lor dedicate acestui eveniment. Lucrare emblematică pentru Liga Scriitorilor, apărută la Editura NAPOCA NOVA, ce se constituie într-un omagiu adus ,de organizaţia Liga Scriitorilor, Marii Uniri. 
  
Iulian Patca a mai vorbit despre cărţile: “Noi vrem să ne unim cu ţara “ de Ion Buzaşi ,“Marea Unire 1928 România Mare, acte şi documente “de Vasile Puşcaş “, “Poezie românească şi primul război mondial-conştiinţă de luptă a tuturor românilor “ de Iulius Preduşel.A prezentat revistele literare-şcolare ale Corpului Didactic Maramureş:”Magnolii literare “şi “Aripi de zăpadă “. 
  
Luciana Vlad a vorbit despre Dumitru Drăghicescu, un mare sociolog ,care prezintă în cărţile sale, poporul român cu toate defectele şi calităţile pe care le are.În perioada 1916-1918 se afla la Paris unde a vorbit despre Marea Unire. 
  
Gavril Moisa a vorbit despre cartea lui Emil Mureşan”România din inima mea “ . 
  
Profesoarea Lucia-Elena Locusteanu în cadrul rubricii”Memoria calendarului “ a vorbit despre “Scriitorii români şi Unirea. “În continuare Aurel Chira a citit un interesant eseu despre oamenii Unirii în paralel cu clasa politică actuală. 
  
Venită din Baia mare, scriitoarea Cristina Mariana Popan ,a citit o scrisoare de mulţumire a unui grup de profesori, către profesoara de limbă şi literatura română Sinefta Vasile pentru valoroasa carte “O istorie didactică a literaturii române.“ carte din care elevii se vor pregati mai motivat, pentru examenul vietii lor. 
  
Viitoarea şedinţă de cenaclu va avea loc în data de joi, 31 ianuarie, orele 17. 
  
Titina Nica Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
Titina Nica Ţene:La cenaclul literar ”Artur Silvestri “Medalionul istorico-literar”- Cinstim înaintaşii care au înfăptuit Marea Unire“ / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2891, Anul VIII, 30 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!