CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Cronică la cartea VISUL ALB de Al.Florin ŢENE, de Florica R Cândea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică la cartea VISUL ALB de Al.Florin ŢENE 
  
Visul alb, Povestiri şi teatru, Editura Napoca Star, 2018, nu este prima carte despre care scriu, a domnului Al.Florin Ţene.O carte, care, însumând aproape două sute de pagini, se bucură de o Prefaţă comprehensivă semnată de profesor Lucia -Elena Locustean iar pe Coperta IV, aceeaşi semnatară, punctează o quintesenţă asupra piesei de teatru, Cozia, personajul Mircea fiind, în accepţiunea noastră, un Alter Ego! 
  
Cartea se distinge prin abordarea a două modalităţi de exprimare, prin Genul epic, proză, peste cincizeci de pagini, 9-52, cu 11 povestioare şi prin Genul dramatic, pag.53-195,cu Epopeea română, iar Coperta I este semnată de Anton Doll şi reprezintă Satul în timpul iernii. 
  
De fapt.. 
  
Scriu aceste rânduri urmare a rămăşagului cu mine însămi, acela de a-mi respecta un rămăşag şi de a-mi depăşi un vis...acela de a visa..frumos..cu şi despre semenii mei! 
  
De fapt... 
  
Ce este visul? Dacă nu o imaginaţie sau după Freud, o cale către inconştient, din care, ieşim doar dacă ...visăm frumos şi prin scris! 
  
De fapt... 
  
Visul alb pe care ni-l dezvăluie autorul, este un vis lucid, deja vu, care, printr-o asiduă şi atentă lectură a noului volum, se interpune armonios cu realitatea.O realitate desprinsă din Lumea plăsmuită de autor prin povestiri, care, ne plimbă ochiul prin titluri şi subiecte desprins-trăite!Aceste povestiri sunt scrise sub platoşa Visului ca simbol, sub Recele Cavou al Albului unei zăpezi şi sub Mantia atâtor Răscruci din Viaţă...Pe când Poezia !!!!!!! ţinea loc de foame! 
  
De fapt... 
  
Toată proza este o Aventură! Cu Vârcolaci, crime şi evadări de care autorul nu a fost ferit! Din contră! 
  
Autorul devine un Călător în propria caleaşcă, pentru noi şi cu noi într-un spaţiu temporal , de fapt...pentru a ne crea emoţii care converg spre o trăită realitate. 
  
Arhanghelul în care se întrupează autorul ni-i prezintă ca deliberat de vise-visuri şi i-a creat o Carte! De fapt…Cartea din Vis ori Vsul din Carte, înfăptuit! 
  
De fapt, observăm din titlul oximoronic, că alăturarea la substantivul Visul a adjectivului alb, e tocmai o intenţie de exprimare, pentru a spori tentaţia unei lecturi ..de vis! 
  
De fapt... 
  
Albul este simbol al Binelui din …vis…cu puritatea şi Lumina de care toţi ne dorim a fi protejaţi! 
  
De fapt.. 
  
Şi autorul a fost trezit din vis , un vis descifrat , un vis citit ca o carte! De vise! 
  
Dar acum ne propune o carte descifrabilă, însă încifrată pin personajele care îl înconjoară! 
  
Ion şi Ioan, nume autohtone cu semnifiacaţii sacre sunt aşezate lângă vârcolaci, ca Răni adânci ascunse şi alte substituiri ale Propriei persoane căci Dorul Dorin rimează foarte bine , muzical cu Florinul Forin.. 
  
De fapt.. 
  
Sunt şi alte nume care se ascund cu intenţia atenţiei în cartea-poem autobiografic pe care, iată, autorul nu şi-l autocenzurează! Ba, mai mult o are pe Tania alăturea, astfel ca, Viaţa dimpreună, să le fie celebrată, pentru atunci când.. 
  
Sinele s-a îndrăgostit de Eu! 
  
De fapt.. 
  
Mijesc în carte şi personaje cu aromă de vanilată istorie, moştenitori de tron vremelnice vremi, Dochia, Decebal,Traian, Întâia femeie, Ionuţ... 
  
Străjerul,Cozia, Mihai,Mircea cel Bătrân... 
  
De fapt.. 
  
Oare Povestitorul ascuns în piese de teatru nu poartă pe umeri costumaţia înţelepciunii printre Stângaci, Dreptaci, Olaci..Oşteni, Popor..Logofeţi, Călugări .. 
  
O adevărată Odisee-Epopee pe care, însuşi Autorul şi-ar fi visat a o clădi!!!?? 
  
De fapt.. 
  
Noua carte este ca o Alăturare-Împăcare iar congruenţa atât din titlu cât şi din conţinut, e nimerită, anume aleasă, care, iată, descifrată, ne conduce să călătorim, prin Viaţa autorului impusă de timp şi transpusă, alegoric, iar prin atâtea Motive declamatorii, ne invită, ne incită să ne făurim Destinul-Vis prin Scris! 
  
Florica R.CÂNDEA 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronică la cartea VISUL ALB de Al.Florin ŢENE, de Florica R Cândea / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2835, Anul VIII, 05 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!