CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Al Florin ŢENE:TIMIŞOARA, ORAŞUL MULTICULTURAL ŞI LIANTUL CONVIEŢUIRII PAŞNICE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Al Florin ŢENE 
  
TIMIŞOARA, ORAŞUL MULTICULTURAL ŞI LIANTUL CONVIEŢUIRII PAŞNICE 
  
Propunerea profesoarei Doina Drăgan, preşedinta Filialei Banat Timişoara a Ligii Scriitorilor Români, de a scrie despre Timişoara, acest frumos şi interesant oraş din zona de divagare a râurilor Timiş şi Bega, m-a pus în dificultate. Motivul este, spre regretul meu, că l-am vizitat doar de două ori până acum. Odată, însoţit de fiul meu Ionuţ Ţene, doctor în istorie, cu prilejul invitaţiei primite de la Vasile Barbu din Serbia de ne duce la Uzdin, pentru a primi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Poezie şi altă dată cu ocazia lansări a unui volum din marea enciclopedie scrisă de Constantin Toni Dârţu „Personalităţi Române şi Faptele lor”, la care a participat floarea intelectualităţii timişene, insclusiv Î.P.S.Nicolae Corneanu. Cu acest prilej i-am cunoscut pe unii scriitori, cum ar fi: Doina Drăgan, Mariana Sperlea, l-am revăzut pe Adrian Dinu Rachieru şi pe alţi scriitori pe care îi ştiam doar după nume. 
  
Însă, legătura mea cu acest oraş exista din anul 1958, prin prietenii mei care locuiesc, trăiesc şi creează, respirând aerul occidental şi cosmopolit al Timşioarei. Pe când eram elev la Liceul Teoretic din Drăgăşani, în anul 1958-59, corespondam cu poetul Anghel Dumbrăveanu, care, pe atunci, era secretar general de redacţie la „Scrisul Bănăţean” revistă ale cărei pagini mi-a găzduit multe poezii. Cu înfrigurare primeam lunar revista şi câteva rânduri de încurajare de la acesta, poetul cu fizionomie eminesciană, pe care l-am cunoscut personal, abia, în anul 1999 la Târgu Jiu, cu ocazia unei manifestări literare. 
  
În anul 1960, un prieten şi coleg de clasă, Adrian Chicu s-a stabilit la Timişoara, după ce a absolvit facultatea de chimie în oraşul de pe Bega, îmi povestea numai lucruri frumoase despre oamenii şi locurile acestei Cetăţi a culturii. Mult mai târziu, după evenimentele din decembrie 1989, care au început la Timişoara, când l-am vizitat, pentru prima dată, cu ocazia explicată mai sus, am început să studiez istoria oraşului, numit de germani Temeschwar, dar, neuitând, de soarta deportaţilor saşi din Banat din perioada regimului criminal comunist. Despre drama lor aflasem prin anii `50, din secolul trecut, ascultând cu părinţii Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, la radioul nostru...marca Siemens (sic!). 
  
Când am venit a doua oară la Timişoara, împreuna cu soţia, poeta Titina Nica Ţene, ne-am plimbat pe malul Canalului Bega, amenajat prin anii 1728. Ne-am închinat în Catedrala Mitropolitană construită în perioada 1936-1946, am trecut podul de peste Bega şi am donat cărţi la Biblioteca Politehnicii, unde am fost primiţi cu amabilitate. Iar pe o masă dintr-o cofetărie din centru am scris poezia de mai jos: 
  
Dimineaţă după dimineaţă 
  
Oraşul mestecă gânditor 
  
străzile ce păstrează 
  
urma călcâiului tău. 
  
Guguştucii vin la ferestre 
  
ciugulind cea mai rămas 
  
după atâtea gânduri 
  
risipite… 
  
doi nuci joacă tenis cu seminţele 
  
în spatele curţii 
  
îmbâcsită cu iluzii 
  
stau după uşa dimineţii 
  
ca motanul ce-şi pândeşte pasărea 
  
şi mă simt gardianul 
  
care şi-a uitat zâmbetul 
  
dincolo de gratii 
  
dimineaţă după dimineaţă 
  
zidesc în central oraşului 
  
catedrale de speranţe 
  
în care guguştucii vin 
  
să-şi amintească cântecul… 
  
Spre seară, aşteptând trenul să ne întoarcem la Cluj, am rememorat evenimentele istorice principale, printre care amintesc faptul că Timişoara este primul oraş din ţara noastră în care a apărut un ziar! Era anul 1771! A avut primul serviciu telegrafic în anul 1854 şi a fost primul oraş din Europa continentală cu străzile luminate electric. Sunt multe superlative în istoria acestei mari metropole pe care am părăsit-o cu „Săgeata Albastră” şi cu speranţa că ne vom reîntoarce într-o zi. 
  
Al Florin ŢENE 
  
UZPR 
  
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE:TIMIŞOARA, ORAŞUL MULTICULTURAL ŞI LIANTUL CONVIEŢUIRII PAŞNICE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2808, Anul VIII, 08 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!