CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Miresme de liliac şi lăcrămioare la Cenaclul „Artur Silvestriˮ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miresme de liliac şi lăcrămioare la Cenaclul „Artur Silvestriˮ 
  
al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români 
  
Joi, 28 aprilie 2018, când la Cluj-Napoca tocmai a dat în floare liliacul, membrii filialei locale a Ligii Scriitorilor Români s-au reunit pentru ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ, în primitoarea Sală a Oglinzilor din cadrul Cercului Militar Cluj, gazda noastră dintotdeauna. 
  
Conducerea ședinței a fost asigurată de Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR și redactorul-șef al revistei de culură „Agora literarăˮ, care a salutat participanții și oaspeții veniți din țară și de peste graniță pentru a ne fi alături. 
  
Împreună cu Al. Florin Țene, președintele național al LSR, a prezentat-o publicului pe Chira Carolina, cea mai nouă membră a Filialei Cluj. 
  
Însemne ale prețuirii pentru activitatea ferventă în slujba culturii și literaturii române au fost conferite membrilor din conducerea Filialei Orhei (Republica Moldova). Astfel, lui Andrei Calcea, vicepreședinte, i-a fost conferită medalia „Virtutea literarăˮ, președintele Filialei, Vasile Cocarceaˮ, a primit Diploma „Liga Scriitorilor Români la 10 aniˮ, iar Anei Sofroni i-a fost acordată „Diploma de Excelențăˮ, ce i-a fost transmisă prin intermediul colegilor moldoveni. 
  
Al. Florin Țene și Iulian Patca au prezentat cele mai noi cărți și reviste sosite la sediul central al Ligii: acad. Ștefania Kory-Calomfirescu, „Amintiri despre Valeriu Lucian Bologa, cel mai mare iatroistorigraf…ˮ, Gina Cobârzan, „Gânduri din miez de sufletˮ, Eugen Burghelea, „Viața în galopˮ, Pușa Lia Popan, „Din vraja vorbelorˮ, Maria Someșan, „Anotimpul iubirii. Adevăr sau iluzieˮ, Chira Carolina, „Întoarcerea în timp la Sighetˮ, Antologia închinată Anului Centenar a Filialei Orhei a LSR, „Țara de glorie și dorˮ, Vasile Umbreanu-Crișan, „Rotirea cheiței în golˮ, Stan Brebenel, „Șlefuitorii de cuvinteˮ, Constantin Mândruță, „Epigrame pe alese…ˮ, Sandu Cătineanu, „Poeme pentru triste vremiˮ, Ștefan Vișan, „Moartea albăˮ, Ștefan Popa, „Hristos, mântuirea meaˮ, Mariana Moga, „Anotimpul cu trifoiˮ, George Echim, „Întrupareˮ, Dana Criste, „Regăsit în ochiul nopțiiˮ, George Ioniță, „Leagănul toamneiˮ, Aurelia Rângea, „Iubiri stelareˮ, Ion Constantinescu, „Coctail satirico-umoristicˮ, Lili Lazăr, „Îngeri și oameniˮ, Liliana Moldovan, „O lume ca o declarație de dragosteˮ, Gențiana Groza, „Aripi de fluturiˮ, Vasile Cocarcea, „Lacrimi și durere cu dor de Eminescuˮ, „Orheienii în luptele pentru independența Moldovei…ˮ, Andrei Calcea, „Osândiți la nemurireˮ, Revista „Spații culturaleˮ (Buzău). 
  
A urmat lansarea celei de a 18-a Antologii Napoca Nova, „Suave minuni înmiresmateˮ, despre care a vorbit antologatorul, Voichița Pălăcean-Vereș, care a prezentat noutățile prezente în acest florilegiu literar-artistic. Astfel, au fost remarcate frumoasele reproduceri după tablourile unor artiști plastici nou intrați în galeria colaboratorilor: Aurora Cristea (și un prozator extrem de talentat), Aneta Beatrice Filip, Carmen Florian, Brândușa Oanca, care s-au alăturat domnilor Eugen Coța și Peter Vereș, responsabilii de până acum cu aspectul grafic al cărților. Iulian Patca a vorbit despre munca din spatele ambițiosului proiect de a realiza trimestrial voluminoasele antologii, Niculae Suciu a afirmat că în peisajul cultural Antologiile NN reprezintă un demers inedit, în vreme ce Vasile B. Gădălin și Eugen Coța au gratulat realizatoarea antologiei cu inspirate catrene. 
  
Momentul central al zilei l-a reprezentat lansarea volumelor semnate de oaspeții din Orhei, Vasile Cocarcea, Andrei Calcea și Constantin Mitrachi. Ei au adus la Cluj salutul colegilor din Filiala din Republica Moldova pe care o reprezintă și au prezentat cărțile oferite în dar clujenilor. Producțiile lor editoriale au fost întâmpinate cu entuziasm și emoții puternice de către gazde, care au înțeles că dincolo de Prut sentimentul național și iubirea de Patrie sunt profunde și inspiratoare. 
  
Al. Florin Țene s-a prezentat înaintea publicului cu cea mai recentă carte a sa, „Aventura ideilorˮ, un volum de eseuri și critică literară, în care a adunat o parte a recenziilor, cronicilor de carte, studiilor de istorie și teorie literară. Au recenzat cărțile Voichița Pălăcean-Vereș și Lucia Elena Locusteanu, care a dat citire unui bine documentat eseu critic. Autorul a vorbit despre nașterea cărții și bucuria de a fi fost găzduită de către Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Voichița Pălăcean-Vereș și Vasile B. Gădălin i-au dat replica în epigrame. 
  
Ion Constantinescu a recenzat două cărți de poezie de dragoste semnate de doi membri fondatori ai LSR, „De dragul tăuˮ, de Iulian Patca, și „Din cântarea cânărilorˮ, de Ion Benche, punând în evidență liniile de forță ale scrisului celor doi poeți, lirici prin excelență, truditori în slujba cuvântului. Iulian Patca a răspuns criticului recitând un poem din volum. 
  
La rubrica „Memoria calendaruluiˮ, prof. Lucia Elena Locusteanu a vorbit despre câteva personalități născute în luna aprilie: Ștefan Augustin Doinaș, Alexandru Philippide și Octavian Goga, recitând din creația lor. 
  
Dr. Mihai Ganea, compozitorul Imnului LSR, a ieșit înaintea asistenței cu cel mai recent număr al revistei „Porțile Norduluiˮ și a vorbit despre activitatea sa culturală și despre postul de radio pe care îl păstorește împreună cu Virginia Paraschiv. 
  
Reuniunea s-a încheiat cu o agapă asigurată de Titina Nica Țene, Voichița Pălăcean-Vereș și oaspeții din Orhei, care au poftit participanții la cenaclu la celebrele plăcinte moldovenești pregătite de soțiile Domniilor Lor. 
  
Următoarea ședință de cenaclu se va derula în 31 mai, începând cu orele 17. 
  
Voichița Pălăcean-Vereș 
  
Referinţă Bibliografică:
Miresme de liliac şi lăcrămioare la Cenaclul „Artur Silvestriˮ / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2679, Anul VIII, 02 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!