CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Liga Scriitorilor în pragul sărbătorilor de iarnă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Liga Scriitorilor în pragul sărbătorilor de iarnă 
  
Cea din urmă ședință de cenaclu din 2017 a membrilor Ligii Scriitorilor Români din Filiala Cluj a stat sub semnul atmosferei Crăciunului ce se apropie, atmosferă asigurată și de feericele lumini din parcul Catedralei Ortodoxe, ce au vegheat întâlnirea noastră din Sala Armelor a Cercului Militar Cluj, joi, 14 decembrie. 
  
Reuniunea a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta Cenaclului „Artur Silvestriˮ, care, la final de an, a afirmat că „suntem o familieˮ, transmițând publicului afirmația unor importanți oameni de cultură, conform cărora suntem „unul dintre cele mai bune și consistente cenacluri literare din Cluj-Napocaˮ. 
  
Al.F. Țene, conducătorul național al LSR, a invitat participanții la un moment de reculegere în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României. Apoi, împreună cu Iulian Patca, președintele Filialei Cluj, a vorbit succint despre activitățile din 2017 ale membrilor Ligii din țară și de peste hotare, prezentând o parte dintre cele mai recente producții editoriale ale acestora: „Prof.univ.dr.doc. Crișan Mircioiuˮ, de acad. Ștefania Kory Calomfirescu; „Desculță printre lacrimiˮ, „O lacrimă cât o viațăˮ, de prof. Florina Vlad Rarău; „Frumusețea scrisuluiˮ, „Sensul giratoriu al viețiiˮ, „Between Two Worlds/ între două lumiˮ, de Elena Buică din Canada; „Din vraja vorbelorˮ, de Pușa Lia Popan; „Umbrele tăceriiˮ, de Alin Cucuruzan; „Printre gânduri desculțeˮ, de Viorel Birtu Părăianu; „Sirenele lacrimiiˮ, de Vasile Umbreanu; „Tărâmul muzelorˮ, de Toader Ungureanu; „Aiureli despre nimic sau poeme prolixeˮ, de Ion I. Părăianu; „Amurg de visˮ, de G. Andronie Prală; „Antologia poeților vâlceniˮ, realizată de Puiu Răducanu, în care apar „poeții de sub «Sprânceana Coziei»ˮ; Antologia închinată Marii Uniri „România pentru tineˮ, realizată de Gheorghe Stroia. 
  
Nicolae Suciu de la Gherla, un cititor împătimit, a transmis gândurile sale cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. 
  
La rubrica „Momentul de reflecțieˮ, Ion Constantinescu a vorbit despre „orbul găiniiˮ, de care suferă „cei care refuză să vadă realitateaˮ, ilustrându-și ideile cu o inspirată fabulă. în continuare, a prezentat în mod original cartea „Umbrele tăceriiˮ a poetului Alin Cucuruzan, recent ieșită de sub tipar, remarcând „măiestria de bijutierˮ a celui care scrie „versuri cu mare impact emoționalˮ, astfel că antologia lirică se citește pe nerăsuflate. 
  
La rubrica „Memoria calendaruluiˮ, prof. Lucia-Elena Locusteanu a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Labiș, căruia i-a ilustrat creația recitând „Moartea căprioareiˮ și „Albatrosul ucisˮ. A intervenit prof. Voichița Pălăcean-Vereș, care a făcut observația că Labiș, asemenea lui Goga, Coșbuc, Agârbiceanu, Maiorescu ș.a., a dispărut, din păcate, din manualele școlare. A subliniat rolul esențial pe care îl au intelectualii în promovarea valorilor naționale și responsabilitatea lor în a nu lăsa clasicii literaturii noastre să intre într-un con de umbră, precum și aceea de a-i aduce în atenția tinerilor, pe care să-i îndemne să-i studieze temeinic, chiar dacă sunt scoși din programele școlare. 
  
Prof. Florina Vlad Rarău și-a prezentat cărțile „Desculță printre lacrimiˮ și „O lacrimă cât o viațăˮ, oglinzi îndurerate ale unei existențe, cele două volume fiind scrise pe patul de spital, unde a petrecut o bună parte a timpului în ultimii ani. Antonia Bodea a vorbit despre cariera strălucită de dascăl a autoarei și despre valoroasele ei creații lirice. 
  
Ântâlnirea s-a încheiat în armoniile colindului „O, ce veste minunată!ˮ interpretat de membrii cenaclului. 
  
Următoarea noastră reuniune se va derula joi, 25 ianuarie, de la orele 17, la Cercul Militar Cluj, când va avea loc lansarea Antologiei Napoca Nova nr. 17. 
  
Sărbători fericite alături de cei dragi tuturor! 
  
Voichița Pălăcean-Vereș 
  
Referinţă Bibliografică:
Liga Scriitorilor în pragul sărbătorilor de iarnă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2541, Anul VII, 15 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!