CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Al.Florin Ţene:O istorie a ideilor trăită cu ajutorul interviului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O istorie a ideilor trăită cu ajutorul interviului  
 
Iniţiativa scriitorului şi editorului Gheorghe A.Stroia de a strânge între coperţile a mai multor volume (până în prezent au apărut 4) răspunsurile la întrebările puse scriitorilor români contemporani sub genericul “În dialog cu…Inima “, se înscrie în categoria unei istorii a nobleţei sufleteşti.  
 
Cele patru volume apărute într-o grafică deosebită la Editura “Armonii Culturale “, 2018, ne dezvăluie un adevăr exprimat de La Fontaine”Răbdarea şi timpul îţi aducmai multe decât puterea şi pasiunea “, expresie înserată “În loc de argument“ de Gheorghe A.Stroia cu care se deschide primul volum.Nu pot să trec cu vederea cuvintele spuse de Dan Puric”Ce este, în fond, prietenia dacă nu acel minunat privilegiu al sufletului în care adevărul se poate odihnii? “ care exprimă esenţa adevărului pe care îl descoperim în răspunsurile intervievaţilor.Chiar dacă scriitorii cuprinşi în aceste volume nu se cunosc personal, prin iniţiativa lui Gheorghe A.Stroia, aceştia au devenit,”metaforic vorbind “, prieneni mărturisitori în credinţa adevărului trait.  
 
La întrebările inteligente şi răspunsurile sunt pe măsură zicerii lui Charles Bukowski:” Problema cu lumea este că oamenii inteligenţi sunt plini de dubii.” Fapt ce mă convinge de sinceritatea răspunsurilor.  
 
Fiecare scriitor este prezent cu fotografia şi o fişe, esenţială, bio-bibliografică, după care urmează paginile cu întrebările directorului editurii “Armonii Culturale” şi rspunsurile scriitorilor.Remarcăm faptul că întrebările sunt “construite” pe măsura intervievatului, ce denotă o profundă cunoaştere a personalităţii acestuia. Pe ultima copertă sunt publicate fotografiile celor incluşi în fiecare volum în parte.  
 
Primul volum se deschide cu scriitoarea Mihaela Aionesei, continuând cu Aura Dan, Mariana Bendou, Marin Ifrim, Milena Munteanu, Ionuţ Ţene, Titina Nica Ţene şi încheindu-se cu Gheorghe Vicol. În total sunt cuprinşi 28 de scriitori.Interviurile din acest volum sunt, parcă, expresia a ceea ce scria Al.Florin Ţene: “Scriitorul este creator de frumos, iar frumosul are şi valoare morală. “  
 
Volumul II cuprinde 19 scriitori, printre care remarcăm răspunsurile Vasile Bele, Gabriela Căluţiu+ Sonnenberg, Vasilica Ilie, Mihai Merticaru, Alexandru Nemoianu, Ion N.Oprea care ia atitudine faţă de USR privind excluderea Hertei Muler, deţinătoarea Premiului Nobel, fiindcă nu a plătit o amărâtă de cotizaţie, în timp ce alţii fură cu milioanele de euro.Mai remarcăm răspunsurile doamnei Melania Rusu Caragioiu şi Traian Vasilcău.  
 
În răspunsurile din volumul III descopăr esenţa aforismului lui Denis Diderot:”Două calităţi esenţiale pentru un artist, morala şi perspectiva. “  
 
Volumul se deschide cu câteva ecouri ale scriitorilor despre apariţia acestui serial de interviuri şi rolul lor în promovarea literaturii contemporane care se naşte sub ochii şi cu ideile noastre.Acesta cuprinde 23 de autori, printre care Ciprian Antoche, Ion C.Duţă, Lili Lazăr, Marian Malciu, Val Răzeşu, Florin T.Roman, Mariana Vicky Vârtosu, Luminiţa Zaharia etc.  
 
Remarc răspunsul lui Vasile Sevastre Ghican care pune o întrebare retorică: “Dacă această carte va ajunge întâmplător şi pe mâna unui parlamentar îndrăgostiţii de literature, în primul rând l-aşi întreba: de ce, din zece sponsori cărora te adresezi, cu siguranţă mouă dintre ei te refuză“Sunteţi optimist domnule Ghican.Toţi cei zece vă refuză, fiindcă, aşa cum spunea Luigi Pirandello: “Vei învăţa pe cheltuiala ta că de-alungu vieţii întâlneşti mai multe măşti decât chipuri. “  
 
Azi,(12 octombrie 2018 ), am primit volumul IV, miroase a cerneală proaspătă de tipar şi a hârtie de bună calitate.Imediat, curiozitatea m-a împins să-l deschid să, citesc numele celor cuprinşi.În urma acestei nvestigaţii, am constatat că în cele patru volume sunt mulţi membri ai Ligii Scriitorilor Români din ţară şi diaspora, dar, nu lipsesc membrii USR, inclusiv scriitori care nu au considerat să facă parte dintr-o organizaţie profesională.În acest context am constatat că există o afinitate, poate chiar iubire, dintre scriitor şi organizaţia din care face parte.Vorba Sf.Ambrozie de Milan care spunea: “În iubire se află cea mai bună apărare a noastră. “  
 
În acest volum am citit cu plăcere şi interes răspunsurile scriitorilor Stan M.Andrei, Floarea Cărbune, Valerian Ciobanu, Georgeta Ghenea, Maria Giurgiu, Ionel Ilie, Victoria Milescu, Virginia Vini Popescu, Ionel Sima, Ioana Stuparu, Nicolae Vălăreanu Sârbu, Ioana Voicilă-Dobre etc. Încă din primele pagini am citit cu interes aforismele scriitorului Gheorghe A.Stroia despre dialogul sincer dintre reporter şi intervievat, remarc: “Dacă doreşti să te plângi , că sufletul tău rabdă prea mult, atunci ÎN DIALOGUL CU INIMA este…MĂRTURISIRE.“ Întradevăr mărturisirea te apropie de Dumnezeu, aşa cum citim în Evanghelie.  
 
Gheorghe Postelnicu, scriitor şi dascăl, remarcă cu sinceritate efortul editorului, afirmând: “Indiscutabil, domnul Gheorghe A Stroia este un erudite plecat de bunăvoie într+o fascinantă călătorie intelectuală care îi va marca existenţialitatea, într+ incursiune în alte biografii, descătuşând evocarea unor momente de viaţă semnificative, întretăiate de confesiuni privind actualitatea imediată, excelând, la sfârşitul fiecărui interviu, cu un portret în nuanţe inconfundabile. “  
 
Un fir roşu străbate toate textile:Iubirea de Patria Limbii Române în care sau născut şi scriu, indiferent că autorii trăiesc pe alte meridiane, şi dragostea faţă de spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.  
 
Datorită spaţiului tipografic nu am putut să-i enumăr pe toţi scriitorii incluşi în cele patru tomuri.Îmi cer scuze.Toate răspunsurile celor publicaţi sunt interesante, sincere, bogate în experienţe de viaţă şi cultură, ele fac parte din istoria literaturii române care se scrie sub ochii noştri.  
 
După citirea celor patru volume am ajuns la concluzia că excesul de istorie şi excesul de evenimenţialitate anulează însăşi posibilitatea acţiunii istorice.O data cu instantaneitatea informaţiei, nu mai există timp pentru istoria însăşi. Adevărul nu rămâne adevăr atunci când îi ridici vălul, adevărul nu are o existenţă nudă, iar realul nu rămâne real când izgonim din el iluzia, realul nu are o realitate obiectivă.  
 
În condiţiile fenomenului de globalizare, aceste volume sunt borne ale graniţei nemuritoare a Limbii Române, în Centenarul Marii Uniri.  
 
Al.Florin Ţene  
 
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Ţene:O istorie a ideilor trăită cu ajutorul interviului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2842, Anul VIII, 12 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!