CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Titina Nica ŢENE:Însemnări pe marginea volumului “Cărticica prichindeilor-poezii pentru copii. “de Ligya Diaconescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titina Nica ŢENE:Însemnări pe marginea volumului “Cărticica prichindeilor-poezii pentru copii. “de Ligya Diaconescu 
  
Motto:”Hai în horă, Horia frate, 
  
Şi în hanul cu bucate, 
  
Să cântăm la trei surate 
  
Şi să le horim pe toate! “ 
  
Ligya Diaconescu 
  
“Hora” Ligyei Diaconescu este, metaforic vorbind, formată din catrene ce lămuresc, prin sintacme, literele alfabetului. pentru copii. 
  
Însă, înainte de aborda tematica propusă de poeta Ligya Diaconescu, doresc să subliniez că poezia pentru copii, inspirată din viaţa inocentă a acestora, este un gen greu de abordat.Puţini sunt poeţii care îndrăznesc să „urce ”în universul copilăriei. 
  
În literatura română scriitori care au abordat lumea copiilor sunt mulţi, dar puţini au reuşit să plasticizeze acest univers. Printre aceştia sunt, enumăr aleatoriu: Ion Agârbiceanu Tudor Arghezi, Ana Blandiana, Ion Creangă Mioara Cremene, Petre Ispirescu, Elena Farago, Otilia Cazimir, Irimie Străuţ, Melania Rusu Caragioiu, Cătălin Grigore, Adela Maria Calistru, Adalbert Gyuris, Rafaela Nemeth-Gyuris, Elena-Valeria Ciura şi autoarea de care facem vorbire. Aceşti autori, şi mulţi alţii, au ilustrat plastic şi sugestiv elemente şi clipe din viaţa copiilor, într-un stil accesibil vârstei lor. 
  
Cartea Ligyei Diaconesu,(poetă, scriitor, publicist, economist, maestro Reiki, pictor), “Cărticica prichindeilor “, structurată în şase părţi:”Poezia alfabetului”, “Păsărele şi animăluţe din curtea bunicilor “, “Poezia legumelor şi cerealelor “, “Poezia socotitului“,”Zilele săptămânii“, “Fişa biobibliografică a autoarei”, inclusiv” numele elevilor de la Şcoala Gimnazială nr.2 din Vatra Dornei, îndrumaţi de profesoara Carmen Cristina Diaconu şi Ana Cheia, care au realizat desenele din interioriul cărţii”,este, practic, un altfel de alfabet şi îndrumar jucăuş, pentru înţelegerea literelor româneşti, cunoaşterea universului uman şi a socotitului.Catrenele sunt pretexte subtile pentru a-i convinge, prin jocuri de cuvinte, să înţeleagă rolul fiecărei litere în vorbirea şi scrierea în limba română, liantul care ne uneşte. Este vorba de Limba Română vorbită de populaţia ce trăieşte pe teritoriul Carpato-Danubiano-Pontic, moştenit de la Daci, întregit, acum un secol, de către Regele Ferdinand. “Invatarea alfabetului reprezintă activitatea cea mai importantă pentru micul şcolar, dar si pentru învătător.”(Gheorghe Vicol) 
  
Având o prefaţă de cunoscutul scriitor Gheorghe Vicol care scrie că “Poeziile din această carte definesc semnele grafice ale alfabetului“, catrenele dintre coperţile cărţii frumos ilustrate de Ovidiu Ciorobea, sunt exprimarea plastică a clipei în care se expiră şi inspiră cu ajutorul limbii şi al buzelor sunetul literei: “Ana are multe mere,/ Angela are un arici./ Albă ca Zăpada-mi place,/ A…au…ac, mă-nţeapă aici! “ 
  
Pentru ca micuţul să priceapă vizual unele legume, autoarea foloseşte comparaţia, astfel, că varza este îmbrăcată în “În cămăşi nenumărate/ Se îmbracă, chiar cu toate!/ Varza şi-o doresc la masă/ Iepurii, că-i delicioasă.“ Iar pentru înţelegerea operaţiunilor matematice, autoarea foloseşte animale, păsări şi fructe cunoscute pentru a creea universul de înţelegere a operaţiiunilor de scădere şi adunare: “Nouă piersici bucălate//Din borcanul cu compot/ Mi-au făcut cu ochiul, frate!/ Una am mâncat, sunt OPT.“ 
  
Interesante sunt catrenele despre zilele săptămânii .Poeta foloseşte comparaţia, metafora şi epitetul pentru a exemplifica sensurile şi locul fiecărei zile în cadrul săptămânii: “Sora a treia, jucăuşă,/ A venit de după uşă/ MIERCURI e numele său/ După MARŢI e MIERCURI, ZĂU!“ 
  
Cartea în întregul ei este un adevărat abecedar care deschide un nou orizont micului învăţăcel .Un astfel de abecedar al cunoaşterii propun, celor în drept, să promoveze în programa şcolară. 
  
Poeta Ligya Diaconescu, prin acest volum, se înscrie în pagina de aur a autorilor contemporani de limba română ca scriitoare de frunte ce explorează universal copilăriei. 
  
Titina Nica Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
Titina Nica ŢENE:Însemnări pe marginea volumului “Cărticica prichindeilor-poezii pentru copii. “de Ligya Diaconescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2811, Anul VIII, 11 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!