CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  

Fiica Doinei Cornea a trecut le cele veșnice.O dizidentă uitată pe nedrept, Articol de Dr.Ionuț Țene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiica Doinei Cornea a trecut la cele veșnice. O dizidentă uitată pe nedrept  
 
Total din întâmplare am aflat că fiica Donei Cornea, cunoscuta luptătoare anticomunistă Ariadna Combes a trecut la cele veșnice fulgerător. Tinerii de azi nu mai știu nimic de Ariadna Combes, cea care a promovat scrisorile deschise împotria regimului comunist ale Doinei Cornea în anii 1980. Imediat după ce am publicat știrea m-a sunat un prieten, istoricul clujean Cornel Jurju, care era foate trist de lovitura pe care a primit-o Doina Cornea la vârsta sa înaintă prin moartea fiicei sale. Istoricul clujean scrie o carte despre dizidența Doniei Cornea, un reper moral de neînfrânt pe care l-a prezentat în anii aceia de dictatură pentru toți românii. Mi-a plăcut ce a scris cu sensibilitate Cornel Jurju pe ClujToday.ro despre acest trist eveniment: ”Astăzi (11 noiembrie), în jurul orei 10, când am aflat trista veste de la un bun prieten, încă speram să nu fie nimic adevărat. Spre seară, inevitabilul s-a confirmat: Ariadna Combes a trecut la cele veşnice. Peste numai câteva zile ar fi împlinit 62 de ani.  
 
S-a născut în 19 noiembrie 1954, fiind primul copil al Doinei Cornea şi al avocatului Leontin Iuhas. În 1973 şi-a început studiile la Facultatea de Filologie din Cluj, pentru ca în vara anului 1976, primind o bursă de vacanţă Franţa, să opteze pentru rămânerea în străinătate. În Franţa s-a căsătorit cu Michel Combes, obţinând un Masterat în Engleză la Grenoble şi o licenţă în Literatură Franceză la Brest. Pe tot parcursul anilor 80, Ariadna a îndeplinit un rol major în activitatea de opozant anticomunist al mamei sale. I-a trimis în ţară cărţi interzise, a transmis către Radio Europa Liberă şi alte instituţii media occidentale o parte scrisorilor Doinei Cornea. Cu deosebire, a făcut cunoscute în Occident acţiunile mamei şi persecuţiile la care a fost supusă împreună cu întreaga familie, contribuind decisiv la protejarea celor rămaşi acasă, de furia autorităţilor comuniste. Declarată persona non grata (anul 1988) de către regimul lui Nicolae Ceauşescu, prin demersurile sale importante şi curajoase, Ariadna Combes a devenit unul dintre numele semnificative ale rezistenţei anticomuniste româneşti din deceniul al nouălea al secolului trecut. „O aveam pe fiica mea. Ştirile de la Europa Liberă erau interzise pentru agenţiile de presă din ţară. Românii nu ştiau. Eu am fost într-adevăr foarte mediatizată, datorită fiicei mele. Îi datorez foarte mult. Noi am fost, aşa, un triunghi. Fiul meu [Leontin], care mă susţinea aicea, fiica mea acolo şi eu între ei. Deci, eram o forţă mai mare…” (Doina Cornea). Începând cu 9 noiembrie 2016, acest triunghi luminos al memoriei româneşti, care s-a dovedit indestructibil în faţa maşinăriei de represiune comunistă, s-a rupt definitiv prin voia nepătrunsă a Celui de Sus. Dumnezeu să o ierte, să o odihnească în pace pe Ariadna, să-i aibă în grijă pe atât de îndurerata, suferinda mamă şi pe fratele Leontin (Tin-Tin)”.  
 
Refugiată în Franța în anul 1976, Ariadna Combes și-a finalizat studiile universitare și a devenit profesor de limba engleză. A fost Vicepreședinte al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România de la Paris și fostă membră a Consiliului de Garanție Morală al Institutului pentru Memoria Exilului Românesc. A fost unul dintre cei trei români implicați activ în Operation Villages Roumains, acțiune declanșată împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor în perioada 1988-1989, alături de Mihnea Berindei, decedat și el de curând, și Dinu Zamfirescu, actualul Președinte al Consiliului științific al IICCMER. În copilăria mea dintr-un bloc comunist din cartierul muncitoresc Mănăștur, unde foamea, frigul și frica făceau legea scrisorile Doinei Cornea transmise de Ariadna Combes la Europa Liberă îmi luminau viața și îmi înflăcărau speranța. Apreciam curajul acestei asistente de la Filologie care era de neînvins de către securitatea comunistă. Fără Ariadna Combes, celebra dizidentă Doina Cornea ar fi fost răpusă de către securitatea comunistă într-un anonimat al crimei așa cum s-a întâmplat cu alți dizidenți. După revoluție, Doina Cornea a intrat într-un con de umbră nemeritat, puterea fiind preluată de fii și nepoții activiștilor de partid și ai securiștilor care au devenit democrați, liberali și americanofili radicali globaliști peste noapte. Ariadna Combes s-a ocupat de activitatea civică. Azi când Doina Cornea e bătrână și bolnavă, cumplit lovită de tragedie, ar trebui să ne gândim la această neînfricată dizidentă aniomunistă cu căldură și cu rugăciune, poate energiile noastre pozitive și mesajele de solidaritate o vor întări sufletește. Din păcate, Doina Cornea este doar cetățean de onoare al județului Cluj, cred că a venit momentul ca municipalitatea clujeană să-i ofere titlu de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca la această femeie curajoasă, intelectuală și model moral pentru români, care a intrat în istoria urbei de pe Someș și peste ani sunt sigur că va avea statui și nume de stradă în orașul în care a trăit și a luptat pentru democrație, Europa toleranței creștine și demnitate națională.  
 
Ionuț Țene  
 
Referinţă Bibliografică:
Fiica Doinei Cornea a trecut le cele veșnice.O dizidentă uitată pe nedrept, Articol de Dr.Ionuț Țene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2143, Anul VI, 12 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!