CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Sinceritatea reflecției într-un florilegiu de eseuri, cronică de Al.Florin Țene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sinceritatea reflecției într-un florilegiu de eseuri 
  
Prin amabilitatea profesorului Nicolae N.Tomoniu, directorul Editurii Semănătorul din istorica localitate unde de peste 600 de ani Mănăstirea Tismana veghează neâncetat la fruntariile românismul, dar și ortodoxismului, am primit voluminoasa carte “Eseuri – Reflecții din perspectiva vieții cotidiene“, de Aristotel C. Pârvulescu, o recuperare literară a fiului autorului, Mihail Brebinaru. Tom apărut la editura mai sus amintită, în anul 2016, prin grija scriitorului Nicolae N. Tomoniu. 
  
Cartea se deschide cu o “Prefață” semnată de profesoara Mihaela Botezatu în care ne informează că autorul acestei cărți, magistrat de profesie, a fost “un scriitor prolific deoarece scrierile ce-i aparțin depășesc cu mult, ca număr, pe cale aflate în volumul de față. “Cartea cuprinde 411 pagini. 
  
Autorul a fost înzestrat cu un talent concentraționist, putând asfel să exprime o mulțime de idei și fapte într-un mic evantai de cuvinte încărcate de înțelepciune, sensuri și nuanțe. 
  
Volumul, la început, cuprinde o autobiografie amănuntiă și romanțată despre familia sa, bunici și părinți, cu descrieri plastice, creând atmosfera anilor trăiți în comuna Miculești, din județul Gorj.”Prin oglinda mea retrovizoare “, titlu acestei mărturisiri, autorul reușește să hașureze în tușe accentuate amintirile sale îngălbenite de vreme din “sipeturile comorilor ascunse vederii, dar vizibile sufletului.(Mihaela Botezatu).“ 
  
În cele 218 eseuri, cuprinse în carte, Aristotel C. Pârvulescu știe să învie lumile amintirii, dar și știința de a dezbate problematici ale acualității sale,( Martori și mărturii) sau ale visării, țintind un sens ( Despre fericire), care nu e niciodată același pe măsura complexității infinite a vieții și a oamenilor (Dragoste și politică ) . La acest autor descoperim o adevărată obsesie a totalității adevărului (Om bogat, om sărac, om bolnav, om sănătos ), devoalând părți nevăzute ale istoriei prin care a trecut.(De belo…de pace ).De la iluzie la luciditate, de la stabilitate la complicate stări de conștiință- acesta este ideea care se desprinde din această carte. De aici decurge și o filosofie dihotonică a eului, văzut sub aspectul dublului echivalent. Omul viețuiește simultan în două lumi felurite, comunicând rar pe canalul premonițiunilor, revelației și al autoscopiei. Nu e fără interes nota onirică, văzută de Aristotel C. Pârvulescu filozofic, dar și justițiar.(Săracul de el ). 
  
Inventivitatea este hotărât remarcabilă cantitativ și ea se combină cu un limbaj plastic. Remarcăm propuzițiunea calofilă, fraza calculată în tot și imagistă în amânunt. 
  
Cu o reflxivitate creatoare, eseurile redau mecanicismul societății noastre în raport cu stimulente exterioare de tot felul, autorul inventând cu un dar genuin o lume în care a trait, făurind cu ușurință adevăruri dar și enigme. 
  
Cartea este un evantai de fapte, o adevărată istorie a ideilor din cel mai războinic secol, XX. 
  
Al.Florin Țene. 
  
Referinţă Bibliografică:
Sinceritatea reflecției într-un florilegiu de eseuri, cronică de Al.Florin Țene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2091, Anul VI, 21 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!