CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

În anul CENTENARULUI : ZIUA LIMBII ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ DE LIGA SCRIITORILOR ŞI REVISTA INTERNAŢIONALĂ STARPRESS
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În anul CENTENARULUI 
  
ZIUA LIMBII ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ DE LIGA SCRIITORILOR ŞI REVISTA INTERNAŢIONALĂ STARPRESS, articol de TITINA NICA ŢENE 
  
A intrat în tradiţia conduceriilor revistei STARPRESS ( director Ligya Diaconescu ) şi a LIGII SCRIITORILOR (preşedinte Al.Florin Ţene ) să organizeze, în fiecare an, pe 31 august ZIUA LIMBII ROMÂNE. 
  
Încă de acum 6 ani, după ce Parlamentul României a dat curs “petiţiei “ iniţiate de regretatul scriitor Corneliu Leu, pe paginile căreia se află şi semnăturile scriitorilor Ligya Diaconescu şi Al.Florin Ţene, aceştia au organizat, până în prezent, ample manifestări dedicate “Limbii Române, Patria lui Eminescu “,(cum spunea preşedintele Ligii Scriitorilor), în localităţile Jupiter, Eforie Nord, Rm.Vâlcea, Mânăstirea Sâmbăta de Sus, Moneasa şi în anul acesta la Horezu, localitate denumită de turiştii străini “La capital de la ceramique populaire Romaine“.Zecile de scriitorii din ţară, Canada, Franţa, Anglia, Moldova etc, sosiţi la manifestări în data de 30 august a.c. pe melagurile natale ale fostului prim ministru Ion G.Duca, au plecat cu un autocar să viziteze Mănăstirea Hurez, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. În pronausul Bisericii scriitorii Nadia Urian şi Mariana Popa au vorbit despre istoria mănăstirii. Autocarul, înfăşurând pe roti distanţa celor 18 km, a pornit spre Mânăstirea Bistriţa, ctitorie a boierilor craioveşti.Prima atestare documentară fiind anul 1490.Aici, aflându-se racla Sfântului Grigorie Decapolitul. Vizitarea lăcaşelor de cult s-a încheiat noaptea târziu la Mănăstirea Arnota, aflată pe un vârf de munte la 840 de metri înălţime. Lăcaş de cult ctitorit de Matei Vodă la 11 iulie 1636.Toată această călătorie a fost filmată cu drona de specialistul în imagine Florin Ţene, de la DigiTV. În concertul greirilor şi în lumina Luceafărului care strălucea pe cer, amintindu-ne de Eminescu, scriitorul arădean Florin T.Roman şi Maica Stareţă, au vorbit despre istoricul mănăstirii. 
  
A doua zi, pe 31 august, la intrarea în Casa de Cultură ”Constantin Brâncoveanu“ din Horezu, un grup de tinere îmbrăcate în costume naţionale, alături de primarul localităţii domnul Sărdărescu Nicolae, i-au primit pe oaspeţii scriitori cu tradiţionala pâine cu sare. Domnul primar i-a invitat pe Ligya Diaconescu şi Al.Florin Ţene, să taie panglica tricoloră de intrare în Casa de Cultură. Acţiunea desfăşurându-se pe fondul muzical al Imnului României. 
  
În faţa unui numeros public, iubitor de cultură, venit din oraşele judeţului, pentru a participa la sărbătoarea Limbii Române, “liantul care ne uneşte, dulce ca mierea”, cum spuea Al.Florin Ţene în cuvântarea sa de deschidere, scriitoarea Ligya Diaconescu a anunţat bogatul program al manifestării, care a început cu interpretarea la viaoră a celor două imnuri, ale României şi Europei, de către elevul Filip Călin Alexandru, anul II vioară, de la Liceul vocaţional din Slatina, judeţul Olt. 
  
În continuare Ligya Diaconescu, directoarea revistei internaţionale STARPRESS, şi vicepreşedintele filialei Ligii Scriitorilor vâlceni, a lansat antologia”Limba noastră cea română “, realizată de domnia sa, arătând că între coperţile acesteia se găsesc lucrările unor scriitori români de pe meridianele lumii în care se omagiază limba noastră cea străbună. 
  
Preşedintele national al Ligii Scriitorilor Români, Al.Florin Ţene a vorbit despre “Etnogeneza românească “ ca un proces îndelungat şi complex al formării poporului român, continuând cu principalele etape ale formării limbii române. În încheiere a recitat două poeme “Balada Oltului“şi “Dumnezeu Ţara Mioriţei o mirunge “. După acest număr, mult aplaudat, a urmat un concert la chitară susţinut de Adi Borcea. 
  
Preotul Constantin Mănescu, preşedintele filialei Ligii Scriitorilor vâlceni, a cărei contribuţie la buna desfăşurare a activităţilor a fost de nota zece, a lansat, alături de redactorul şef. Ilie Fârtat, revista “Memoria slovelor” şi antologa “10 ani-Filiala Vâlcea a Ligii Scriitorilor “. 
  
În continuare Al.Florin Ţene a lansat ultimul său roman”Romanţă pentru cel ce se întoarce-viaţa scriitorului Ion Minulescu între realitate şi poveste “ şi “Manifest.În anul Centenarului.Vinovăţia criticilor şi istoricilor literari care şi acum promovează “operele “ scriitorilor ce au scris în spiritual realismului socialist.Un pericol pentru educaţia tinerilor.” 
  
Tot Al.Florin Ţene a vorbit despre antologia “Centenarul Unirii “, realizată de Ligya Diaconescu, iar Maria Brăden a interpretat cântece religioase (Pricesne). 
  
O interesantă expunere despre antologia”Amintiri de secol XX “, realizată de Ligya Diaconescu, a susţinut Mariana Popa din Braşov. După care a urmat ansamblu folcloric “Steluţe brâncovene “din Horezu, condus de doamna profesoară Mioara Văduva. 
  
Melania Rusu Caragioiu, din Canada, a vorbit despre cărţile şi activitatea sa de promovare a culturii române pe continentul American. În acest context, onorabila scriitoare, fiind originară din Timişoara, a prezentat revista “Heliopolis “, editată de preşedinta filialei Banat-Timişoara a Ligii Scriitorilor, prof.Doina Drăgan. Acest număr fiind dedicat Zilei Limbii Române. 
  
Cunoscutul cântăreţ Gheorghe Cărbunescu a interpretat câteva romanţe ce au impresionat numerosul public. În continuare scriitoarea şi editoarea Olimpia Sava, din Galaţi, a prezentat şi comentat antologia scriitorilor români apărută în limba română şi engleză, arătând printre altele, necesitatea promovârii literaturii române în alte culturi şi popoare. În acest context scriitorul Adalbert Gyuris, din Germania, şi-a prezentat cărţile scrise în germană şi română. În continuare redactorul şef al revistei “Luceafărul de Vest “a lansat nr.22-23/ iulie-august, în care se face vorbire şi despre Ziua Limbii Române. 
  
Rapsodul popular Marin Mitroescu a interpretat o serie de melodii populare la mai multe instrumente de suflat, fiind apreciat de public prin aplauze furtunoase. 
  
Şi-au mai lansat cărţi, scriitorii: Rodica Calotă, Florin T.Roman, Nadia Urian, George Filip din Canada, Tudosie Lazăr şi Titina Nica Ţene. 
  
În cadrul programului au mai încântat publicul cu cântece Maria Brădean, Ion Lupu (muzică populară ), Adi Borcea, Camelia Florescu (muzică uşoară ), Mihai Sima şi Mariana Buta, iar Ana Eduard şi George Rabuga au interpretat la saxofon un colaj de jenx. 
  
Ligya Diaconescu a înmânat Diplomele şi decernat premiile concursului international de creaţie literară organizat de revista STARPRESS, iar Al.Florin Ţene a înmânat, din partea LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, TABLETA DE AUR A LITERATURII ROMÂNE scriitoarei, promotorului şi menegerului cultural LIGYA DIACONESCU pentru întreaga sa activitate în slujba culturii române, iar DIPLOMA DE GRATITUDINE, pentru activitatea în slujba Limbii Române în anul 2017, următorilor scriitori: Constantin Mănescu, din Horezu, Ilie Fârtat, din jud.Vâlcea, Mariana Popa (Braşov), Melania Rusu Caragioiu (Montreal-Canada ), Olimpia Sava (Galaţi ), Zenovia Zamfir (Rm.Vâlcea ), Adalbert Gyuris (Augsburg-Germania ) , Rodica Calotă (Tg.Jiu ), Florin T.Roman (Arad ), Nadia Urian (Bistriţa), George Filip (Montreal-Canada ), Tudosia Lazăr (Galaţi ), Ionela Fllod (Londra-Marea Britanie ), Alexandru Cetăţeanu (Montreal-Canada ) şi Elena Buică (Torono-Canada ). 
  
În încheierea amplei manifestări Al.Florin Ţene a dat citire “Mesajul adresat participanţilor cu ocazia Zilei Limbii Române de la Horezu “, scris de scriitorul Ion I. Părăianu. 
  
Până seara târziu scriitorii au legat prietenii pe o terasă la un “pahar de vorbă”, recitând poeme şi cântând, în timp ce Luceafărul pe cer clipea, aducându-ne aminte să nu-l uităm pe DOMNUL EMINESCU. 
  
Titina Nica Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
În anul CENTENARULUI : ZIUA LIMBII ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ DE LIGA SCRIITORILOR ŞI REVISTA INTERNAŢIONALĂ STARPRESS / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2807, Anul VIII, 07 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!