CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

La 10 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La 10 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor  
  
 
  
Două “borne” ce marchează frontierea istoriei literaturii contemporane  
  
Liga Scriitorilor Români a fost înființată în urmă cu zece ani de către un grup de scriitori clujeni, având ca scop promovarea scriitorilor și a cărților pe care le-au editat, și cuprinderea lor într-o mișcare culturală, atât în țară cât și în străinătate în folosul culturii române.  
  
În perioada celor zece ani au fost înființate 36 de filiale, fiecare cu cenaclul ei, cu ateliere de creație, din care 12 în străinătate, s-au editat 18 reviste literare și de artă,zeci de antologii și cărți în care sunt cuprinse lucrări ale membrilor acestei organizații profesionale .Au fost organizate simpozioane, manifestări culturale și seri de poezie și muzică, la care au participat mii de iubitori de cultură.  
  
Dar, cea mai mare realizare a Ligii Scriitorilor Români este că, prin strădania scriitoarei și editoarei Voichița Pălăcean Vereș, care printr-o muncă de cercetare acribică și cu mult har, a editat patru masive lucrări dedicate acestei organizații profesionale. Astfel cu acest prilej sărbătoresc au apărut cele trei volume din : ”OGLINDA Ligii Scriitorilor Români la 10 ani- o altfel de istorie a literaturii române actuale “, semnate de Voichița Pălăcean Vereș, Al.Florin Țene și Gavril Moisa, în care sunt cuprinși peste două sute de scriitori membri ai Ligii Scriitorilor, cu creațiile lor, un scurt curriculum vitae și o fotografie, și “Liga Scriitorilor Români-10 ani în folosul culturii române “ Tomurile, apărute în condiții grafice, stlistice și estetice deosebite au o prefață semnată de președintele național al Ligii Scriitorilor și o postfață de Gavril Moisa, secretarul general al Ligii. .Această “o altfel de istorie a literaturii române contemporane “va continua cu următoarele volume, cu scopul cuprinderii celor peste 800 de membrii ai Ligii Scriitorilor.  
  
Al doilea titlul apărut cu acest prilej este volumul “Liga Scriitorilor Români-10 ani în slujba culturii române “, volum semnat de Voichița Pălăcean Vereș și Gavril Moisa, cu sprijinul președinților de filiale .În acest volum sunt înserate o parte din activitățile filialelor acestei organizații profesionale. Cartea se deschite cu un motto de Al.Florin Țene, în care se spune:”Liga Scriitorilor nu vine să strice legea celorlalte organizații scriitoricești, ci să o împlinească “, iar în prefața semnată de același autor cu titlul”Liga Scriitorilor Români în folosul autorilor români de pretutindeni și doctrina sa pentru promovarea literaturii noastre în contextual fenomenului de globalizare “se subliniază: “Asociația noastră este apolitică, ea face politica culturală a neamului nostru, în folosul scriitorilor români și promovează valorile culturale naționale și internaționale, fără parti-pris-uri de niciun fel.Liga Scriitorilor Români activează în spiritul afirmației lui Andre Malraux conform căreia: “ O cultură nu se moștenește, se cucerește “.  
  
Un merit deosebit în editarea acestor tomuri îl are scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș, directoarea Editurii”Napoca Nova “și ofițerul de presă al Ligii Scriitorilor, care cu profesionalism a modelat și a închegat aceste volume ce marchează, precum pietrele de hotar, frontiera istoriei literaturii române contemporane ce se scrie din mers sub ochii noștri.  
  
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul dat de cotidianul FĂCLIA, căruia îi mulțumim.  
  
Pentru această muncă deosebită depusă de Voichița Pălăcean Vereș, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor Români, la propunerea președintelui național al acestei organizații profesionale, i-a acordat Medalia “Virtutea Literară “ ce-a mai înaltă distincție a Ligii Scriitorilor.  
  
Al.Florin Țene  
  
Referinţă Bibliografică:
La 10 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2179, Anul VI, 18 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!