CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Al.Florin Ţene:Sub egida Ligii Scriitorilor şi a Editurii NAPOCA NOVA a apărut:Un monument spiritual dedicat Centenarului: Antologia CASA MEA, ROMÂNIA MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub egida Ligii Scriitorilor şi a Editurii NAPOCA NOVA a apărut: 
  
Un monument spiritual dedicat Centenarului: Antologia CASA MEA, ROMÂNIA MARE 
  
Apariţia monumentalei antologii , intitulată”Casa mea, România Mare “, editată sub egida Ligii Scriitorilor de către Editura Napoca Nova, subintitulată “Antologia Centenarului Marii Uniri (1918-2018 ) “, este încă o dovadă a iubirii de neam şi Ţară a scriitorilor români de pretudindeni. 
  
Un mare merit în realizarea acestei lucrări de excepţie, din punct de vedere literar, bio-bibliografic, editorial şi estetico-tipografic, îl are scriitoarea şi editoarea Voichiţa Pălăcean –Vereş, care cu talent şi dăruire a purces la realizarea acestei mari antologii realizată la propunerea scriitorului Al.Florin Ţene, preşedintele national al Ligii Scriitorilor. 
  
Făcând parte din tradiţionala serie de antologii editate, de-alungul anilor, de Editura Napoca-Nova, prezenta lucrare cu formatul A4, având numerele 19-20(3-4/ 2018), cuprinde 67 de scriitori, membrii unor asociaţii de profil, sau nu, şi Academie, deschzându-se în ordine alfabetică cu poetul şi epigramistul Eugen Albu. Fiecare autor este prezentat cu fotografie şi o fişe bio-bibliografică selectivă, astfel lucrarea se înscrie şi într-o succintă istorie a literaturii române contemporane în anul Centenarului. Dacă Veronica Balaj publică articole despre evenimentele de pe frontul Marelui Război, Antonia Bodea recenzează cartea lui Ion Benche ”Colb de sat, raniţă de soldat; Patria din cuvânt“, iar Elena Buică din Toronto-Canada, pe câteva pagini relatează “Ecouri ale zilei de 1 Decembrie 1918.Grupajul de versuri ale lui Eugen Coţa sunt un seismograf care înregistrează vibraţiile eului la amintirile copilăriei.Doamna academician Ştefania Kory Calomfirescu relatează “Despre marele profesor Valeriu Lucian Bologa, cel mai mare istoric al medicinei româneşti “, iar dr.Ionuţ Ţene publică articolele, la paginile 226-229:”Nicolae Labiş-ucis de propriul demon? “, “În perioada interbelică se vorbea româneşte la Universităţile din Paris “ şi “Perpessicius - Un critic dedublat “. Mariana Zavati Gardner, scriitoare din Anglia, dedică un ciclu de poezii Marelui Eveniment de la 1 Decembrie 1918, intitulat“Îţi aminteşti? O sută de ani… “, iar Titina Nica Ţene prin poeziile sale retrăieşte memoria clipei. Pe când Iulian Patca prin poeziile sale deschide o adâncime a perspectivelor ontologice, prin o sensibilitate deosebită, iar în proza “Peisaj cu sălcii în toamna “descoperim aceaşi sensibilitate maladivă în trăirile personajelor la un început de septembrie.Poeziile semnate de Gavril Moisa păstrează “parfumul” poeziilor patriotice ce se constituie într-un imn dedicat “Ceasului Uniri,, ce bate în inimile fiecărui român, pe când madrigalele selectate de la autorii din ţară de către Silvia Popescu sunt clipe de iubire faţă de Marea Unire.Ion Constantinescu prin proză, poeziile satirice, fabulă, inclusiv epigrame, plonjează în actualitate, acestea fiind adevărate lecţii de morală, în timp ce Lucia-Elena Locusteanu descrie un moment din viaţa sa, lecţie şi pentru cititori. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş, exigentă cu propria opera, îşi publică un fragment “Paie şi beţişoare “din romanul (Curcubeul) ce il are în lucru. Textul condensat şi stufos relevă viaţa de familie a unei cadru didactic. A doua povestire publicată “Norocosul pui de cuc “ şi cronica la cartea „Zâmbetul clepsidrei” de Gavril Moisa, ne descoperă o scriitoare polivalentă ce abordează cu talent diferite genuri literare. 
  
Poeziile medicului Iustinian Gr.Zegreanu ne evidenţiază un poet care iubeşte visul prin dezlegarea metafizică de real, un poet ce înţelege filozofia, întrucât oniricul la el este un real absolut şi integrator. 
  
Ar fi multe de spus despre lucrările scriitorilor selectaţi cu mare exigenţă de către Voichiţa Pălăcean-Vereş, dar spaţiul nu ne permite. 
  
Această monumentală lucrare înveşniceşte în cuvânt sentimentul patriotic, IUBIREA faţă de neam şi Ţară al scriitorilor în anul Centenarului. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Ţene:Sub egida Ligii Scriitorilor şi a Editurii NAPOCA NOVA a apărut:Un monument spiritual dedicat Centenarului: Antologia CASA MEA, ROMÂNIA MARE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2830, Anul VIII, 30 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!