CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Hermeneutic >  

“Zeu sapientic “sau lumina înțelepciunii din quark, ca forță elementară
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Zeu sapientic “sau lumina înțelepciunii din quark, ca forță elementară 
  
Cu bucurie am primit din Germania volumul de versuri “Zeu Sapientic “semnat de medical Augustin Ostace, tipărit la Revox Internațional, culegere de poeme aureolate cu noțiuni filozofice. 
  
Încă din titlu, poetul ne pune în gardă, ridicând poezia la rangul de Zeu înțelept, despicând fenomenele într-o multipolară selecție.Autorul cultivă percepția elementelor la o scară filozofică, elogiind lumile faste pe când “Un astru-n sine însăși se-aprinde-n abisal/ Tresar mutele ruguri prin seve sidereal,/ Tresare și tăcerea și focul cel de dor/Tresaltă și divinul uimit de propriul har… “(Rescriind divinul ).Augustin Ostace laudă cosinusoida filozofiei poetice, duhurile vegetale, și mările izotropice, impalpabile,,monadele și AND-ul poeziei filozofice.Beatitudinea cosmosului până la adâncimea microcosmosului sunt plonjările poetului printr-un sistem de conducte subțiri de concept, ca o muzicală orgă de unde sonurile ies cu pași grei:”Macromolecula eredității planetare/ Purtată-n sateliți de sisteme solare. “( AND poetosophic). 
  
Cele două universuri nu-i sugerează ubicuitatea, poetul nu e un senzual imnic în genul lui Ion Pillat, ci dezvoltă un “pustiu” filozofic, îndemându-ne să mergem cu dicționarul în mână, descifrând sensuri și înțelesuri subtile: “Sunt fratele mai mic din AND/ Cu un singur lanț de nucleotide.“(ARN Poetosophioc.) Practic, poezia este un “lanț trofic” prin care poetul încearcă să explice lumea prin filozofia poetică. 
  
Lumile nevăzute și ancestrale, reconstituite cu elemente filozofice, dau naștere unui aminoacid molecular ce accelerează înțelegerea zbuciumată a unei jumătăți de măsură. 
  
Poetul se strecoară ceremonios ca un prinț printre elemente microscopice, creînd o lume a nevăzutului, dar subânțeleasă.În volumul lui Augustin Ostace descoperim o lume a subcoștientului, decorativă în noțiuni și elemente exterioare, dar și interioare, adâncă în viziunea reconstituită de melancolie științifică.Nouă este aici intuiția filozofică, a rotației macrounivers/microunivers într-o memorie a reacțiilor chimice. 
  
Volumul este o surpriză, o expresie a unei utopii filozofice, rezultată în fond din absorbția mediului fizic în mari oglinzi sufletești. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
“Zeu sapientic “sau lumina înțelepciunii din quark, ca forță elementară / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2643, Anul VIII, 27 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!