CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

Primarul și...Poezia, articol de GAVRIL MOISA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL ȘI... POEZIA  
 
Se numește Gheorghe Iulian Balaj este inginer miner și este la al doilea mandat de primar al Orașului Ștei, județul Bihor, un oraș proiectat la Moscova, construit în 4 ani(1952-1956), devenit oraș în ianuarie 1956( denumit de guvernul Gheorghe Gheorghiu-Dej în anul 1958 ca Orașul Dr. Petru Groza) și redefinit ca Orașul Ștei în anul 1996.  
 
Ce i-a adus pe ruși aici? Nu a fost nici frumusețea pitorească a Depresiunii Beiușului și nici cea a Munților Apuseni, ci imensul zăcământ de uraniu de la Băița din apropiere, care potrivit unor statistici în 10 ani(până în anul 1960 când rușii au părăsit zona) au exploatat peste 300 000 de tone de uraniu de cea mai bună calitate, cantitate de minereu care ar fi ajuns reactoarelor de la Cernavodă peste 300 de ani.  
 
Preluat azi de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, orașul stins și vlăguit până mai ieri își caută căile de revigorare pentru a intra în pulsul actual al țării, schimbându-și înfățișarea de la zi la zi. Primarul actual, un om al locului, așezat, tenace, serios și ambițios caută mereu împreună cu ceilalți colaboratori soluții pentru cei peste 9000 de locuitori cât acesta are în prezent, găsind însă și timp de cugetare și evadare în frumos.  
 
Gheorghe Iulian Balaj este un gospodar care și-a confirmat valoarea în domeniul producției private, dar și în lumea sportului, ca jucător de fotbal la cel mai înalt nivel, ca arbitru sau observator în ligile superioare, dar se dovedește și un veritabil poet.  
 
Astfel în anul 2015, publică la Editura Europrint Oradea, volumul(placheta de versuri) Buchet de poezii. Cartea este un cadou de suflet adus locurilor natale unde a trăit și copilărit( Crișul Negru, Fântâna, Nucul, Vechiul Ștei, Munții Bihor), celor apropiați și dragi( Bunica, Vecinul Gheorghiță,Învățătoarea) dar și semenilor pentru care are o adevărată smerenie și venerație( Minerul, Viața Olarilor, care este o adevărată minimonografie a satului Leheceni , de pe Criș, unde acesta s-a născut).  
 
Uzând de expresiile folosite în poezia contemporană, fără a apela la metafore deosebite, într-o exprimare directă și sinceră poetul scrie o poezie frumoasă și originală, plină de sensibilitate folosind graiul locului de naștere generator de profunde emoții și sentimente.Citindu-i poeziile sesizezi cu ușurință harul poetic al acestuia, claritatea gândului și ușurința cu care își construiește versul, multe dintre poezii fiind adevărate reușite prin mesajul transmis dar și prin valoarea lor estetică.De apreciat este modul în care poetul reușește să transmită cititorului credința sa în bine, în adevăr, în frumos, în iubirea și prețuirea Celui care stăpânește cerul și pământul, în frumusețea obiceiurilor și tradițiilor noastre strâmoșești, detașându-se evident de orice atitudine stupidă, insensibilă și infantilă.  
 
Poezia lui Gheorghe Iulian Balaj este o poezie scrisă din suflet și pentru suflet, neviciată de unele stări actuale de postmodernism sau transmodernism, este o poezie curată ca apa râurilor de munte din zona care i-a marcat copilăria.Iulian Balaj a înțeles și știe că poezia este aceea care trebuie să facă frumosul mai frumos, să bucure și să mângâie ca un balsam sufletul celui care o citește. Prima carte de versuri a acestuia este un semnal de bine, dar și o garanție că acesta nu se va opri aici, așteptându-l cu alte realizări literare. Carte frumoasă cinste cui te-a scris!  
 
Gavril MOISA/ Cluj-Napoca  
 
Referinţă Bibliografică:
Primarul și...Poezia, articol de GAVRIL MOISA / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2283, Anul VII, 01 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!