CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Gavril Moisa: Prin roua iubirilor , cronică de Al.Florin ȚENE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gavril Moisa:”Prin roua iubirilor„ 
  
Autor a unui evantai policrom, format din 26 de volume de poezie, fabule, epigrame, eseuri, monografii și reportaje, Gavril Moisa este din nou în librării cu volumul de poezii, intitulat “Prin roua iubirilor “, apărut la Editura “Napoca Nova “, 2017, sub egida Ligii Scriitorilor Români, având grafica semnată de Mircea Bonda. 
  
Dacă, în aparență, titlul volumului ne duce cu gândul la iubirea față de femeie, poetul a mărit aria obiectivului acestui sentiment, precizându-ne, încă de la început, în poezia “În loc de prefață: de ce scriu?” motivul pentru care abordează această temă.Practic, această poezie este o profesiune de credință: “Scriu de plăcere, de drag, de iubire./Scriu de recunoștință, de dor, de nevoie./Scriu dintr-un gând de apăsare./Scriu să-mi înaripez visele și sentimentele.“(“În loc de prefață: De ce scriu?”). 
  
Un minulescian cu alunecări spre spiritul poetului de la Ciucea, din care nu lipsesc elementele vagante a unei bucurii de a trăii, Gavril Moisa laudă sentimentul iubirii, al dragostei față de femeie, de țară, de momentele istoriei prin care a trecut țara, evocând în versuri clasice etapele trăirilor sale: “O lacrimă îmi curge pe obraz/ Și îl brăzdează-n riduri line/ Făcând în inimă un iaz,/Că am surori ce nu-s cu mine “ În poezia “În prag de centenar”, din care am reprodus prima strofă, poetul evocă cu durere pierderea nedreaptă a unei părți din România Mare, pe care le numește surori, încheind cu speranța că:”Vom fi un neam și-o țară, fericițI,/Cum am fost ieri, în România Mare. “ Eul slobozește vaste cântări țării, Poetului Național, mamei, femeii iubite, muzelor, dar și regretă că anii cu tăvălugul lor trec peste el, însă, se încurajează, într-un final că râmâne o stâncă peste timp: “Când clipa vieții mușcă crud din timp/ La masă stau cu zeii din Olimp,/ Cu trupul demn, lipsit de orice teamă/ Sfidând și veșnicia ce mă cheamă. “(“Rămân o stâncă peste timp”). 
  
Locul preferat al poetului nu este locuința, ci câmpul deschis, timpul și anotimpurile unde inventează multiple ceremoniale, de la cârciuma din “În toamna asta care vine” până la “liniștea pădurii “ din “Cu fiecare toamnă “..Anotimpul e o toamnă temperală când sângele îi este mai rece, sufletul mai sec, pe când nostalgia pune stăpânire pe sufletul zbuciumat de gânduri. Liricul eului face exerciții de stil, învâțându-și sufletul cu o trăsătură extranee. Fiincă poetul e strain de melancolia bolnăvicioasă. 
  
Gavril Moisa este un reflexiv în paginile acestei cărți, comentând o stare, un peisaj, un sentiment, așezându-le în retorică, analizate cu o lupă de colecționar expert.Acestea sunt armoniile lui, el iubește tot ce-i sunt în preajmă. El trece cu ușurință peste melodia de cameră a lui Ion Pillat, sau peste cărturărismul anxios al lui Gheorghe Tomozei. Poetul de care facem vorbire e un liric sufletește energic și spiritual reflexiv, făcând din acest raport un adevărat stil, ale cărui manifestări înclină către un termen sau altul, în diferite proporții. Citind volumul lui Gavril Moisa mi-am adus aminte de renascentistul italian Niccolo Niccoli, fiind un visitor, euphoric, iubitor de poeme și cu universuri imobile, un poet a cărui legănare inefabilă stă exact în gradul de cultură asimilată, spre a dirija bătăile inimii. 
  
Venit din lumea artileriei și al matematicii, Gavril Moisa mă duce cu gândul la matematicianul Barbilian care semna poeziile cu pseudonimul Ion Barbu,trăind în beatitudinea evenimentelor prin care trece, de concept și dorinți, ca o muzicală orgă de unde sonurile ies cu pași de balerin. 
  
Majoritatea poemelor sunt scrise în stil clasic, dovedindu-ne că e un virtuos al ritmului ocult din lumea transilvană, cu memoria lor muzicală și în totul estetică, un adevărat expert, un fel de Goga contemporan. 
  
Întradevăr, Dumnezeu i-a ascultat rugămintea din poemul”Întinde-mi mâna “: “ Întinde-mi mâna să Te regăsesc/ Și dă-mi, Isuse, har dumnezeiesc!“ 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Gavril Moisa: Prin roua iubirilor , cronică de Al.Florin ȚENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2494, Anul VII, 29 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!