CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Florentin Smarandache sau polivalența unui scriitor și om de știință, articol de Al.Florin Țene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Florentin Smarandache sau polivalența unui scriitor și om de știință 
  
Mă întorc cu gândul în urmă cu, aproximativ, 27 de ani, când am primit o carte de la profesorul Florentin Smarandache în care se destăinuia cum a reușit să evadeze din lagărul comunist din țara noastră. Citind cartea, am trăit alături de autor toate experiențele plăcute și neplăcute prin care a trecut. Îmi aduc aminte că am scris despre acest volum o cronică pe care am pubicat-o în presa clujeană și nu numai. 
  
De-alungul anilor am mai scris despre unele cărți al căror autor este acest prolific om de cultură și știință conjudețean cu mine, prin a cărei comună natală Bălcești trec și acum, mergând spre localitatea Roșiile, unde s-a născut mama mea. De câte ori automobilul în care mă aflu înfășoară distanțele pe roți prin comuna Bălcești, gândul mi-l aduce în actualitate pe copilul Florentin ai cărui pași îi presimt în ograda părintească alături de mama sa în perioada când trăia, de la care primeam cărțile fiului - expediate din Statele Unite. 
  
Acum, când am editat cartea “Florentin Smarandache și seducția polimorfismului “, alături de domnul Andrușa R.Vătuiu, în care sunt cuprinse analize, interpretări, cronici, articole, note și recenzii semnate de o pleiadă de personalități din domeniul literar și științific din țară și străinătate, mai degrabă, pot spune, un grup de stele dintr-o constelație a culturii universale, ce mă ajută să reconstitui ampla activitate a lui Florentin Smarandache în domeniile culturii, fizicii și matematicii, biologiei, filozofiei, artei, prin aprecierile acestor personalități. 
  
Cartea se deschide cu o prefață semnată de Al.Florin Țene și Andrușa R.Vătuiu subliindu-se că volumul se “concentrează pe universul general al scrierilor literare smarandachiene, punctând cărți mai vechi sau mai noi, din diversele genuri literare abordate de scriitorul olteano-american, și lasă deoparte în totalitate bogata activitate în domeniul științelor exacte a profesorului Florentin Smarandache. Un calup consistent de texte vizează mişcarea literar-artistică (și științifică totodată!) pe care a iniţiat-o Florentin Smarandache încă în anii `80 ai secolului trecut (paradoxismul) şi inventariază câteva dintre aparițiile editoriale paradoxiste de dată recentă. Reproducem și un studiu aplicativ tangent paradoxismului, singurul de acest gen din volum. Alt număr semnificativ de materiale călătorește prin… călătoriile lui Florentin Smarandache, ale cărui jurnale instantanee (foto, video, text) se constituie într-o revelație a literaturii de voiaj de azi.” 
  
Ultima sa calatorie, din Arhipelagul Galapagos, i-a dat inspiratia de a extinde in biologie Teoria Evolutiei, a lui Darwin, la o „Teorie Neutrosofica a Evolutiei: Grade de Evolutie, Grade de Nedeterminare si Grade de Involutie”, observand ca in timp unele carti ale corpului evolueaza, altele involueaza. 
  
Descoperim în cele peste 800 de pagini ale cărții semnătura unor personalitățil din țară și de pe mapamond, ca: (în ordine alfabetică) pe Marian Barbu, George Băjenaru, Adrian Botez, Mircea Brenciu, Ada Cârstoiu, Petre Cichirdan, Paul Courget, Ioan Danilă, Daniel Deleanu, Doina Drăgan, Doina Drăguț, Ştefan Dumitrescu, Radu Enescu, Eugen Evu, Ovidiu Ghidirmic, Eva Halus, Dumitru Ichim, Ion Iorga-Simăn, Cezar Ivănescu, Charles T. Le, Jean-Michel Levenard, Alexandru Lungu, Constantin Manea, Nicolae Novac, Ion Părăianu, Marian Pătrașcu, Andrei Pogány, Constantin M. Popa, Marian Popa, Ion Popescu-Brădiceni, Emilia Popescu-Diculescu, Marin Popescu-Diculescu, Titu Popescu, Khalil Rais, Ion Rotaru, Nicolae Rusu, Gheorghe Săvoiu, Jawad Ben Serghini, Mircea Sever, Florentin Smarandache și seducția polimorfismului 21 Cecilia Sherban, Ion Soare, Dan Tărchilă, Mirela Teodorescu, Gheorghe Tomozei, T. Topoloveanu, Marian Ţaicu, Al. Florin Ţene, Geo Vasile, Andrușa R. Vătuiu, Mihail I. Vlad, Ion Radu Zăgreanu ș.a, oameni de cultură și din domeniul științei care cu ajutorul aprecierilor acestora pot să reconstitui imaginea vieții lui Florentin Smarandache dedicată creației literare și a logicii științei. 
  
Scriitorul Florentin Smarandache pune pentru prima dată în 1980, problerma esenței paradoxismului în literatură.Practic descoperind un nou curent literar. Acest curent, teoretizat de savantul român aclimatizat în SUA, ne pune în fața unor figuri de retorică prin care se unesc două idei aparent contradictorii. 
  
Autor a numeroase cărți de literatură, critică literară, studii, eseuri, traduceri, teatru, poezie, nuvele, un roman, carti pentru copii, albume de arta si teoria artei și dicționare. Florentin Smarandache a studiat în SUA, matematică, informatică și metodica predarii matematicii la Arizona State University, Tempe, 1991, Pima Community College,Tucson, 1995, Universitatea din Phoenix, Tucson, 1996, și un Masterat in Computere, pe langa Doctoratul din Matematica. A urmat studii postdoctorale la New Mexico State University, Las Cruces, 1998, Universitatea din New Mexico,Gallup, 1998-1999, la National Science Foundation, Programul Chautauqua, Universitatea din Texas, Austin, 1999, și Los Alamos National laborator cu programul Educațional suport de rețea, UNM Gallup 1999, obținând în 1997 gradul de Doctor în Matematică în Algebra si Teoria Numerelor la Universitatea de Stat din Chișinău, capitala Republicii Moldova, iar mai tarziu postdoctoratul in matematica aplicata la Universitatea de Stiinte din Okayama, Japonia. 
  
Alte cercetari postodoctorale la Universitatea de Stiinte si Tehnologie Guangdong, din Guangzhou, China; la Air Force Research Laboratory (Statul New York, SUA) la State University of New York Institute of Technology, si la ENSIETA (Brest, Franta) in cadrul Departamentului de Aparare Nationala. 
  
Fiind autor prolific, înzestrat cu talent, și stăruință în descoperirea subtilităților materiei și al gândirii umane, a scris numeroase cățri, studii și articole de-alungul anilor: În 1970 a început colaborarea cu revista Școlii Pedagogice, Năzuinte și apoi a continuat la mai multe reviste românești și străine, în număr de peste cincizeci de publicații și o sută de reviste literare. El însuși a tradus câteva din lucrările sale în limbile franceză și engleză, dar opera sa este tradusă și în limba spaniolă, portugheză, italiană, esperanto, rusă, sârbă, greaca, japoneza, chineza și arabă. Colaborează cu poezii la peste 50 de antologii din România, dar și în cele publicate în limbile franceză, italiană, americană, indiană, coreeană. Este un autor inzestrat, de asemenea, co-autor și editor de 100 de cărți și peste 400 articole în domeniul matematicii (teoria numerelor, geometrie non-euclidiena, logica neutrosofica), fizică, filosofie, literatură (poezii, nuvele , povestiri, romane, piese de teatru, eseuri, traduceri, interviuri), rebus, artă (pe baza experienței în pictură, colaj, fotografie, arta pe computer). 
  
Florentin Smarandache își scrie lucrările în limba română, franceză și engleză. 
  
A publicat studiile: “Formule pentru spirit (Formule pentru minte)” - început editorial, sub pseudonimul Ovidiu Florentin 1981 „Sensul nonsensului”, „Probleme cu și fără ... probleme!” Fez, Maroc, în 1983, „Antichambres / Antipoésies / Bizareries”, Caen, Franța, în 1989, „Nonpoems” (poeme de avangardă), Phoenix, Tucson, Statele Unite ale Americii, 1990. Iar în 1991 promovează curentul literar pe care l-a numit paradoxism: o nouă mișcare literară, despre care scrie într-o carte publicată în Bergerac, Franța, 1992. In continuare mai publică ”Zapada Intunecata (Dark Snow)”, Phoenix, Tucson, Statele Unite ale Americii; în 1992,” Nonroman”, Craiova, România, 1993; 
  
„MetaIstorie”, trilogie de teatru, București, România, 1993; 
  
„Intîmplări cu Păcală” - teatru pentru copii, „Fugit ... Jurnal de Lagar”, București, România, 1994; „Collected Papers” (articole colectate), volumul I, București, România, 1996; Volumul II, Chișinău, Universitatea din Moldova, 1997; Volumul III, Oradea, România, în anul 2000 a publicat „Scrieri defecte (proză scurtă)”, Craiova, România, 1997; „Distihuri Paradoxiste”, „Afinităti”, Norresundby, Danemarca, 1998;” Intreabă-mă sa te intreb! (Interviuri)”, Târgoviște, România, 1999; „Outer-Art” (cinci albume de artă), „Cântece de mahala”, „In șapte limbi (poeme)”, Oradea, România, 2000, „A Unifying Field in Logics: Neutrosophic Logic. Neutrosophy. Neutrosophic Set, Neutrosophic Probability and Statistics”, Rehoboth, Statele Unite ale Americii, 2000. 
  
A editat a patra Antologie Internatională a Paradoxismului (care conține o sută de scriitori din întreaga lume) și, de asemenea, a treia Antologia Internațională despre paradoxism ce cuprinde patruzeci de poeți, apărută la Oradea, Romania, în anul 2000. In total a editat 13 antologii paradoxiste internationale. 
  
Acest mare om de cultură, de știință și logică, care face cinste culturii romane, a publicat mult mai multe lucrări decât cele enunțate de mine aici, prin cercetările sale a contrazis chiar pe Einstein. Despre acest eveniment reproduc din publicația ZF-EVENIMENT articolul semnat de Adrian Voicu: ”Îl cheamă Florentin Smarandache, este român, şi a contrazis teoria relativităţii a lui Einstein. Iar CERN i-a dat dreptate. 
  
În urmă cu o lună un experiment efectuat la CERN, cel mai mare laborator de fizică din lume, a relevat că anumite particule pot călători aparent mai repede decât viteza luminii, o ipoteză care zguduie din temelii fundamentele pe care se bazează cercetările fizice de la Einstein încoace. 
  
Antonio Ereditano, liderul experimentului Opera de la laboratorul elveţian, a anunţat că în cadrul experimentului, raze de neutroni au călătorit pe o distanţă de 730 de kilometri de la Cern, în Elveţia, la Gran Sasso, în Italia cu circa 60 de nanosecunde (o nanosecundă este a miliarda parte dintr-o secundă - n.red.) mai repede decât viteza luminii (300.000 de km pe secundă). 
  
Diferenţa de doar 0,01% reprezintă un punct de cotitură în cercetarea vitezelor superluminice. Teoriile actuale ale fizicii stipulează că viteza luminii este limita absolută care nu poate fi depăşită decât prin implicarea unor factori externi, cum ar fi dimensiuni paralele sau "găuri de vierme". 
  
Ceea ce nu s-a spus la vremea respectivă este faptul că teoria lui Einstein a fost contrazisă chiar de un român în 1993. Pe baza unui manuscris din 1972, cand era elev la Rm. Valcea, Florentin Smarandache a prezentat la Universitatea Blumenau din Brazilia în 1993 ipoteza că 'nu există o barieră a vitezei în univers şi se pot construi orice viteze', ipoteză publicată apoi într-un articol în 1998.“ 
  
Înainte de a încheia acest periplu prin cartea “Florentin Smarandache și seducția polimorfismului“am ales aprecierile lui Geo Vasile ce cu profesionalism spune: ”Și totuși... Esențial pentru Florentin Smarandache este încrederea sa nețărmuită în propria expresie, fie ca jurnal, lettrism, grafism, eboșe, document, non-roman sau poezie. Energia sa creatoare, aproape renascentistă, se consumă pe cele mai labile zone, minate sau bătătorite stilistic, important este ca oximoronul, diatriba, tandrețea, sfidarea, nonsensul, paradoxul provocator și plurilingvismul să funcționeze. Pentru Florentin Smarandache nu Florentin Smarandache și seducția polimorfismului există ca tabuuri, ci doar libertatea celor mai izbitoare asociații de cuvinte căzute din abolitul turn Babel. Poetul nu ocolește nici locurile comune, nici stările magmatice, nici variațiunile (necoapte) pe aceeași temă, conștient că mulțimea scurtcircuitelor nu poate să nu producă măcar o singură carte de poezie, între Gellu Naum și optzeciști. Un lux și-o voluptate fără calm, o cultură poetică vastissimă, iată tot atâtea argumente ce-i îngăduie lui Florentin Smarandache să pozeze în exorcist al însăși ideii de literatură, într-un blând inchizitor ce parodiază însăși reputația paradoxului ca relație între text, cititor și autor. Ironic până la paroxism, paradoxist până la silogism, iconoclast până la delicioase jocuri anagramatice, Florentin Smarandache este un computer-hand al himerelor salvate.” 
  
Dacă acest om de cultură nu este îndeajuns de apreciat în țara sa, se pare că zicala românească “Nimeni nu e profet în țara lui “se potrivește pe nedrept și la această personalitate, așa cum la mulți savanți români s-a potrivit. Păcat! Denis Diderot scria prin 1734 că “Elogiul contemporanilor noștri nu-i niciodată adus în timpul vieții. E adus doar în posteritate“ 
  
În viața savantului Florentin Smarandache cu drumuri și gropi, cu pâine și sare, cu miere în cuvinte descoperim rostul omului ce în aspirație află nemurirea care se poate realiza prin artă și știință, dar și în acțiunea permanent pusă în serviciul umanității. Cartea despre olteanul din Bălcești, devenit om al planetei, ne creionează o personalitate complexă care a modelat în tiparele unei sensibilități armonioase dar și îndrăznețe ideile sale. Acesta fiind un umanist profund de tip renascentist, precum Leonardo da Vinci, Erasmus din Rotterdam, Giovani Pico della Miradola, Olahus, Cantemir, Herman Julius Oberth, sau regretatul academician Solomon Marcus. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Florentin Smarandache sau polivalența unui scriitor și om de știință, articol de Al.Florin Țene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2314, Anul VII, 02 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!