CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Prof.univ.dr.Theodor Damian -SLUJIIND VALORILE CULTURII ROMÂNE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prefață la romanul:  
ROMANȚA CELUI CARE S-A ÎNTORS -  
(Viața scriitorului Ion Minulescu între realitate și poveste)  
de Al.Florin Țene  
 
În epoca digitală curentă în care cititul în stil clasic devine rara avis și când în programele școlare domnitorilor și scriitorilor noștri făuritori de neam și cultură românească li se acordă spațiu tot mai puțin, faptul de a readuce în atenția tinerilor mai ales figurile cele mai importante ale istoriei și culturii noastre naționale este de fundamentală importanță. Al. Florin Țene s-a specializat deja în acest domeniu. Viața romanțată a lui Ion Minulescu, după cum și celelalte volume dedicate lui Gib I. Mihăescu și Al. Macedonski, precum și cel în lucru, dedicat lui Radu Gyr, este destinată tuturor categoriilor de cititori, desigur, dar, ținând cont de stilul simplu, voit accesibil și atractiv abordat de autor, ea are în vedere în mod special generațiile tinere. Prin aceasta, autorul, conștient de golul artificial creat în cultura română din motive greu de înțeles, dar ușor de bănuit, își face o datorie de conștiință ca urmare a dragostei sale față de cine suntem ca neam în istorie și în prezent și față de valorile spirituale ale neamului nostru. În volumul de față Al. Florin Țene îmbină cercetarea istoricodocumentară cu imaginația scriitoricească pentru a-l prezenta pe Ion Minulescu atât în ipostaza reală a vieții lui, cât și în cea a unei vieți posibile, autorul având grijă ca imaginarul să nu se desprindă prea mult de real și să facă povestirea neverosimilă. Cercetarea pe care o face Al. Florin Țene este bazată nu numai pe bio-bibliografia lui Minulescu, ci și pe cărți și documente de epocă, pentru a împrumuta de acolo concepte, limbaj, atmosferă și alte elemente necesare verosimilității menite să contribuie la succesul 12 romanului, mai precis la captarea și menținerea cititorului întru lectură. Caracterul educativ al lucrării se remarcă și în excursurile documentare pe care autorul le face în istoria epocii atunci când, în multiple ocazii, pune în gura unora dintre personaje descrieri amănunțite sau prezentări de locuri și întâmplări, cum ar fi istoria unui oraș, a unei gări, a unei industrii etc. Și acest lucru are de asemenea menirea de a-l ancora pe cititor în epocă, pe lângă dorința autorului de a-l lăsa cu informații și cunoștințe concrete despre locuri și oameni. Cum am spus, prin tipul acesta de creație literară Al. Florin Țene umple un gol artificial produs în cultura română. Este bine că se mai găsește câte un apostol misionar care nu numai că înțelege ce se întâmplă cu valorile culturii noastre naționale, dar și întreprinde ceva concret pentru a da un semnal necesar ca și alții să-i urmeze exemplul.  
 
Decembrie 2017, New York  
Prof.Univ.Dr. Honoris Causa Theodor Damian  
 
Referinţă Bibliografică:
Prof.univ.dr.Theodor Damian -SLUJIIND VALORILE CULTURII ROMÂNE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2574, Anul VIII, 17 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!