CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

10 Mai pe Main la ARO Frankfurt, între Palatul Rosu din Offenbach si Palatul Alb din Hanau
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
10 Mai pe Main la ARO Frankfurt, între Palatul Rosu din Offenbach si Palatul Alb din Hanau 
  
Evenimentul lunii mai al diasporei noastre din zona Rin-Main s-a desfasurat traditional sub titlul “10 Mai pe Main” la ARO Asociatia Romanilor din Frankfurt si Imprejurimi /Rumänischer Kulturverein Frankfurt und Umgebung e. V. , www.aro-rhein-main.de. 
  
Învesmântati în alb si cu doamnele gatite in ii ca la Nunta Zamfirei, ne-am întâlnit sub soarele diminetii pe malul Mainului circa 60 de persoane, majoritatea tineri, cu multi copii de toate vârstele. 
  
Ne-am îmbarcat pe vaporasul de agreement care venea de la Frankfurt si ne-am instalat comod la micul dejun. 
  
Pe Main am parcurs zona inverzita, cu asezari riverane idilice, am trecut printr-o ecluza si am debarcat in fata impozantului palat baroc de la 1725, Schloss Philippsruhe din Hanau... 
  
...Oare s-ar putea reparcurge o istorie intru Miorithicum, intr-o asemenea temporo - spatialitate idilica, inca Germana, deocamdata, care sa obiectiveze evenimente si istorii incepind din Neolithicul prototracic, sculptizat in Ginditorul de la Hamangia, sau in ceramica arsa de Cucuteni si Boian, rasfirata pe iile nostre inconfundabile?... 
  
Palatul ne-a oferit cadrul solemn princiar german ca sa reamintim ca regii Romaniei au fost de “import” din Germania, din castelul Sigmaringen de la izvoarele Dunarii din Muntii Padurea Neagra, Schwarzwald, si sa marcam din nou tripla semnificatie a zilei de 10 Mai in istoria moderna monarhica a poporului nostru: 10 Mai 1866 – “descalecarea” Printului Carol de Hohenzollern la Bucuresti, 10 Mai 1877 - Independenta de Stat a Principatelor Romane si 10 Mai 1881 - transformarea tarii prin vot parlamentar din principat în regat si încoronarea lui Carol I ca rege al României. 
  
... Istoriile voivodale din Nordul Dunarii, Istru in vechea greaca, se pierd in negurile timpurilor, poate dincolo de acel inscript latin " Decebalus per Scorillo", care prin zonele de influente istro - pontice si greco - scitice de la Pontus Euxinus, traverseaza antichitatea Geto - Dacica, inspre Evul Mediu al primilor domnitori atestati, Gelu, Glad si Menumorut... 
  
...O serie de evenimente istorice preced aceasta triada de 10 mai, amintind printre altele, acel Uno Trio Nationum de la rascoala de la Bobilna ( 1437 ), unirea celor trei Tari Romane la 1600 sub Mihai Viteazul sau Actul Supplex Libellus Valachrum de la 1791 ca revendicari ale Romanilor Ardeleni... 
  
Fiindca suntem în anul centenar al Marii Uniri din 1918 ( " Adunarea nationala a tuturor romanilor din transilvania, Banat si Tara Ungureasca"...V. Goldis la Alba Iulia ), dr. Augustin Ostace, ardelean din Bistrita-Nasaud, stabilit via Statele Unite în Leverkusen, a prezentat pe scurt imprejurarile dramatice de ordin militar si diplomatic ale realizarii României Mari, in care Regina Maria si Regele Ferdinand (Întregitorul) au avut un rol covârsitor. 
  
...Este greu de inteles in nachhineinul istoric, rezistenta din Semimoldova de Nord, simbolizata de eroicul Yassy, in care, linia Marasti - Marasesti - Oituz, putea fi atacata de Austro - Ungaria ( Puterile Centrale ) prin defileele Carpatilor Orientali, sau din Est. de catre Leninismul Pro - German dupa pacea de la Brest - Litovsk... 
  
In finalul momentului festiv, dr. Augustin Ostace, autor prolific, a interpretat poemul propriu “Diaspora Diasporei”, din care extragem câteva versuri: 
  
“Rasunati, voi vai, mai adanc, din adancuri de munte, 
  
Luciti, voi luceferi, din stele de doruri carunte... 
  
Phonetics - Latinum, din Slavo - jelanii, 
  
Tânguiri în osmoze, împletite-n cazanii... 
  
Din nostalgic Sehnsucht, contopind in amurguri, 
  
Eternul Gedicht, luminind peste ruguri... 
  
Reintrând in somnul din somn, ca pribeag calator, 
  
Adapat la Somes sau Rhein, dintr-al terrei izvor... 
  
Vis magic din stanci, din lunci si din zadii 
  
Dainuitori sub stelele arse, topindu-se la hora de magii 
  
In duhuri si clopot e jertfirea de neam 
  
Risipiri in diaspori, neplinse prin spasm"... 
  
Soarele a fost capricios: am riscat sa ne asezam totusi la picnicul alb, pe iarba inca uscata. Temerile ni le-a spulberat Ioan Para, tatal a doua printese, care ne-a lamurit, ca intotdeauna, cu tâlc: “Cine nu risca, nu bea sampanie”. Prânzul a fost indestulat, dar nu prea lung, lasând oricum copiilor timp de joaca în lunca Mainului. Dupa-masa 2 - 3 membri s-au instalat în cafeneaua somptuoasa a palatului. 
  
...Am ferma convingere ca retrairea triadei 10 Mai de la Hanau, in spirit Miorithic, va genera reactii si contrareactii intru creativitatea ARO, a Diasporei Ipadizate si Videologizate, care sa imbogateasca un tezaur diasporic, mereu recentrat in spiritul nostru national si international... 
  
Însa marele alai mioritic alb a plecat în pas domol pe aleea de 3 km de sub castanii rosii infloriti catre resedinta princiara de vara de la Wilhelmsbad. Acolo toate trei variantele de program ne-au fost pe plac: in parcul englezesc cu copaci seculari am descoperit distractiile oferite printilor acum 200 de ani, in cladirile istorice am vizitat muzeul de jucarii si papusi din secolul 19, iar la cafeneaua muzeului am dat gata prajiturile si cafelele. Ne-am intors in pas saltat pe sub castani pana la debarcaderul de pe Main si pe vaporasul de Frankfurt înapoi la Offen-Beach, pe inserate, destinsi. 
  
Au organizat de la ARO, fara niciun strop de ploaie si fara nicio pana, Brândusa Massion, sustinuta de Cornelia Kaufmann, presedinta asociatiei, Elena Cornienco (gradi-scoala ARO) si de Ramona Belba (ARO Café si ARO Facebook). Dar voia buna sarbatoreasca si bucuria sa mearga peste tot, sa auda si sa descopere tot, vine de la membrii nostri tineri, de la familiile si de la prietenii lor. Ne revedem in formatie similara sâmbata 26 mai dupa-masa, la SaTOURday, cand vizitam Muzeul de Istorie a orasului Frankfurt (gratis, înscrieri la 069-8600 7374 sau secretar@aro-rhein-main.de). 
  
Augustin Ostace - membru ARO - Germania 
  
Referinţă Bibliografică:
10 Mai pe Main la ARO Frankfurt, între Palatul Rosu din Offenbach si Palatul Alb din Hanau / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2692, Anul VIII, 15 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!