CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

IDEALUL ÎNALT AL CREAȚIEI.Gânduri despre creaţia scriitorului Al.Florin Ţene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IDEALUL ÎNALT AL CREAȚIEI  
 
Poet de finețe remarcabilă, cu o cultură clasică a cărei esență este educativă, domnul Al. Florin Țene își exteriorizează sentimentele într-o creație poetică bogată în emoții și o puternică expresie lirică, ducând tema creației la desăvârșire, ca o încununare a efortului creator, purtând această dulce povară oricât ar fi de istovitoare, asemeni mamei care secătuită de puteri își poartă copiii dolofani în brațe, hrănindu-i și bucurându-se de puritatea ființei și de menirea sa. În căușul palmei, vântul aduce poetului o sămânță de grâu: rodul iubirii, căci ”a crea înseamnă a iubi”. La aceste dulci poveri, nici mama, nici poetul nu ar renunța pentru nimic în lume.  
 
Citind câteva creații ale poetului Al. Florin Țene publicate în revista literară ”Agora” – redactor șef Iulian Patca (Casa de sub nuci, Despărțire; Eternul nud; Au înflorit nucii; Concert în lipsa mea, Au căzut PLATANII pe gânduri) găsesc seva creației sale.  
 
Conștient de idealul creației, de a face o literatură care-și are izvorul în procesele istorice care au determinat existența zbuciumată a poporului român, constat că rădăcinile creației sale sunt înfipte în straturile geologice ale acestei armonioase țări, în solul fertil al tradiției, arta poetului răsfrângându-se asupra minții și sufletului.  
 
Casa de sub nuc – este poemul care exprimă sufletul poetului frământat, în care freamătă anii care l-au copt și universul COPILĂRIEI, cu puteri nebănuite:  
 
”N-am să uit niciodată, până când pământul  
 
Îmi umple cu vânt gura,  
 
Casa de sub nucul dintre două veacuri,  
 
La temelia ei nucul își îngroașe rădăcinile  
 
Adânc, de au trecut dincolo  
 
În emisfera cealaltă unde se copseseră  
 
Nucile de cocos în rădăcinile înfrunzite.  
 
Prin strania fereastră deschisă numai noaptea  
 
Priveam la steaua SOLEDAD  
 
..........................................................  
 
..............................................................  
 
Pe atunci eram convins că nu se poate muri  
 
În graiul guguștiucului.”  
 
Poetul surprinde în creația sa aspecte sezoniere ale ecosistemelor (aspect ...., ..............):  
 
”Primăvara aleargă desculță prin sat  
 
Și stelele au căzut în nucii grădinii  
 
Dimineața nu s-au mai stins, n-au mai plecat  
 
Au rămas ochiuri de izvoare la rădăcina luminii.”  
 
(Au înflorit nucii)  
 
În aceste anotimpuri toate păsările au în repertoriul lor aria primăverii, iar când soarele se arată își dau seama că au fost păcălite ... intervin aspectele fenologice. Și păsările țin oamenii sub observație, tocmai a deștepta bunele sentimente între oameni și gustul pentru frumusețile Naturii.  
 
Pildele rele nu pot fi urmate, de exemplu turiștii care rup crengile din pădure sau se iscălesc cu briceagul pe tulpina copacilor, primesc lecții moralizatoare de la gureșele GAIȚE.  
 
Poetul aduce idei care animă cititorul astfel că oamenii vor înțelege că nimic nu e mai de preț în Univers decât viața și sentimentul prieteniei.  
 
”Au căzut platanii pe gânduri  
 
De când omul e de propria imagine orbit.”  
 
Lumea necuvântătoarelor înseamnă pentru om nu numai un suport economic vital, și o bogată sursă de înavuțiri utile, atât în domeniul tehnicii a moralei, cât și a creației artistice (simboluri ale modestiei; simboluri ale vanității).  
 
Eforturile oamenilor cinstiți care s-au zbătut să aducă omenirea pe calea dreptății, să adune comori de știință, frumusețe și înțelepciune s-au năruit, dar gândirea lor a supraviețuit prin cărți.  
 
Ființa umană își caută de-a lungul existenței integrarea în ordinea casnică, prin categoriile etnice și etice ce-i hotărăsc devenirea.  
 
Prin efortul armonios al generațiilor, oamenii de cultură se asociază și colaborează, pentru salvarea demnității umane, cultura fiind ”o punte de diamant” între popoare.  
 
Poetul Al.Florin Țene constituie un îndemn, pentru tinerii dornici să exprime culorile vieții și tot ce se găsește frumos, între cer și pământ.  
 
Cu prețuire și recunoștință,  
 
Prof. Paraschiva Cărbunar  
 
Referinţă Bibliografică:
IDEALUL ÎNALT AL CREAȚIEI.Gânduri despre creaţia scriitorului Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2806, Anul VIII, 06 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!