CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

IONUŢ ŢENE:Cum am debutat cu poezie în revista ”Tribuna” în 1989!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum am debutat cu poezie în revista ”Tribuna” în 1989! 
  
Zilele trecute mi-am făcut ordine prin actele mai vechi și am avut surpriza să descopăr lipit într-un dosar un număr din revista literară ”Tribuna”, din august 1989, când am debutat cu poezie. Debutul era cu un ”pseudonim” interesant, gongoric chiar: Val Ioan Țene. M-a cuprins o mare emoție și mintea mi-a fost năpădită de amintiri. Revista cu hârtia galbenă și titlul albastru îmi părea un palimpsest. Erau vremuri când ”Tribuna” se vindea săptămânal în zeci de mii de exemplare, iar cine debuta în această prestigioasă sub patronajul lui DR Popescu avea asigurată o interesantă și trecătoare popularitate literară. La momentul debutului aveam 17 ani și eram elev la liceul de filologie-istorie ”Ady Șincai”, o școală de elită care încerca să iasă din tiparul învățământului rigid comunist. Aveam profesori anticomuniști la sfârșitul anilor 1980, care trecuseră prin gulag și nu se sfiau să-l critice pe Ceaușescu la clasă. Noi elevii de la ”Șincai” purtam cu mândrie uniforma albastră cu numărul matricol roșu pe umăr, singurul de culoarea această din învățământul clujean dominat de albastru și negru. Cei care cochetam cu literatura, după o cafea cu nechezol la ”Arizona” frecventam redactorii de la ”Tribuna” pentru a ne prezenta ”firavele” creații. Și acum țin minte cum poetul Ion Mureșan, pe atunci un tânăr rebel, cu ochelarii săi cu multe dioptrii, se apleca peste poeziile mele și le ”masacra” cu un pix roșu. În prezent, când compun poezii am o teamă atavică să nu-l supăr pe maestru cu surplusul de zugură al unor versuri. De altfel, Ion Mureșan m-a debutat în ”Tribuna”, cu un scurt cuvânt înainte. Vestea s-a dus repede în liceu printre elevi și profesori. Un debut în ”Tribuna” în acele vremuri te făcea ”legendar” printre colegi și intram indirect în gașca poeților ”șincaiști” conduși deja de consacratul Sorin Grecu, vestit pentru chefurile lirice din epocă. Parcă și acum îl văd cu o geacă galbenă și cu blugi albaștri criticând în plină stradă regimul comunist, alături de colegul său, rebelul fiu al potentatului scriitor și nomenclaturist DR Popescu, după o bere la ”Pescaru”. 
  
Cu un set de reviste ”Tribuna”, ce conțineau debutul cu cele patru poezii neo-romantice, influențate de filmul ”Francois Villon” al lui Sergiu Nicolescu am plecat într-o scurtă vacanță cu cortul militar la Sinaia, împreună cu poetul Dorin Crișan. Ne-am pus cortul lângă gardul de la Pelișor spre disperarea securiștilor îmbrăcați cu cămăși albe care ne interogau în fiecare seară ce facem pe aici. Cu inconștiența adolescentului proaspăt debutat le răspundeam obraznic că suntem scriitori și am venit la Sinaia ca să scriem un volum de versuri. Vedeau că nu aveau cu cine vorbi și ne lăsau în pace. Seara ne împrieteneam cu turiști nemți din DDR, destui de numeroși la aceea vreme, și la un pahar de vodcă cu suc de roșii îi criticam pe Ceaușescu și Honecker. Tinerii blonzi cu rucsacuri portocalii pe spate ne spuneau că vor să treacă prin Ungaria în Austria, pentru că s-au deschis granițele. La radio se vorbea deja că în Polonia a venit la putere primul guven ne-comunist al sindicatului Solidaritatea. Era un entuziasm al apropiatei eliberări, care ni-l astâmpăram flirtând cu nemțoice blonde cu ochii albaștri, parcă venite de pe altă planetă, dar cu promisiunea unei viitoare eliberări. La mănăstirea Sinaia ne-am rugat pentru libertate, simțeam că vremurile se vor schimba, iar eu eram în al nouălea cer că debutam în ”Tribuna”. Viitorul era în față! Pe peronul de la Sinaia,unde a fost răpus de gloanțe IG Duca, așteptând trenul spre Cluj-Napoca, un grup de studente s-au așezat pe geamantane lângă noi. Mi-a sărit în ochi că aveau discuri de vinilin cumpărate și învelite în revista ”Tribuna”. Pe o parte din ambalaj se putea citi pagina de revistă cu poeziile mele. M-am uitat la poetul Dorin Crișan și am izbucnit amândoi în râs… 
  
Ionuț Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
IONUŢ ŢENE:Cum am debutat cu poezie în revista ”Tribuna” în 1989! / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2787, Anul VIII, 18 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!