CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Rochița de Paști, povestire de Titina Nca ȚENE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rochița de Paști 
  
Suntem aproape de marea sărbătoare a Paștelui, când Mântuitorul nostru Iisus Hristos inviază! Vremea de pregătire pentru Sfintele Paști începe cu zece săptămâni înainte de duminica Invierii. Suntem în Săptămâna Luminată și parcă oamenii din jur sunt mai veseli. In aceste zile sunt revărsări de bucurie dinspre Dumnezeu spre om și dinspre om spre Dumnezeu.E soare primăvăratic și copacii abundă de floare. Am luat-o pe Anastasia de la școală. E veselă, sare într-un picior și mă întreabă : 
  
- Tu știi să joci șotronul? 
  
- Sigur și eu îl jucam când eram de vărsta ta... 
  
- Acum de ce nu te mai joci? 
  
- E mai greu la 72 ani dar o să încerc... 
  
Trecem prin fata Catedralei unde este târgul de Paști. Ne închinăm amândouă. Admirăm cu mare bucurie cum se încondeiază ouă de Paști. Sunt multe frumuseti în acest târg. Intotdeauna mă impresionează. Anastasia îmi spune ce să-i cumpăr când mai mă duc cu Bunul Florin să mai vizitez târgul... 
  
- Acum nu vrei să-ți cumpăr ceva? 
  
- Nu! Tu ești cam cheltuitoare și trebuie să ai bani pentru sărbătoarea Paștelui. Tu întotdeauna îmi cumperi ce vreau eu dar să fii atentă că și copiii vor prea multe... și o să rămâi făra bani. 
  
Când am auzit-o cum spunea ea ca un om mare ,ziua mi s-a părut și mai frumoasă, soarele strălucea mai tare, iar ochii ei erau și mai albastri și parcă nici ghiozdanul nu mai era așa greu. 
  
Ajungem acasă la Anastasia. Catinca, sora cea mai mare, stătea în fața dormitorului. Nu mai avea răbdare cu Stefănel. Acesta dormea de vreo trei ore. La trei luni doarme si mănâncă. Se joacă putin cu surorile și iar doarme, ele ar vrea să se joace mai mult cu el. 
  
Anastasia își schimbă hainele de școală. Se întoarce spre mine: 
  
- Titina să nu-mi pui tu hainele în șifonier, lasă că le pun eu! Nu vreau să vezi rochița mea de Paști… 
  
- Anastasia, zice mama ei Dana, are voie să o vadă numai tu nu ai voie să o îmbraci decât în ziua de Paști , așa e frumos să ai rochiță nouă de Sfintele Paști… 
  
- Nu , nu vreau s-o vadă îi fac surpriză de Paști… 
  
Am respectat decizia Anastasiei. M-am întors cu vreo 65 de ani în urmă, când, 
  
mama, din toată sărăcia , cum spunea ea, ne făcea , cu mâna și acul , la toate cele patru fete,rochițe din stambă cu floricele , iar pentru cei trei băieți țesea, în războiul pe care niciodată nu-l ridica din mijlocul casei , pânză din cânepă și in , din care făcea cămăși nemaipomenit de frumoase, cusute, la lumina lămpii ,cu flori din arnici colorat. Le așezam frumos pe fiecare, pe dos, pe un băț de lemn, într-un cui bătut în perete, pentru că nici șifonier nu aveam și nici umerașe. Nu ne lăsa să le îmbrăcăm până în ziua de Paști. Eu mai intram pe furiș in casă să mă mai uit la floricelele de câmp de pe rochiță că nu mai aveam răbdare. In ziua de Paști ne spălam pe față cu apă rece dintr-o cană de pământ ars în care puneam un ou roșu și îmbrăcam mult visatele rochițe… 
  
Ochii mi s-au umezit. Nu am vrut să vadă Anastasia. Eram copleșită de amintiri, dar și de faptul că nora mea Dana respectă tradiția. Mă închin în fața acestor oameni! Păcat că sunt din ce în ce mai puțini… 
  
Am plecat spre casă rapid cu lacrimile șiroind pe față. Astept cu nerăbdare să o văd pe Anastasia cu rochia nouă de Paști 
  
Titina Nica Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Rochița de Paști, povestire de Titina Nca ȚENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2294, Anul VII, 12 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!