CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Între două copilării, cronică de Virginia Brănescu la cartea CLIPE PE PUNTEA VIEȚII de TITINA NICA ȚENE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎNTRE DOUĂ COPILĂRII 
  
(antologia ”CLIPE PE PUNTEA VIEȚII” - autoare d-na Titina, Nica Țene) 
  
În antologia ”CLIPE PE PUNTEA VIEȚII” talentul scriitoarei de a crea proze memorialistice și-a luat avânt la cote maxime. 
  
Ajunsă la vârsta când omul privește cu nostalgie în urmă, timpul pensionării i-a permis să deschidă o fereastră spre cea mai fericită perioadă a vieții, copilăria, care zugrăvită prin prisma nevinovăției apare ca o oază de lumină. 
  
Alături de familia numeroasă, în care cu timpul au aparut opt copii, micuța Titina, fire echilibrată și plină de energie și-a folosit imaginația cu care a dotat-o natura, creându-și jocurile din surse modeste, adesea materiale găsite în natură. 
  
Fire curioasă, ceea ce atestă prezența inteligenței, caută mereu să cunoască lumea din jur, uneori cu riscul de a-și epuiza ultimele resurse fizice, cum a fost plimbarea cu ”nenea”, fratele mai mare, până în oraș, parcurgând distanța de treizeci de kilometri pe jos. 
  
Această vitalitate înnăscută îi dă scriitoarei un echilibru aureolat de mulțumirea de a fi fericită cu ceea ce are: ”Atâtea am descoperit acum, că trebuie să mai trăiesc cel puțin 30 de ani ca să mă bucur de toate! De fapt, de ce văd, că nu prea le am...Dar eu și așa sunt fericită.” (Viața netrăită, pag 59) 
  
Revenind în a doua parte a respectivei antologii la altă copilărie-acum a nepoților crescuți în condiții de oraș și cu părinți ”luminați de studii” scriitoarea știe să surprindă ”perle” din gândirea copiilor mici, care aduc zâmbetul pe buze și ne fac să nu lăsăm cartea din mână până nu o terminăm de citit în întregime. Fiind vorba de ciocolata, care nu trebuia mâncată în cantitate mare, fiindcă strică dinții, asistăm la un dialog simpatic: 
  
”- Unde au plecat dinții? 
  
- Când imbătrânim dinții cad... 
  
- Știu ca bunul face hocus-pocus și apar niște dinți în gură, aici jos...” 
  
Secționarea povestirii în capitole scurte care au câte un titlu nu știrbește unitatea povestirii axată pe tema copilăriei. 
  
Nu sunt un critic literar, ci doar o simplă cititoare, dar nu pot sa închei această scurtă expunere, fără să subliniez că din lecturarea antologiei se desprinde pregnant figura autoarei ca o personalitate luminoasă, care găsește fericirea în viața normală, dar știe să o dăruiască și celor din jur. 
  
Virginia Brănescu 
  
Referinţă Bibliografică:
Între două copilării, cronică de Virginia Brănescu la cartea CLIPE PE PUNTEA VIEȚII de TITINA NICA ȚENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2276, Anul VII, 25 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!